Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ: Έγινε «μάχη» μεταξύ των πρυτάνεων – Νέα Σύνοδος τη Δευτέρα  

Έντονο το κλίμα στην σημερινή έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο των πρυτάνεων όλων των ΑΕΙ για το σχέδιο Νόμου που τα αφορούν.

Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ: Έγινε «μάχη» μεταξύ των πρυτάνεων - Νέα Σύνοδος τη Δευτέρα  

Έντονο το κλίμα στην σημερινή έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδο των πρυτάνεων όλων των ΑΕΙ για το σχέδιο Νόμου που τα αφορούν. Ερωτηματικά προκαλεί ο ρόλος που θα έχουν οι νέοι  Σύμβουλοι Διοίκησης των ΑΕΙ, όπως τα εισηγείται το υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν σήμερα στην έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδό τους οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μετά από 6,5 ώρες συνεδρίασης.

Παρότι οι 17 από τους 22 εκλεγμένους πρυτάνεις (υπάρχουν και δύο πανεπιστήμια με διορισμένες Διοικούσες Επιτροπές) εκφράστηκαν εναντίον της συγκρότησης των νέων Συμβουλίων με την σύνθεση που εισηγείται ο νέος νόμος, ωστόσο, στη διάρκεια της Συνόδου έγινε πραγματική «μάχη» μεταξύ ολιγομελούς ομάδας πρυτάνεων, που υποστήριζε ότι δεν πρέπει να βγει απόφαση του οργάνου σχετικά με το θέμα, και μιας δεύτερης ομάδας, η οποία επέμενε ότι η συνεδρίαση πρέπει να λήξει με την έκδοση επίσημης απόφασης.

Όταν τελικά η πλειοψηφία εκφράστηκε υπέρ του να βγει τελικά ψήφισμα, τέθηκε νέος προβληματισμός από συγκεκριμένους πρυτάνεις: η απόφαση που θα βγει να είναι ομόφωνη.

Τελικά, αποφασίστηκε να εκδοθεί ομόφωνη απόφαση, από την υπογραφή της οποίας αποχώρισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έκρινε ότι το περιεχόμενό της είναι χαμηλών τόνων και απονευρωμένο.

Υπέρ των νέων Συμβουλίων εκφράστηκαν τα πανεπιστήμια Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Αιγαίου (αλλά και οι πρόεδροι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς).

Κατά της συγκρότησής τους, όπως προτείνεται από την κυβέρνηση, τάχθηκαν τα πανεπιστήμια Κρήτης, Δυτικής Αττικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Θεσσαλίας, Χαροκόπειο, Μακεδονίας, Γεωπονικό, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Αθήνας, Καλών Τεχνών, Δυτικής Μακεδονίας. Απουσίαζαν τα πανεπιστήμια Πάτρας και Πειραιώς.

Τελικά, με το ομόφωνο ψήφισμά τους, οι πρυτάνεις εκφράζουν προβληματισμό για την συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως τα ορίζει ο νέος Νόμος που βρίσκεται σε διαβούλευση, αλλά και για την προστασία του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Ακόμη, στο ίδιο κείμενο αναφέρουν ότι οι διατάξεις του νέου Νόμου, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζονται επανασύνταξη και ζητούν ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων των ΑΕΙ, πριν την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 6 του μήνα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα έχουν νέα Σύνοδο, αυτή τη φορά με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, στην οποία και αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, αλλά και να συζητήσουν συγκεκριμένα επί των λεπτομερειών του κειμένου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Απατεώνες ήθελαν να της «φάνε» 18.000 ευρώ με τροχαίο δυστύχημα «μαϊμού»
Κορονοϊός: Έκτακτη αποστολή φαρμάκων σε νησιά λόγω της έξαρσης κρουσμάτων
ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι
Θεοκλής Ζαούτης: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού ΒΙΝΤΕΟ