Σχέδιο ΝΔ για την Αχαΐα: Δικοί μας δήμαρχοι παντού

Η προεκλογική κατάσταση σε Δήμο της Αχαΐας είναι χαρτογραφημένη κομματικά σπό τη ΔΕΕΠ Αχαΐας ΝΔ και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους ενοποίησης προσώπων και δημοτικών παρατάξεων.

Σχέδιο ΝΔ για την Αχαΐα: Δικοί μας δήμαρχοι παντού

Νέα δεδομένα, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, τείνει να διαμορφώσει το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης, στις 21 Μαΐου, στην Αχαΐα, αφού η απρόσμενη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στον νομό αλλάζει άρδην το πώς βλέπει, πια, το κόμμα την πορεία των στελεχών του στις τοπικές κοινωνίες, στη μάχη για τη διοίκηση των δήμων.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η αλήθεια είναι πως η ΝΔ -είτε ως κυβέρνηση είτε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση- είχε «ξοφλημένη» την Αχαΐα και με εξαίρεση μόνο τον Δήμο Αιγιάλειας που πάντα κατέγραφε μεγάλα εκλογικά ποσοστά, ποτέ δεν έδειχνε να πιστεύει στις δυνάμεις της σε όλους τους υπόλοιπους και κυρίως στον μητροπολιτικό Δήμο της Πάτρας.

Οι αριθμοί καθαρής πολιτικής υπεροχής της περασμένης Κυριακής, σχεδόν παντού στην περιοχή, έχουν πλέον βάλει στο τραπέζι της συζήτησης (αν και ακόμα ατύπως λόγω των νέων εθνικών εκλογών) την αναγκαιότητα η ΝΔ να δει πολύ πιο σοβαρά την πορεία δικών της υποψηφίων δημάρχων στα πέντε σημεία της Αχαΐας, αφού η διαφαινόμενη πανσπερμία στελεχών της από τη μία ή η παντελής απουσία υποψηφιότητας από την άλλη, μπορεί να αφήσουν μελλοντικές πληγές στην παράταξη ή και να λειτουργήσει εσωστρεφώς και διαλυτικά γι’ αυτήν.

Η ΔΕΕΠ Αχαΐας ΝΔ, ήδη -αν και επίσημα δηλώνει ότι δεν ασχολείται ακόμα με τις δημοτικές εκλογές- προβληματίζεται για τον τρόπο που κινούνται επιφανή στελέχη του κόμματος σε διάφορους δήμους και ήδη αρχίζει να λαμβάνει τα μέτρα της στην κατεύθυνση ενοποίησης ή και ισχυροποίησης των αυτοδιοικητικών δυνάμεών της, ανά περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», σε ενημερωτικό έγγραφο που έχει σταλεί στην Κεντρική Διοίκηση της ΝΔ, περιγράφεται η αρνητική κατάσταση σε πολλούς δήμους και μάλιστα με τη σαφή επισήμανση ότι «αυτό που γίνεται στην Αχαΐα, δεν το συναντά κανείς σε άλλους δήμους της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου»!

Οπως έλεγε στην «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΕΠ… «κάποιοι έχουν ανταλλάξει την ιδεολογία και τις αρχές τους με θέσεις εξουσίας κι αυτό πάει κόντρα στον κοινό στόχο, που πρέπει να είναι η ανάδειξη φιλελεύθερων δημοτικών αρχών στις 8 Οκτωβρίου».
Η σημερινή κατάσταση σε καθένα δήμο της Αχαΐας είναι χαρτογραφημένη πολιτικά και κομματικά, περιλαμβάνει δε συγκεκριμένους στόχους για πρόσωπα και δημοτικές παρατάξεις.

Ο ΣΒΟΛΗΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Στον Δήμο Πατρέων, βασικό (αν όχι μοναδικό) πρόσωπο είναι ο καρδιολόγος, Κώστας Σβόλης, που ηγείται ήδη της δημοτικής ομάδας που είχε το χρίσμα της ΝΔ το 2019. Δύσκολα, πλέον, μπορεί να αμφισβητηθεί, αφού κινείται δυναμικά, κρατώντας τα σκήπτρα στον κεντροδεξιό χώρο, με ταυτόχρονη διεύρυνση στην κοινωνία.

Ο Κ. Σβόλης δείχνει αποφασισμένος όσο ποτέ, να είναι αυτός που θα οδηγήσει το «γαλάζιο» σκάφος στα δύσκολα νερά του δήμου, είναι ανοιχτός σε χρίσμα ή στήριξη του κόμματος, αλλά και εμφανέστατα έτοιμος για ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες. Ιδανικό κρίνεται το σενάριο, ο κ. Σβόλης να εκμεταλλευτεί τη διαφαινόμενη διάσπαση του χώρου της κεντροαριστεράς (με τη διπλή κάθοδο Αϊβαλή και Κατσιφάρα) μπαίνοντας ενιαία και δυναμικά από την κεντροδεξιά «σφήνα» στο πρόκριμα για τον β’ γύρο, με αντίπαλο τον ισχυρό δήμαρχο του ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη.

Ο ΓΟΥΤΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥ

Στον Δήμο Αιγιάλειας, η ΝΔ βλέπει ως μοναδικό «δικό της» άνθρωπο τον -ήδη από το 2019- υποψήφιο δήμαρχο, οδοντίατρο Χρήστο Γούτο, που ευθέως δηλώνει νεοδημοκράτης, έχει μαζί ένα του πολύ μεγάλο κομμάτι της κεντροδεξιάς, πλην όμως έχει καταφέρει να κρατήσει ή και να φέρει κοντά του πολύ γνωστούς αυτοδιοικητικούς από την κεντροαριστερά (Ψυχράμη, Μπούνια, Κυριακόπουλο, Τομαρά, Τσερεντζούλια, Παναγιωτακόπουλο, Κωνσταντίνου κ.ά).

Βασική του αρχή, ωστόσο, όπως και το 2019 που κατετάγη 1ος στις κάλπες με 34% έναντι 27% του δημάρχου, χάνοντας στον β ‘ γύρο κυρίως λόγω συμμαχίας δεύτερου με τη… «δική» του πλέον, Β. Ψυχράμη, είναι ότι δεν επιθυμεί το κομματικό χρίσμα της ΝΔ, αλλά μια άτυπη στήριξη σε μια πλατιά δημοτική κίνηση, ανεξάρτητα από κόμματα ή αυτοδιοικητικές αφετηρίες του παρελθόντος.

Για τη ΝΔ, η μεγάλη δυσκολία είναι πώς θα διαχειριστεί την ομάδα εκείνη των στελεχών της, που παραμένουν στην παράταξη του Δ. Καλογερόπουλου (ΠΑΣΟΚ με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ) και οι οποίοι δεν φαίνεται να κοιτούν προς την πλευρά του ομοϊδεάτη τους, Χ. Γούτου.

Η στάση της ΝΔ Αχαΐας είναι «ανοιχτά» υπέρ του κ. Γούτου, φαίνεται, ωστόσο, πως θα καλέσει τους παραπάνω σε συστράτευση ενόψει Οκτωβρίου, με ελάχιστες πιθανότητες όμως να καταφέρει ν’ αλλάξουν στρατόπεδο αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι (Χριστόπουλος, Καραΐσκος, Φραγκονικολόπουλος, Ραμπαβίλας, Γκιώνης), ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις του ανεξάρτητου αντιδημάρχου, Στ. Βαρδάκη, αλλά και του συνεργαζόμενου δημοτικού αρχηγού, Γρ. Τριανταφυλλόπουλου, είτε κατέλθει αυτόνομα πάλι ως υπ. δήμαρχος είτε επιλέξει τον συνδυασμό του δημάρχου, ως συμμαχικός αντιδήμαρχός του, μετά τις εκλογές του 2019.

ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΟΙ

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι τεράστιο. Αν και θα επιχειρήσει να έχει δικό της υποψήφιο -αν αυτός δεν είναι ο ήδη επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φίλιππας Λιάκος τότε καλείται να διαχειριστεί την πληθώρα των στελεχών της στους άλλους δύο συνδυασμούς, των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, Σπ. Μυλωνά (δημάρχου) και Γρ. Αλεξόπουλου ( υπ. δημάρχου). Δύσκολο «σταυρόλεξο» αυτό του εν λόγω Δήμου για τη ΝΔ, αφού οι δύο παραπάνω ισχυροί υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ήδη μαζί τους πρωτοκλασσάτα γαλάζια στελέχη. Ο κ. Μυλωνάς, για παράδειγμα τους κ.κ. Ορλώφ, Σταυρογιαννόπουλο, Γκοτσόπουλο, πιθανά Ορδίτη κ.ά, ο δε κ. Αλεξόπουλος τους κ.κ. Γκοτσούλια, Ταπεινό, Καρβουνιάρη, Βεσκούκη, Τζαμάκο κ.ά. Επιπλέον, ο υπ. δήμαρχος της ΝΔ το 2010, Θ. Ραυτακόπουλος, έχει συμπαραταχθεί με τον κ. Λιάκο.

ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Στον Δήμο Καλαβρύτων, η ΝΔ θα έχει επίσης δικό της υποψήφιο, ανεξαρτήτως αν πολλά στελέχη της ήσαν και παραμένουν να είναι υπέρ του ακλόνητου φαβορί των προσεχών εκλογών, δημάρχου Θ. Παπαδόπουλου, όπως οι κ.κ. Δουκλιάς, Σφαραγκούλιας, Ζυγούρας κ.ά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Π», εντός των επόμενων ημερών «κλειδώνει» η υποψηφιότητα του επιχειρηματία (εμπόριο κρεάτων στην Αθήνα) Αβραάμ Ανδρικόπουλου, ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί πάλι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τυγχάνει της στήριξης γνωστών γαλάζιων αυτοδιοικητικών, όπως ο Γ. Τσενές, ο Γ. Φιλιππόπουλος, ο διεκδικητής της προεδρίας της Τοπικής ΝΔ, Ν. Παπαβραμόπουλος κ.ά.
Δυσκολία θα υπάρξει στη στάση του προέδρου της Τοπικής ΝΔ και παρολίγον υπ. βουλευτή Αχαΐας, Ν. Τσάμη, αφού δημόσια διάκειται θετικά υπέρ του δημάρχου, ο οποίος ήταν πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παραμένει βέβαια στον χώρο αυτό.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Ο ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Στον Δήμο Ερυμάνθου, το γεγονός ότι η ΝΔ ήρθε πρώτη -για πρώτη φορά- στις εθνικές εκλογές στον πρ. Δήμο Φαρρών και δεύτερη στον πρ. Δήμο Τριταίας, έχει ανοίξει την όρεξη, για να έχει κι εκεί δικό της υποψήφιο δήμαρχο. Ετσι, κόντρα στους τρεις υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ (Μπαρή, Κανελλόπουλο, Δριβίλα) βολιδοσκοπείται ένα τουλάχιστον πρόσωπο της δεξιάς. Αυτό είναι του προέδρου της Εκλογικής Επιτροπής ΝΔ Αχαΐας -πρ. πολιτευτή Αχαΐας και προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου- ορκωτού λογιστή, Γιώργου Κουτρουμάνη, που επί του παρόντος, σε συζητήσεις, δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Βρέθηκε γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της μετά τα φέρυ μποτ στο Ρίο
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 - Δυτική Αχαΐα: Μυλωνάς στην «Π»: «Διεκδικώ τη νίκη την Κυριακή γιατί με νοιάζει πολύ η Δευτέρα»
Η «Πάτρα Ενωμένη» στην Αγία Ειρήνη για την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης
Πάτρα: Εναρξη λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής τη σχολική χρονιά 2023 2024