Self test πριν από το πασχαλινό τραπέζι; Οι επιστημονικές προβλέψεις

Αυτό το Πάσχα, μετά από δύο χρόνια, θα είναι το πρώτο χωρίς περιορισμούς

Self test πριν από το πασχαλινό τραπέζι; Οι επιστημονικές προβλέψεις

Οι επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξη των κρουσμάτων και των επιδημιολογικών δεικτών μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Πάσχα με οριακή μείωση των κρουσμάτων και παραμονή των σκληρών δεικτών σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κάνουν οι Έλληνες, όπως προβλέπει το μοντέλο του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκου Τζανάκη.

Αυτό το Πάσχα, μετά από δύο χρόνια, θα είναι το πρώτο χωρίς περιορισμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να λάβουν ατομικά προληπτικά μέτρα, ανάμεσα σε αυτά ένα self test πριν από το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη.

«Το μοντέλο μάς δίνει μια περιορισμένη αυξητική διάθεση μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ μετά προβλέπεται να αρχίσει οριζοντίωση και να παρατηρηθεί μια μικρή πτώση των κρουσμάτων κοντά στο Πάσχα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, όμως, θα παραμείνει σταθερός και οι θάνατοι θα κυμανθούν μεταξύ 50 και 60 κατά μέσο όρο ημερησίως. Ετσι θα πάμε στο Πάσχα. Για τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν κρατήσουμε αυτόν τον ρυθμό του testing, θα έχουμε αριθμό κρουσμάτων από 15.000 έως 18.000 κατά μέσο όρο ημερησίως», αναφέρει στο enikos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας .

Ο N. Tζανάκης δίνει τη δική του ερμηνεία για το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν μειώνονται.

«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν επαρκούν να μας προστατεύσουν από τη μετάλλαξη Ομικρον 2, η οποία διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες και παιδιά πάρα πολύ εύκολα. Ακόμα και τριπλά εμβολιασμένοι μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα που προκαλούν επιπλοκές της λοίμωξης», λέει ο διευθυντής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, φέρνοντας το παράδειγμα της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, που έχουν υιοθετήσει αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά έχουν μεγάλη διασπορά. Ωστόσο, το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία και η Νορβηγία, όπου έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

 

Ποιοι κινδυνεύουν

«Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι 15%-20% των ενηλίκων, ανάμεσά τους και 150.000 με 200.000 που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, επιμένει να μην είναι εμβολιασμένο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί έχουμε αυτούς τους αριθμούς θανάτων.

Οι υπερήλικες άνω των 80 ετών με πολλά συνοδά νοσήματα μπορεί να έχουν κακή έκβαση. Είναι αυτοί ακριβώς που δίνουν την επιμονή στους θανάτους», εξηγεί ο Ν. Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέχρι 65-70 ετών με καλά ρυθμισμένα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας (υπέρταση, διαβήτη κ.λπ.) δεν κινδυνεύουν πρακτικά, εφόσον έχουν εμβολιαστεί τριπλά. Κινδυνεύουν αυτοί που δεν έχουν αναπτύξει άμυνα, όσοι παίρνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα ή για οποιονδήποτε λόγο δεν ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πρόβλημα έχουν και οι άνθρωποι άνω των 70 ετών που είναι σε οίκους ευγηρίας και σε κλινικές νοσοκομείων, όπως οι αιματολογικές και οι ογκολογικές. Αν μολυνθούν, αποδιοργανώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να κινδυνεύουν. «Επομένως, για να τους προστατεύσουμε, χρειάζεται να φοράμε τη μάσκα και να προσέχουμε. Επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα ως προς τους ευάλωτους. Να τρέξουμε να εμβολιάσουμε όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση και να εμβολιαστούν όσοι πρέπει με την τέταρτη δόση. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να αναμένουμε να ανοίξει περαιτέρω ο καιρός και να αποκλιμακωθεί η Ομικρον», επισημαίνει ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, ο Ν. Τζανάκης δηλώνει ότι «φέτος όλα θα είναι καλύτερα», καθώς οι συνθήκες είναι τέτοιες που επέτρεψαν τη μη επιβολή μέτρων περιορισμού από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η ελευθερία όμως αυτή, με την οποία ο ίδιος συμφωνεί, μπορεί να κρύβει κινδύνους αν ο κόσμος δεν αντιληφθεί το ρίσκο.

«Φέτος δεν θα υπάρχουν περιορισμοί μετακίνησης. Καλό είναι, όμως, να τηρήσουμε μέτρα αυτοπροστασίας. Να ελέγξουμε με ποιους εκτός της οικογένειας θα κάνουμε παρέα και θα συναναστραφούμε την περίοδο των εορτών. Οσοι εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους και να περιορίζονται ακόμη και αν το τεστ βγαίνει αρνητικό.

Επίσης, δεν θα ήταν κακό να κάνουμε self test πριν από ένα μεγάλο τραπέζι και να φορέσουμε τη μάσκα σε περίπτωση συνωστισμού, όπως στην Ανάσταση, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο», τονίζει. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί από τους πολίτες στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.), λόγω και των αυξημένων εξόδων της περιόδου.

«Οι πολίτες θα πρέπει να διερευνούν αν τηρούνται ορθά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν όσοι σερβίρουν ή βρίσκονται στην παρασκευή φορούν τις μάσκες τους. Αν όλα αυτά τηρηθούν, εκτιμώ ότι θα περάσουμε ένα σχετικά καλό Πάσχα».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ