ΣΑΩ: Ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στην ιχθυοκαλλιέργεια της Δυτικής Ελλάδας

Η ΣΑΩ είναι η πιο γνωστή εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας και εμπορίου ψαριών της Δυτικής Ελλάδας. Οι πλωτές μονάδες της εταιρείας βρίσκονται στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, στις εκβολές του ποταμού Αχελώου.

ΣΑΩ: Ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στην ιχθυοκαλλιέργεια της Δυτικής Ελλάδας

Η Σαώ ήταν μια από τις Νηρηίδες, τις φιλικές προς τον άνθρωπο νύμφες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που ζούσαν στο βυθό της θάλασσας και λατρεύονταν ως θεότητες. Το 2003 «δάνεισε» το όνομά της, σε μια οικογενειακού χαρακτήρα επιχείρηση, η οποία έμελλε να γίνει η πιο γνωστή εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας και εμπορίου ψαριών της Δυτικής Ελλάδας.

«Η ΣΑΩ είναι μια τοπική, οικογενειακού χαρακτήρα επιχείρηση, με έδρα την Πάτρα και εγκαταστάσεις στο Νεοχώρι Μεσολογγίου. Ξεχωρίζουμε για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων μας, την αγάπη μας για τη δουλειά μας, την ευσυνειδησία, τον επαγγελματισμό και την κοινωνική μας ευαισθησία» λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Κουρκουμέλης, ένας άνθρωπος που είναι δεμένος με τον κλάδο και έχει επιλέξει να τον εκπροσωπεί και ως πρόεδρος Συνδέσμου Ιχθυοκαλλιεργητών.

Οι πλωτές μονάδες της εταιρείας βρίσκονται στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, στις εκβολές του ποταμού Αχελώου. Η περιοχή αυτή, στα σύνορα του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού εντάσσεται στη διεθνή συνθήκη Ramsar για τους υδροβιότοπους καθώς και στη ζώνη Natura 2000. «Είμαστε τυχεροί γιατί βρισκόμαστε σε μία μοναδική φυσική διασταύρωση υδάτινων στοιχείων: τη Λιμνοθάλασσα, το ποτάμι και το Ιόνιο πέλαγος. Αυτό αποτελεί και το συστατικό στοιχείο της ιδιαιτερότητας και της ξεχωριστής γεύσης των ψαριών μας και για την οποία μας προτιμούν και μας γνωρίζουν οι πελάτες μας» λέει με υπερηφάνεια ο κ. Κουρκουμέλης.

Παράλληλα με την καλλιέργεια, η εταιρία δραστηριοποιείται και στο εμπόριο ψαριών σε συνεργασία με τοπικούς αλιείς και διβάρια αλλά και με παραγωγούς σε όλες της ιχθυόσκαλες της Ελλάδος. «Προσπαθούμε με αφετηρία το συσκευαστήριό μας αλλά και την πολυετή μας πείρα στον τομέα των ιχθυηρών να τροφοδοτούμε την αγορά με ό,τι καλύτερο, φρεσκότερο και ποιοτικότερο», τονίζει.

Τα τελευταία χρόνια η ΣΑΩ έχει προσθέσει ακόμη μια δραστηριότητα στην παραγωγή της:  τη μεταποίηση των προϊόντων της σε φιλέτα και προϊόντα deli. Πρόκειται για μια σειρά προϊόντων με στόχο την αξιοποίηση της ιδιαίτερης γεύσης του ψαριού της ΣΑΩ, αλλά και την αναζήτηση ακόμη πιο εξεζητημένων και απαιτητικών αγορών.

Αν και εξαγωγικού χαρακτήρα, η εταιρία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να προσανατολιστεί  περισσότερο στην εσωτερική αγορά και την απαίτηση πλέον της ελληνικής αγοράς για ποιοτικό, υγιεινό και φρέσκο ψάρι. Ελπίζουμε ότι αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή θα είναι η ανάγκη του καταναλωτικού κοινού για σωστό και ασφαλές προϊόν.

 

ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Η εταιρεία καλλιεργεί στις εγκαταστάσεις της, κατά κύριο λόγο τσιπούρα και λαυράκι, όμως κατά περιόδους και ανάλογα με την ζήτηση, παράγει ακόμα φαγκρί, μιτάκι ή κρανιό.

Επιπλέον η εταιρεία προωθεί στην τοπική αγορά και ψάρια ελεύθερης αλιείας, καθώς συνεργάζεται με ανεξάρτητους αλιείς της Δυτικής Ελλάδας, ενώ εισάγει και άλλα ψάρια από το εξωτερικό όπως σολομό σε εβδομαδιαία βάση για τις ανάγκες της τοπικής και εγχώριας αγοράς.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της ΣΑΩ σε ποσοστό 70% κατευθύνεται στις εξαγωγές. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ποσότητα 1700 τόνων από τους 2000 που παράγει κάθε χρόνο η εταιτρία.

«Το ψάρι μας είναι τόσο φρέσκο όσο πουθενά αλλού» λέει ο Γιάννης Κουρκουμέλης ο οποίος τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, είναι προνομοιακή για την ιχθυοκαλλιέργεια, γιατί ευνοεί την αννάπτυξη γευστικότατων ψαριών με άριστη οξυγόνωση και ευζωία.

«Δεν θα βρείτε ιχθυοπωλείο στην περιοχή, που να μην έχει ψάρια της ΣΑΩ. Η δε αγορά της Πάτρας, είναι η πλέον ευνοημένη, καθώς τροφοδοτείται καθημερινά με φρέσκο ψάρι που έχει αλιευθεί και συσκευαστεί μέσα στην ημέρα» τόνισε ο κ. Κουρκουμέλης.

 

Γ. ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΡΩΤΟΙ

ΣΑΩ: Ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στην ιχθυοκαλλιέργεια της Δυτικής ΕλλάδαςΟ Γιάννης Κουρκουμέλης εκτός από επιχειρηματίας, είναι και εκπρόσωπος της Ιχθυοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα και μίλησε «έξω από τα δόντια» στην «Π», για το πως ένας δυναμικός κλάδος, έφτασε στο χείλος της καταστροφής.

«Οντως, είναι παράδοξο να τρέχεις μόνος σου και να βγαίνεις δεύτερος» είπε. «Επί 20 χρόνια βλέπαμε όλο τον κλάδο να ακολουθεί δύο ταχύτητες, με τους «μικρούς» που έκλειναν κάτω από το βάρος του άνισου ανταγωνισμού και τους «μεγάλους» που έμπαιναν στο Χρηματιστήριο συσσωρεύοντας και ανακυκλώνοντας χρέη, καλυπτόμενοι πίσω από το πολιτικό-οικονομικό σύστημα της εποχής. Μέχρι που ήρθε η κρίση του 2009 και τα μνημόνια. Οι νέες διοικήσεις τραπεζών κάτω από την εποπτεία των δανειστών, μετοχοποίησαν μέρος των δανειων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, πήραν τον έλεγχό τους και έψαξαν νέους επενδυτές για να πουλήσουν όσο-όσο. Ετσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο, όπου ο άλλοτε δυναμικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας να έχει συρρικνωθεί και το χειρότερο να έχει αφελληνιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Γιάννης Κουρκουμέλης τόνισε: «Εμείς ευχόμαστε οι δύο μεγάλοι όμιλοι να εξυγιανθούν προς όφελος του κλάδου, των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού, στηριζόμενοι στο προϊόν».

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας ότι «ο Θεός μας έδωσε ένα καλό οικόπεδο που  ταιριάζει στην ιχθυοκαλλιέργεια. Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τον κλάδο να προχωρήσει. Στα ψάρια μπορούμε να είμαστε και πάλι πρώτοι στην Ευρώπη».

 

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μετά το αρχικό σοκ που υπέστη το 2020 η αγορά από την καραντίνα του κορονοϊού, η ΣΑΩ έχει προσαρμοστεί πλέον στις νέες συνθήκες και ετοιμάζει τα αναπτυξιακά της σχέδια για το μέλλον. Εφαλτήριο αποτελεί η οριοθέτηση και δημοσιεύση του Προεδρικού Διατάγματος για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που περιλαμβάνει έκταση άνω των 2000 στρεμμάτων σε θαλάσσιες περιοχές της Νήσου Οξειάς και στις Ακτές του Λόφου Κουτσιλάρη στη νοτιοδυτική περιοχή των εκβολών του ποταμού Αχελώου.

«Για την εταιρεία μας, αυτό σημαίνει πολλά» τόνισε ο Γιάννης Κουρκουμέλης. «Ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα για επεκτάσεις και επενδύσεις, για να αυξήσουμε την παραγωγή μας μέχρι τους 15.000 τόνους ψαριών το χρόνο. Σημασία έχει ότι η προοπτική μας ανοίγει στο μέλλον και πλέον μπορούμε με ηρεμία να εστιάσουμε στην αύξηση της παραγωγής μας, χωρίς εξωγενείς παράγοντες» τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Παράλληλα, το συσκευαστήριο της εταιρίας, στο Νεοχώρι Μεσολόγγιου, λειτουργεί με καθοτοποιημένες διαδικασίες, προσφέροντας φρέσκο ψάρι στην τοπική και εγχώρια αγορά, ενώ το τελευταίο διάστημα η εταιρεία προσφέρει και νέα τυποποιημένα προϊόντα, όπως χειροποίητα φιλέτα ψαριού και καινοτόμα προϊόντα, όπως καπνιστά ή παστά φιλέτα τσιπούρας.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ