Σχέδιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες ετοιμάζουν οι τράπεζες – Τι συζήτησαν με το υπουργείο Οικονομικών

Κοινό τόπος παρεμβάσεων του τραπεζικού συστήματος σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Οικονομία

Σε ένα σχέδιο τύπου «Γέφυρα», με μικρή περίμετρο, καθώς θα αφορά μόνο ευάλωτους δανειολήπτες, δηλαδή 20.000 – 30.000 δάνεια, που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τις τράπεζες, φαίνεται ότι καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ημερησία», το υπουργείο Οικονομικών και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλουν να αναλάβουν οι τράπεζες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προκειμένου να συνεισφέρουν στην προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης των δανειοληπτών που συζητήθηκε στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών, προβλέπει τη 12μηνη επιδότηση του επιπλέον ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει προκύψει από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και θα «κλείσει» για φέτος τις επόμενες ημέρες με μια επιπλέον αύξηση.   Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ετσι, το ελληνικό σχέδιο αναμένεται να σταλεί άμεσα στη Φρανκφούρτη για να πάρει το «πράσινο φως», αν και εφόσον η υλοποίησή του δεν προσκρούει στους εποπτικούς κανόνες και δεν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρέπει να λύσει, δηλαδή, την αποτροπή ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, το οποίο στην παρούσα φάση δε διαφαίνεται. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών σε περίπου δύο εβδομάδες.

Σταϊκούρας: Την στήριξη των πολιτών ζήτησε από τις τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνου Πετραλιά, της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κας Μαριαλένας Αθανασοπούλου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ως απόρροια αυτής της συστηματικής, κοινής προσπάθειας, μέχρι στιγμής, έχει επιτευχθεί:

1ον. Επιτάχυνση – τους τελευταίους μήνες – ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν.4738/2020, στο πλαίσιο διαχείρισης του υψηλού, συσσωρευμένου την τελευταία δεκαετία, ιδιωτικού χρέους.
Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
2ον. Μείωση των επιτοκίων στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.
3ον. Καθολική έγκριση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

 

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments