Σήμερα ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο – Πως απαντά η Αθήνα

Μέχρι στιγμής η Τουρκία κρατά «επτασφράγιστο μυστικό» το πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο, μυστικό που θα «αποκαλύψει» ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι.

Σήμερα ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο - Πως απαντά η Αθήνα

Ο απόπλους του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 9/8/2022, ενώ θα προηγηθεί φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

Η έξοδος το γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ήταν αναμενόμενο, επαναφέρει στην επιφάνεια τις συζητήσεις για το εύρος της κλιμάκωσης που μπορεί να επιλέξει η Αγκυρα τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία κρατά «επτασφράγιστο μυστικό» το πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο, μυστικό που θα «αποκαλύψει» ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της, μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κοινές πολεμικές ασκήσεις Ελλάδας με Αίγυπτο, ΗΠΑ και Γαλλία

Ο Τούρκος ηγέτης φρόντισε άλλωστε να θέσει ξεκάθαρα το παραπάνω πλαίσιο σε χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας από τη μια πως το γεωτρύπανο θα ξεκινήσει την αποστολή του σήμερα και από την άλλη τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει καμία «συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της».

Όπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον» επισήμανε χαρακτηριστικά ο τούρκος Πρόεδρος.

Για την προαναγγελθείσα έξοδο του τουρκικού γεωτρητικού σκάφους «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο είχε μιλήσει μεταξύ άλλων ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην έναρξη του Συνεδρίου Διπλωματίας. Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ κατηγόρησε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

“Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειες της” τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μια πολύ μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, αλλά κι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πώς απαντά η Αθήνα

Με ψυχραιμία αλλά και με σχέδια αντίδρασης επί όλων των πιθανών προκλήσεων, αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου στην περιοχή της Μερσίνης.

Η Αθήνα ετοιμάζεται τόσο σε διπλωματικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο να αντιμετωπίσουν ακόμα και το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα η Ελλάδα δέσμευσε δύο περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου κοντά σε Χίο, Σάμο, Τήλο και Χάλκη με την Τουρκία, θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης των εν λόγω νησιών.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το Αbdulhamid Han.

Το γεγονός εξάλλου ότι το συγκεκριμένο πλοίο, δεν πραγματοποιεί απλά έρευνες αλλά φέρει επάνω του τρυπάνι, αποτελεί από μόνο του μία κλιμάκωση σε βάρος της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας.

Με πλήρωμα 200 ατόμων, και δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το νεότερο και ισχυρότερο του στόλου της, αναμένεται να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα της Άγκυρας στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως βασικός και αδιαμφισβήτητος παίκτης στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων συνολικά στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Συμμαχικές ασκήσεις
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ιραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Η χώρα μας πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ