Σε επιφυλακή για πυρκαγιές – Ο άνεμος μεταφέρει καύτρες έως και 700 μέτρα – Μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα ΒΙΝΤΕΟ

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές γεγονός που θα διευκολύνει την εκδήλωση πυρκαγιάς και τη γρήγορη διάδοσή της.

Σε επιφυλακή για πυρκαγιές - Ο άνεμος μεταφέρει καύτρες έως και 700 μέτρα - Μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα ΒΙΝΤΕΟ

Σε εγρήγορση βρίσκονται σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας καθώς είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Ανατολική Λέσβο και Σκύρο. Υπενθυμίζουμε ότι όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες παλεύουν με τη φωτιά στη Φωκίδα, με τη βόρεια Ιτέα να έχει εκκενωθεί.

Φωκίδα: Η φωτιά κατέκαψε μεγάλη αγροτοδασική έκταση 3.000 στρεμμάτων – Η απόλυτη καταστροφή του ελαιώνα

Σε επιφυλακή για πυρκαγιές - Ο άνεμος μεταφέρει καύτρες έως και 700 μέτρα - Μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα ΒΙΝΤΕΟ

Μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα – Νύχτα θρίλερ για κατοικημένες περιοχές ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρανίδι, σε εξέλιξη με βελτιωμένη εικόνα το πύρινο μέτωπο στην Ιτέα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει τη φωτιά και τη γρήγορη διάδοσή της.

Σε επιφυλακή για πυρκαγιές - Ο άνεμος μεταφέρει καύτρες έως και 700 μέτρα - Μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα ΒΙΝΤΕΟ
Όπως αναφέρει το meteo στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα ευθυγραμμίζονται με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

Καύτρες σε απόσταση 700 μέτρων

Σε επιφυλακή για πυρκαγιές - Ο άνεμος μεταφέρει καύτρες έως και 700 μέτρα - Μαίνεται η φωτιά στη Φωκίδα ΒΙΝΤΕΟ

Όσον αφορά τις φωτιές της Δευτέρας και συγκεκριμένα για την αγροτοδασική πυρκαγιά στο Σχηματάρι η προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης, που έκανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών μιας καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

Η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 – 12 %).

Επίσης, από τη δορυφορική εικόνα υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά, καθοδηγούμενη από τον άνεμο, παρουσίασε πρόσκαιρα ακραία συμπεριφορά, καθώς μετέφερε καύτρες έως και 700 μέτρα κατάντη του βορειοδυτικού ανέμου.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ