Σκουρλέτης: Πόσο φρέσκοι είναι Πολάκης, Αποστολάκης και Νίκος Παππάς;

«Ο Κασσελάκης είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Σηματοδοτεί βέβαια στοιχεία, πια, μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε

Σκουρλέτης

Στην ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι το κόμμα βιώνει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση από τη σύστασή του, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα».

«Ο Κασσελάκης είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Σηματοδοτεί βέβαια στοιχεία, πια, μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε μιλώντας στο Real Fm. Μάλιστα, άφησε αιχμές και για τους βασικούς συνεργάτες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Πολάκης πόσο φρέσκο πρόσωπο είναι; Και στον λόγο του και στον τρόπο που πολιτεύεται; Ο κ. Αποστολάκης; Ο Γιώργος Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς; Τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν καμία φορά. Ας κοιτάξουμε το περιεχόμενο» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή κρίση από τη σύστασή του»

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον χώρο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει αυτή τη στιγμή την μεγαλύτερη κρίση, υπαρξιακή κρίση από την σύστασή του. Αυτό προφανώς δεν γεννήθηκε ως πρόβλημα την επαύριο ή ανήμερα που εκλέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι μια πορεία που δεν μπόρεσε να συζητήσει σε βάθος και να αντιμετωπίσει μετά το 2019. Αναφέρομαι σε μια αναγκαία συζήτηση που θα ξεκινούσε από τα αίτια της τότε ήττας και θα οδηγούσε στην επαναδιατύπωση μιας συγκροτημένης πρότασης για να επανακτήσει την πολιτική του αξιοπιστία» ανέφερε.

«Λέω ότι αυτό που αναδεικνυόταν ήταν το θέμα της πολιτικής αξιοπιστίας, για αυτό συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λοιπόν, δεν υπήρξε διότι κάποιοι, όπως ακούστηκε κατά την προεκλογική διαδικασία, υπονόμευσαν την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή την ερμηνεία που την διακινούσαν κέντρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη του 2019 ήταν η βασική αιτία της εσωστρέφειας και της νέας αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ακύρωσης της αντιπολιτευτικής του παρουσίας. Ποτέ δεν ειπώθηκαν αυτά στα όργανα. Ποτέ!» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, υπήρχε ομοφωνία στα λόγια, αλλά χωρίς ουσιαστική συζήτηση για τα αίτια της ήττας, κάτι που οδήγησε σε νέα εκλογική συντριβή. «Αντί να τα συζητήσουμε αυτά τώρα, υιοθετήθηκε μια παλιά συνταγή αναζήτησης εσωτερικών εχθρών. “Είχαμε μια υπέροχη γραμμή, έναν αδιαμφισβήτητο, καλό, λαοπρόβλητο και αγαπητό ηγέτη. Χάσαμε, γιατί χάσαμε επειδή είχαμε όλα αυτά; Γιατί κάποιοι υπονόμευσαν…”. Δεν είναι έτσι, τα αίτια είναι βαθύτερα», είπε.

Ο Κασσελάκης «λειτούργησε αντικαταστατικά, έξω από τους κανόνες μας»

Παράλληλα, ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε και τις πρώτες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη, όσον αφορά στην τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις ευθύνης, όπως της εκπροσώπου Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί μόνο με τον πρόεδρο, αλλά βάσει διαδικασιών και καταστατικού, τα οποία και καταπατήθηκαν.

«Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία αυτού του χώρου, δια δελτίου Τύπου να ανακοινώνεται η αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Επιβάλλεται να συζητηθεί από το καταστατικό. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα τα συζητούσε στην πολιτική γραμματεία» είπ.

«Λειτούργησε αντικαταστατικά θα έλεγα. Έξω από τους κανόνες μας. Προφανώς να μην γνωρίζει, αλλά ποιοι τον συμβουλεύουν; Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν γνωρίζει πολλά, μπορεί να έχει μια αντίληψη διαχείρισης του κόμματος όπως ο CEO μιας ανώνυμης εταιρείας. Αλλά δεν ταυτίζεται αυτό φαντάζομαι με ένα κόμμα δημοκρατικό» συμπλήρωσε.

Αιχμές άφησε και για στελέχη που σήμερα περιστοιχίζουν τον κ. Κασσελάκη. «Εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι στην Αριστερά. Μακάρι να μπορούσαν να το πουν αυτό και τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα. Πολλοί δεν ήταν από αυτούς που φιγουράρουν σήμερα δίπλα στον κ. Κασσελάκη. Αυτό δεν είναι κακό, καλό είναι αν αποφασίζουν να ενταχθούν σε ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς. Αλλά το να μας λένε τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο μόρφωμα παλαιολιθικό, αυτό πια είναι…» ανέφερε.