Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ

Σε μια εξαιρετική εκδήλωση με πολλούς επίσημους καλεσμένους

Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Σκοταναίων Επαρχίας Καλαβρύτων αναφέρει:

Λένε ότι «η ιστορία είναι το θεμέλιο της συλλογικής μας υπάρξεως και ένας πολιτισμός χωρίς όραμα είναι κτήριο χωρίς στέγη και πλοίο χωρίς πυξίδα.»

Με γνώμονα ότι «Έθνος που ξεχνά την ιστορία του, δεν έχει Μέλλον» το Δ.Σ. του Συλλόγου Σκοταναίων Επαρχίας Καλαβρύτων πρωτοστάτησε και πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκδήλωση στις 18 Αυγούστου 2022 στο χωριό Σκοτάνη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 33ου Σκοταναιϊκου Συναπαντήματος, με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων των Πεσόντων Πατριωτών Κοκοβιτών που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 με αφορμή τον εορτασμό της Διακοσιετηρίδας από την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

Στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Δημητρίου Σκοτάνης, σύσσωμο το χωριό και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και μαζί τους, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. ΑΘ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ιερωνύμου πρ. Χρήστος Μπίρμπας Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων, ο Αντιδήμαρχος Παΐων κ. Γεώργιος Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ.Παύλος Σατολιάς, ο Εκπρόσωπος του Τοπικού Διαμερίσματος Σκοτάνης κ. Πέτρος Ρηγόπουλος, Πρόεδροι κοινοτήτων και Πρόεδροι Συλλόγων της Επαρχίας Καλαβρύτων, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Γεώργιος Δαλιάνης, ο θεματοφύλακας της παραδοσιακής μουσικής, εκπρόσωποι φορέων και σωμάτων ασφαλείας, παρακολούθησαν μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές Κοκοβίτες.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων, έγιναν από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου και εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου κ. Μαριάνθης Χρονοπούλου, του Δημάρχου, του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και του Βουλευτή κ. Α. Τσιγκρή, απαγγελία ποιήματος που συνέγραψε ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης ειδικά για την εκδήλωση και τους Κοκοβίτες- Σκοταναίους αγωνιστές και η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου τόνισε μεταξύ των άλλων «Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σκοταναίων θεωρήσαμε χρέος τιμής και μνήμης να εμπνεύσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον που μαζί με την θέληση, την αποφασιστικότητα και την πίστη στα υψηλά ιδανικά του Έθνους μας, οδήγησαν το λαό μας σε μεγάλες νίκες και τον έχουν κατατάξει σε παγκόσμιο στερέωμα μεταξύ των πρώτων στους ηρωϊκούς αγώνες για την Ελευθερία και Δημοκρατία.

To Hρώο αυτό θα είναι φόρο τιμής και το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης για την μεγάλη θυσία στους αθάνατους ήρωες-συμπατριώτες μας, την Αθάνατη Γενιά του 1821.

Η απόδοση τιμής σε όσους προέταξαν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας αποτελεί διαχρονικό χρέος προς την ιστορία μας, σταθερή υπόμνηση της ανεξόφλητης ευθύνης μας και παντοτινή οφειλή προς τους ήρωες και μάρτυρες της Ελευθερίας.
Θα θυμίζει με το πλήρωμα του χρόνου το μεγαλείο της θυσίας τους, το αίμα, τους σπαραγμούς της ψυχής τους, τα καρδιοστάλλακτα δάκρυα που έβρεξαν και πότισαν τα ιερά μας χώματα και θα αποτελεί αιώνιο ύμνο για την υπεράσπιση της Ελευθερίας.

Οι Αγωνιστές του χωριού μας πλήρωσαν με το αίμα τους, τα όνειρα και τα ιδανικά τους για μία πατρίδα αδούλωτη και ελεύθερη γιατί ήξεραν βαθιά μέσα τους πως η Ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται. Υπήρξαν οι αφανείς ήρωες που σφυρηλάτησαν κι αυτοί με το δικό τους αίμα για μια Ελλάδα ωραιότερη, για μία πατρίδα λαμπρότερη. Είναι αυτοί που φύτεψαν και πότισαν με το ίδιο αίμα το πολυτιμότερο δένδρο της αξιοπρέπειας και που μας δίδαξαν «πόσο αξίζει και πόσο στοιχίζει η Λευτεριά»

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλος, τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι «ο Σύλλογος Σκοταναίων είναι ο πρώτος μοναδικός-ιστορικός Σύλλογος που υλοποίησε έργο για τα 200χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης και του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.»

Μετά το πέρας των χαιρετισμών-ομιλιών πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια με τους Χορηγούς που συμμετείχαν στην υλοποίηση του Μνημείου και του κάδρου με τα ονόματα των Αγωνιστών, από τους Επίτιμους Προέδρους του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρο Π. Μουγγολιά και Γεώργιο Α. Σατολιά, τον Επίτιμο Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Γεώργιο Κοσμά και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιωάννη Γρηγ. Σατολιά.

Εν συνεχεία, έγινε τιμητική βράβευση στον Δήμαρχο Καλαβρύτων, ως ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς, πολισχιδούς και αδιάλειπτης προσφοράς του στην ανάπτυξη των 50χρόνων του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την εν γένει προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό του Δήμου Καλαβρύτων, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμο την οποία πλακέτα παρέλαβε για να παραδώσει ο εκπρόσωπός του πρ. Χρήστος Μπίρμπας Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων, καθώς επίσης και ένα αναμνηστικό δώρο, μία χαλκογραφία προς τον κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, που φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας Νικόλαος Γρηγ. Σατολιάς, η οποία θα κοσμεί πλέον το Λαογραφικό Μουσείο των Καμενιάνων.

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από τον Σύλλογο Λυκουριωτών, με Υπεύθυνο της Χορευτικής Ομάδας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σωκράτη Μούσιο.

Το Δ.Σ. εκφράζει τις πιο θερμές του ευχαριστίες:

1. στον κ. Αθανάσιο Τζώρτζη, από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων, ο οποίος είναι συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής με μεγαλειώδη προσφορά στον τόπο μας και μετά από μία έρευνα που έκανε περισσότερο από 15ετη,συνέλεξε στοιχεία από τους ανθούς της ιστορίας και της δόξας των ηρωικών προγόνων μας, ώστε να εκδώσει του 7τόμους του βιβλίου του με τίτλο “ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.” Αφιέρωσε ατελείωτες ώρες στα “Αρχεία των Αγωνιστών” της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ανέσυρε και κατέγραψε πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα, καθώς και ξεχασμένους ήρωες που παίρνουν τώρα τη θέση που τους πρέπει στην ιστορία, αλλά και στο πάνθεον των ηρώων του τόπου μας.

Με αυτό τον τρόπο ως Δ.Σ. μπορέσαμε και εμείς από την πλευρά μας να συλλέξουμε, πέραν της έρευνας που πραγματοποιήσαμε και από άλλες επίσημες βιβλιογραφίες, να καταγράψουμε τα ονόματα των Αγωνιστών του χωριού μας, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο των Αγωνιστών του 1821 και οι περισσότεροι έχουν τιμηθεί με το Αριστείο Ανδρείας.

2. στον κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, από τους Καμενιάνους Καλαβρύτων, ο οποίος είναι Λογοτέχνης-Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής κ.α. και ο οποίος έγραψε και την ημέρα των Αποκαλυπτηρίων απήγγειλε ποίημα με τίτλο “ΣΤΟΥΣ ΚΟΚΟΒΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥ 1821”
3. στον συμπατριώτη Θεόδωρο Ασημακόπουλο, ο οποίος μας δώρισε το ξίφος, πιστό αντίγραφο του 1821, το κατεξοχήν όπλο των Ελλήνων με το οποίο πολέμησαν στις μάχες για την Ελευθερία της πατρίδας μας και το οποίο τοποθετήθηκε στο Μνημείο, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων.
4. στον συμπατριώτη Δημήτρη Α. Μπουζιώτη που φιλοτέχνησε το κάδρο των Αγωνιστών και
5.στους Χορηγούς:

α. ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ
β. ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
γ. ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΙΣ 1896
δ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ 1975 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2021-2023

Η βραδιά έκλεισε με πολύ κέφι, χορό αλλά και με την απόλυτη αποδοχή -ικανοποίηση όλων των παρευρισκομένων για το Μνημείο Ηρώων του 1821.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Πρόεδρος μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. από το 2015 έχουν προβεί σε διάφορες δράσεις- έργα για το χωριό, όπως στην ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Σκοτάνης, το Πρώτο στη Δημοτική Ενότητα Παϊων του Δήμου Καλαβρύτων, το οποίο περιλαμβάνει την Αρχοντική Γυναικεία Αστική Φορεσιά της Αχαϊας και των Καλαβρύτων του 19ΟΥ αιώνα καθώς και μία πλούσια συλλογή από εκθέματα, δείγματα του πλούτου της τοπικής λαϊκής παράδοσης, έχει γίνει η καταγραφή και αποδοχή των στοιχείων στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στη δημιουργία κατασκευής πετρόχτιστων παραδοσιακών βρυσών κ.α. με στόχο την διάσωση και διατήρηση της πλούσιας λαογραφικής παράδοσης και την ανάδειξη και προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο του χωριού, όσο και του τόπου.

Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ Σκοτάνη Καλαβρύτων: Αποκαλύφθηκε το μνημείο για τους ήρωες του 1821 ΦΩΤΟ

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου το TEDxPatras Simulcast Event επιστρέφει στα Σύχγρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη!
«Μια νύχτα του Αυγούστου»: Αποθεώθηκε η νέα σειρά της ΕΡΤ
Μπούρτζι: Το δημοφιλές αξιοθέατο στο Ναύπλιο, όπου φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης - ΦΩΤΟ
Έλβις Πρίσλεϊ - Μέριλιν Μονρόε: Μύθος ή πραγματικότητα το «one night stand» μεταξύ τους;