Σημαντική διάκριση Πατρινού μαθητή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2022 – Τι αναφέρει στην «Π»

Ο Νικόλας Κουστουμπάρδης, μαθητής της Γ΄ τάξεως του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2022.

Σημαντική διάκριση Πατρινού μαθητή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2022 - Τι αναφέρει στην «Π»

«Η αστρονομία μου άρεσε από μικρό παιδί. Είχα διαβάσει ένα βιβλίο σχετικά με κομήτες και με είχε εντυπωσιάσει αυτός ο κόσμος. Ετσι θέλησα να τον γνωρίσω περισσότερο».

Αυτή η αγάπη του Νικόλα Κουστουμπάρδη, μαθητή της Γ΄ τάξεως του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, τον οδήγησε στην κατάκτηση, προ ημερών, του ασημένιου μεταλλίου στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2022 που φιλοξενήθηκε στην πόλη Campulung Moldovenesc της Ρουμανίας.

Η διάκρισή του αποτελεί τιμή όχι μόνο για τη μαθητική κοινότητα της Αχαΐας αλλά και για την πόλη μας. Ο Νικόλας Κουστουμπάρδης αποτελεί ένα θετικό πρότυπο που δείχνει ότι η μελέτη αποδίδει καρπούς και ανταμείβει αυτόν που την έχει εντάξει στη ζωή του και στην καθημερινότητά του.

Η μελέτη της αστρονομίας και της αστροφυσικής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του Νικόλα Κουστουμπάρδη τον οποίο εντοπίσαμε με τη βοήθεια  του διευθυντή του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Βασιλείου Σχοινά.

«Οταν πήγα στο γυμνάσιο άρχισα να διαβάζω πιο συστηματικά για την αστρονομία. Περισσότερο μου αρέσει το θεωρητικό κομμάτι, να λύνω ασκήσεις και να απολαμβάνω τη χαρά που μου δημιουργεί η σωστή λύση μιας άσκησης. Είναι ένας φανταστικός κόσμος που όσο τον γνωρίζεις τόσο τον αγαπάς περισσότερο» μας είπε ο Νικόλας.

Σημαντική διάκριση Πατρινού μαθητή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2022 - Τι αναφέρει στην «Π»

Ο Νικόλας Κουστουμπάρδης κρατά περήφανος την ελληνική σημαία μετά τη νίκη του

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Απαντώντας στο ερώτημά μας πώς έφτασε στον διαγωνισμό, μας είπε: «Στο σχολείο η αστρονομία και η αστροφυσική δεν είναι στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Ωστόσο εμείς είχαμε κάνει έναν όμιλο στον σχολείο μας κι αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε αρκετά. Παράλληλα εγώ παρακολουθώ μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας ”Ωρίων” και στην οποία διδάσκει ο κ. Αργύρης Δρίβας. Επίσης με βοήθησε στην προετοιμασία για τον διαγωνισμό και η Εταιρεία Αστρονομίας του Βόλου».

Ο Νικόλας Κουστουμπάρδης απόλαυσε τη δική του νίκη αλλά και όλων των άλλων μελών της ελληνικής ομάδας. «Με ικανοποίησε η νίκη μου και ήταν μία ανταμοιβή των κόπων που κατέβαλλα τα δύο τελευταία χρόνια. Η επιθυμία μου είναι να συνεχίσω να συμμετέχω σε αντίστοιχους διαγωνισμούς διότι είναι μία πολύ ωραία διαδικασία και μία δυνατή εμπειρία. Επίσης έχω γνωρίσει φίλους με τους οποίους έχουμε αυτή την κοινή αγάπη για την αστρονομία».

Στο ερώτημά μας αν τον ενδιαφέρει να σπουδάσει στο μέλλον το αντικείμενο αυτό και να το ακολουθήσει και επαγγελματικά, μας απάντησε: «Σίγουρα θα ήθελα να ασχοληθώ κάπως με αυτό το θέμα ή με κάτι σχετικό. Είναι αρκετά δύσκολη ως επιστήμη αλλά πιστεύω ότι αν κάποιου του αρέσει μπορεί να το πετύχει».

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Junior συμμετείχαν 9 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, και την Αμερική, με περίπου 40 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.

Σημαντική διάκριση Πατρινού μαθητή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2022 - Τι αναφέρει στην «Π»

Στη φωτογραφία από αριστερά διακρίνονται οι: Ζαχείλας Ιωάννης (Αρχηγός αποστολής), Τζιόλας Ανδρέας (Ασημένιο Μετάλλιο), Σαρακατσάνος Απόστολος (Χάλκινο Μετάλλιο), Μελίστας Γεώργιος (Ασημένιο Μετάλλιο), Κουστουμπάρδης Νικόλαος (Ασημένιο Μετάλλιο), Κούρτης Απόστολος-Ταξιάρχης (Εύφημη Μνεία), Βουτυράς Ορφέας (Αρχηγός αποστολής)

Η ελληνική μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 26ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας 2021, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές ορμώμενοι από το ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την Αστρονομία και την Αστροφυσική εργάστηκαν σκληρά μελετώντας αποκλειστικά στον λιγοστό ελεύθερο τους χρόνο (παρ’ ότι η Αστρονομία απουσιάζει από το αναλυτικό πρόγραμμα της μέσης εκπαίδευσης).

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (50%). Ο πρώτος μαθητής επέλυσε περίπου το 84% των θεμάτων.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Εκτός από τον Πατρινό μαθητή η Ελληνική ομάδα αρίστευσε κατακτώντας άλλα δύο ασημένια μετάλλια με τους μαθητές Γιώργο Μελίστα (1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και νυν 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου), Ανδρέα Τζιόλα (Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων και νυν Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων) ένα χάλκινο μετάλλιο με τον μαθητή Απόστολο Σαρακατσάνο (Μουσικό Σχολείο Βόλου) και μία Εύφημη Μνεία με τον μαθητή Απόστολο-Ταξιάρχη Κούρτη (5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και νυν 1ου ΓΕΛ Θέρμης Θεσσαλονίκης). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαθητής Γιώργος Μελίστας έλαβε το 1ο βραβείο για την καλύτερη επίδοση στις παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο και το 1ο βραβείο για την καλύτερη επίδοση σε παρατηρήσεις επί χάρτου.

Της Ολυμπιακής Ομάδας ηγήθηκαν ο Ορφέας Βουτυράς, Δρ. ΕΜΠ (παλιός Ολυμπιονίκης της 4ης Διεθνούς Ολυμπιάδας 2010) και ο Ιωάννης Ζαχείλας, Μηχ/κός Η/Υ (Μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος).

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ