Ράμπες στα σχολεία της Πάτρας: Από τους 12 μήνες στα σχεδόν δύο χρόνια
Τρίτη παράταση για το έργο κατασκευής ραμπών και προσβάσιμων τουαλετών. Η προθεσμία ολοκλήρωσης μεταφέρεται στις 3 Νοεμβρίου 2026, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αρχική προθεσμία.
Ένα έργο που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες φτάνει πλέον σε προθεσμία σχεδόν δύο ετών. Οι παρεμβάσεις για ράμπες και προσβάσιμες τουαλέτες σε σχολεία της Πάτρας πήραν τρίτη παράταση, με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 3 Νοεμβρίου 2026.
Η σύμβαση για τις παρεμβάσεις στα σχολεία της Πάτρας υπογράφηκε στις 4 Νοεμβρίου 2024 και προέβλεπε χρόνο εκτέλεσης ενός έτους. Η νέα προθεσμία, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή στις 29 Σεπτεμβρίου, μεταφέρει την προθεσμία σχεδόν έναν χρόνο αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Οι ράμπες και οι χώροι υγιεινής προορίζονται για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες. Η τελευταία παράταση δόθηκε ενώ η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει, μεταφέροντας την προθεσμία από τον Σεπτέμβριο στον Νοέμβριο.
Τρεις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα
Η πρώτη παράταση εγκρίθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2025, με νέα ημερομηνία περαίωσης τις 3 Μαΐου 2026. Ακολούθησε δεύτερη, στις 3 Ιουνίου, μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.
Πριν εκπνεύσει και αυτή η προθεσμία, ο ανάδοχος κατέθεσε την 1η Σεπτεμβρίου 2026 νέο αίτημα. Η αρμόδια υπηρεσία εισηγήθηκε να δοθούν ακόμη δύο μήνες και η Δημοτική Επιτροπή αποδέχθηκε την εισήγηση.
Η απόφαση 699/2026, αναρτημένη στα έγγραφα της συνεδρίασης της 29ης Σεπτεμβρίου, εγκρίνει την παράταση έως τις 3 Νοεμβρίου. Η εισήγηση του αντιδημάρχου Απόστολου Αγγελή δέχεται ως πραγματικούς τους λόγους που επικαλέστηκε ο ανάδοχος και παραπέμπει στην αιτιολογική έκθεση των επιβλεπόντων μηχανικών. Οι επιμέρους λόγοι της καθυστέρησης δεν παρατίθενται αναλυτικά στο δημοσιευμένο κείμενο.
Κατακύρωση με προσφορά 364.140 ευρώ
Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 578.000 ευρώ με ΦΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού του 2024, ανατέθηκε στον οικονομικό φορέα «ΛΙΑΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ», με μέση έκπτωση 37% και προσφορά 364.140 ευρώ με ΦΠΑ.
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», με πράξη ένταξης της 3ης Δεκεμβρίου 2020. Η σύμβαση υπογράφηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη και η σημερινή προθεσμία φτάνει πλέον στον Νοέμβριο του 2026.
Για τη σχολική καθημερινότητα, το αντικείμενο του έργου είναι ουσιαστικό: η πρόσβαση στην αίθουσα και η δυνατότητα χρήσης της τουαλέτας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αυτονομία ενός μαθητή που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.
Η απόφαση παράτασης δεν δίνει απολογισμό των παρεμβάσεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ούτε εικόνα της προσβασιμότητας όλων των σχολείων της πόλης. Αφορά τη συγκεκριμένη σύμβαση, η οποία έχει πλέον συμπληρώσει τρεις παρατάσεις. Από τον αρχικό Νοέμβριο του 2025, η προθεσμία μεταφέρεται στον Νοέμβριο του 2026, με τη 3η Νοεμβρίου ως τη νέα εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
H Παιδική Χορωδία της Πολυφωνικής Πάτρας στη συναυλία του Γιώργου Θεοφάνους
Αλλαγή ώρας 2026: Κυριακή 25 Οκτωβρίου, ποια ρολόγια θέλουν χειροκίνητη ρύθμιση
Η Sony Music ζητά να κατέβουν 260.000 AI deepfake τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών
Αγιασμός στο Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλισσαίων ΦΩΤΟ
ΔΥΠΑ: Δωρεάν εργαστήρια JobReady στην Κέρκυρα στις 16 Οκτωβρίου για την ένταξη στην αγορά εργασίας
