«Σερβίρουν» τσιμπημένο καφέ 5-15%, κατάργηση ΕΦΚ ζητά ο κλάδος

Ανοικτή πληγή για μεταποίηση και εμπορία – Γιατράς στην «Π»: «Ο ΕΦΚ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία…»

τσιμπημένο Οι αυξήσεις στην τελική τιμή του προϊόντος θα είναι μονόδρομος λένε στην τοπική Εστίαση

Θέμα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θέτει ανοικτά ο κλάδος της μεταποίησης και εμπορίας καφέ. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, καθώς ο φόρος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο του καφέ με ποσό 140 εκατ. ευρώ.

Το αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ έρχεται λίγο πριν την επαναφορά του ΦΠΑ στον καφέ και σε άλλα ροφήματα στο 24% από την 1η Ιουλίου, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος στην κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στον πράσινο (ωμό) καφέ, 3 ευρώ στον έτοιμο εισαγόμενο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαίο. Εάν γινόταν η κατάργηση του ειδικού φόρου, αυτό θα σήμαινε την ίδια στιγμή την μείωση της τιμής στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%.

τσιμπημένο

Τάσος Γιατράς

Οπως τόνισε στην «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Τάσος Γιατράς, ο ΕΦΚ είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς, πέραν της Ελλαδας, τον φόρο αυτό έχουν μόνο η Γερμανία και το Βέλγιο και αν εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% τότε οι αυξήσεις στην τελική τιμή του προϊόντος θα είναι μονόδρομος και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 15%.

Σε σχέση με τις αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην αγορά του καφέ, επισημάνθηκε ότι υπάρχει άνοδος τιμών στις ποικιλίες Robusta (38% της παγκόσμιας παραγωγής) που συμπαρέσυραν και τις τιμές της ποικιλίας Arabica (62% της παγκόσμιας παραγωγής). Οι ποικιλίες Robusta έχουν φτάσει να διαπραγματεύονται έως και 60% στη μέγιστη τιμή τους και στο 30% οι ποικιλίες Arabica στη μέγιστη τιμή που έχει πιάσει η ποικιλία.

Οι εταιρείες έχουν αφομοιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, αλλά αν συνεχιστεί, θα υπάρξουν ανατιμήσεις ανάλογα με το επίπεδο τιμών που θα αναγκαστεί να αγοράσει μία επιχείρηση από τώρα και στο εξής με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να κινηθούν από 5% έως και 15% στο ράφι των σούπερ μάρκετ.