Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων».

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα επιτροπείας των ασυνόδευτων παιδιών και της φιλοξενίας τους σε δομές. Στοχεύει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας και στη συγκρότηση ενός συνεκτικού πλαισίου για τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα φιλοξενίας των ασυνόδευτων παιδιών.

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί «στη δημιουργία ενός σαφούς, λειτουργικού, ευέλικτου και παιδοκεντρικού συστήματος επιτροπείας με διαφάνεια και λογοδοσία».

Τι προβλέπει
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο εισαγγελέας διορίζει τον επίτροπο, ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξειδίκευση στην παιδική προστασία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο επίτροπος ασκεί τα καθήκοντά του μέσω των κατάλληλων φυσικών προσώπων που απασχολεί, τους «εντεταλμένους επιτροπείας». Ο εισαγγελέας μπορεί να αναθέσει επίσης την καθημερινή φροντίδα ενός ανηλίκου σε φυσικό πρόσωπο, οικείο του ανηλίκου, που κατόπιν αξιολόγησης έχει κριθεί κατάλληλο για να την αναλάβει.

Για τον καλύτερο συντονισμού και επίβλεψη του έργου του επιτρόπου προβλέπεται ο ρόλος του συντονιστή ως βοηθητικού οργάνου για την εποπτεία των πράξεων του εντεταλμένου επιτροπείας. Παράλληλα, αναλόγως της φύσης των υποθέσεων εποπτεία ασκούν το Συμβούλιο Επιτροπείας της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο εισαγγελέας. Τη συνολική εποπτεία της εφαρμογής του θεσμού έχει η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας της Ειδικής Γραμματείας, η οποία αναλαμβάνει επίσης το συντονισμό της συνεχούς κατάρτισης και επιμόρφωσης των επιτρόπων, των συντονιστών επιτροπείας και των εντεταλμένων επιτροπείας.

Επιπροσθέτως, με το νομοσχέδιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, «τίθεται για πρώτη φορά το πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας και των εποπτευόμενων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης». Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αναλαμβάνει η Μονάδα Εποπτείας και Αξιολόγησης Κέντρων Φιλοξενίας της Ειδικής Γραμματείας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων για μια συνολική καταγραφή των στοιχείων των ανηλίκων, ορίζεται η διαδικασία διαχείρισης αιτημάτων στέγασης, την οποία αναλαμβάνει η Μονάδα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκατάστασης, και θεσπίζεται η συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό αναλαμβάνει να συνοδεύει τους ανήλικους από ένα σημείο της χώρας σε άλλο.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Guardian για TurkAegean: Η τουρκική προσπάθεια να προσελκύσει τουρίστες
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ιρανό που αρίστευσε στις Πανελλήνιες
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση των όρων εργασίας των δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης
Δένδιας: «Θα σταθούμε δίπλα στην ελληνική μειονότητα της Ουκρανίας»