Σε Μαξίμου και Εισαγγελία η Αστυνομία Αχαΐας: Τραγικές ελλείψεις στα τμήματα της περιοχής

Αποκαλυπτική επιστολή του προέδρου των δικηγόρων Αιγίου.

Αχαΐα

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος «βγάζει στη σέντρα», για μια ακόμα φορά, όσους ευθύνονται για τις δραματικές ελλείψεις στα Αστυνομικά Τμήματα της Αχαΐας.

Η επιστολή του έχει αποδέκτες, μεταξύ άλλων, το Γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με κοινοποίηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη και στον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Μπέσκος κάνει εκτενή αναφορά στις «ηχηρές» ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υλικοτεχνικά μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα της Αχαΐας και ζητά την παρέμβαση των υπευθύνων.

Ενα ενδεικτικό απόσπασμα από την επιστολή του Γ. Μπέσκου:

«Τραγικές είναι οι καταστάσεις στα Αστυνομικά Τμήματα της Αχαΐας, που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και σωματική ακεραιότητα των υπηρετούντων σε αυτά αστυνομικών, αλλά και να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια των πολιτών και η πάταξη της εγκληματικότητας. Στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας και Ασφαλείας Αιγιαλείας υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αποσπάσεις υπηρετούντων αστυνομικών σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, κυρίως σε Αττική και νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΟΠΚΕ της Αιγιαλείας, αντί για 11 άτομα έχουν μείνει 6, καθώς πρόσφατα έγινε κι άλλη απόσπαση.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου, που έχει πλέον των 50 οργανικών θέσεων, υπηρετούν περίπου 25 άτομα .

Η κατάσταση στην Ασφάλεια είναι δραματική από έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν φρουροί σε 24ωρη βάση στα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής μας.

Η κατάσταση είναι αδιανόητη με τις υλικοτεχνικές υποδομές και κυριολεκτικά τριτοκοσμικές εικόνες. Ειδικότερα, η Ασφάλεια Αιγίου αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από 2 οχήματα.

Το ένα είναι κλειστό βαν, 20 με 25 ετών πρώτης κυκλοφορίας χωρίς κλιματισμό, με ανώτατη δυνατότητα ταχύτητας περίπου στα 80χλμ., με τη μηχανή να είναι κάτω από το κάθισμα επιβαινόντων αστυνομικών που καθιστά ιδίως την υπηρεσία τους ανυπόφορη και επικίνδυνη τους θερινούς μήνες, ιδίως σε συνθήκες καύσωνα και χωρίς κλιματισμό. Το άλλο όχημα έχει κάνει 500.000χλμ. και είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Τα άλλα οχήματα είναι επί μήνες σε συνεργεία. Οι μηχανές της ΔΙΑΣ πηγαινοέρχονται σε συνεργεία και ποτέ πάνω από το 1/3 αυτών δεν είναι διαθέσιμο σε καθημερινή βάση.

Την ίδια στιγμή, όχημα της ΟΠΚΕ που ήταν το μόνο αξιόλογο επιχειρησιακά, το έστειλαν σε Αττική και ακόμα να το επιστρέψουν παρότι υπήρξε δέσμευσή προς τούτο. Πληροφορήθηκα ότι στο κεντρικό Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας δεν υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλιματισμός και οι υπηρετούντες σε αυτό αστυνομικοί υποφέρουν μέσα σε συνθήκες καύσωνα. Παρά τις προηγούμενες αναφορές που έχω υποβάλει στο γραφείο του αρχηγού της ΕΛΑΣ, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς άρση και θεραπεία των απαράδεκτων αυτών καταστάσεων».