Σχολική άδεια για τον αγιασμό: Πώς μπορούν οι γονείς να είναι παρόντες

Πολλοί είναι οι γονείς  που θα ήθελαν να εξασφαλίσουν σχολική άδεια και να είναι παρόντες στον αγιασμό. Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας.

Σχολική άδεια για τον αγιασμό: Πώς μπορούν οι γονείς να είναι παρόντες

Έφτασε η… μεγάλη ημέρα για την έναρξη των σχολείων για τη φετινή χρονιά, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά αύριο με τον καθιερωμένο αγιασμό. Πολλοί είναι οι γονείς  που θα ήθελαν να εξασφαλίσουν σχολική άδεια και να είναι παρόντες στον αγιασμό.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν οι πύλες των σχολείων όλης της χώρας πάνω από 1,3 μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Το πρώτο κουδούνι είναι προγραμματισμένο για τις 8:30 το πρωί της Δευτέρας. Στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί αγιασμός και στη συνέχεια οι μαθητές θα παραλάβουν τα νέα τους βιβλία.

Οι γονείς που θέλουν να δώσουν το «παρών» στην πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια από την εργασία τους. Πρόκειται για την Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου που ορίζεται στις 4 ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και δίνεται χωρίς περικοπή αποδοχών.

Δείτε τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας:

Εργαζόμενοι γονείς (φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι, τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας), πλήρους ή μερικής απασχόλησης, έχουν δικαίωμα για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, καθώς και γονείς τέκνου με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και ειδικά εκπαιδευτήρια, να απουσιάζουν, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους και μετά από άδεια του εργοδότη, ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, από την εργασία τους, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, με σκοπό να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, για την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης και της εν γένει παρουσίας τους.

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους, σχετικές βεβαιώσεις (Ν. 4808/2021 άρθρο 38)

Διευκρινίζεται ότι η άδεια μπορεί να χορηγείται και κατά την ημέρα του αγιασμού, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων, επειδή ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και κατά τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου, για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίδοση του παιδιού, ενώ μπορεί να ενημερώσει και να συζητήσει γενικότερα θέματα ή προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη του παιδιού στην σχολική μονάδα ή την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά (Εγκ. 47972/2021).

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βύρωνας: 15χρονος αρχηγός σε συμμορία ανηλίκων - Οι ξυλοδαρμοί και... τα μαχαιρώματα 
Εξάρχεια: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα από αστυνομικούς μπροστά στο παιδί του - ΒΙΝΤΕΟ
Κόρινθος: Ξεσπά ο πατέρας της 28χρονης που κακοποιήθηκε - «Η δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίσει να φάει ισόβια»
Πολυτεχνειούπολη: Διασυνδέσεις με κακοποιούς της νύχτας είχε η συμμορία του Ζωγράφου