Σοφία Μαντούβαλου: «Οι συγγραφείς δεν ζούμε απ’ τα βιβλία μας!» – Η κορυφαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μιλάει στην «Π»

«Η εθνική πολιτική του βιβλίου στην Ελλάδα, θέλει επαναπροσέγγιση» λέει στην «Π» η τιμημένη με Κρατικά Βραβεία συγγραφέας, Σοφία Μαντουβάλου

Σοφία Μαντούβαλου: «Οι συγγραφείς δεν ζούμε απ’ τα βιβλία μας!» - Η κορυφαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας μιλάει στην «Π»

Η πολυβραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Σοφία Μαντουβάλου, θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Πολύεδρο, σε ένα διαδραστικό μετεωρισμό φαντασίας και συμβολισμού με τα παιδιά, για να υπογραμμίσει τα μηνύματα και τις αξίες της διαφορετικότητας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης των λαών, καθώς και να βάψει με εναργή χρώματα, τα όνειρά μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Σήμερα το πρωί έκανε μια γνωριμία με τα παιδιά, που θα συνδυαστεί με παράλληλη έκθεση των βιβλίων της. Το απόγευμα (ώρα 17:00) με αφορμή το βιβλίο της «Το φουστάνι με τις πεταλούδες», (εκδόσεις Μεταίχμιο, βραβείο ΙBBY, υποψήφιο κρατικού βραβείου) η συγγραφέας, θα δουλέψει μαζί με τα παιδιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το φουστάνι της Γης».

Αύριο Κυριακή (ώρα 11:00) η Σοφία Μαντουβάλου θα αποκαλύψει το πιο μυστικό από τα μυστικά που κρύβουν όλα τα βιβλία, με αφορμή το βιβλίο της «Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια» (εκδόσεις Πατάκη, βραβείο greek ibby, κρατικό βραβείο 2019). To απόγευμα (ώρα 17:00) η συγγραφέας θα βρίσκεται στην Κρήνη, στο Κοινοτικό Γραφείο, για να συζητήσει με τα παιδιά της περιοχής και να δημιουργήσουν, παρέα με τους ήρωες των βιβλίων της. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κρήνης.

Η σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας μίλησε στην «Π» και μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από την επαφή της με τους πατρινούς μαθητές:

«Εμείς οι συγγραφείς, είμαστε οπαδοί της ουτοπίας! Ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Και πώς θα το καταφέρουμε αυτό, αν όλοι μας δεν γίνουμε καλύτεροι; Σε κάθε καινούργιο βιβλίο που γράφουμε, κρύβουμε το όνειρό μας για έναν καλύτερο κόσμο. Εντυπωσιάστηκα στα πατρινά σχολεία που επισκέφθηκα. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις δασκάλους να παίρνουν ένα βιβλίο και να το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο, για να περάσουν στα παιδιά αξίες, να ενισχύσουν τη σκέψη και το συναίσθημά τους».

-Κινδυνεύει το βιβλίο από την πλημμυρίδα της τεχνολογίας και το τσουνάμι του διαδικτύου;

«Νομίζω ότι κινδυνεύουν τα πάντα με την τεχνολογία, αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Και από την άλλη, μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλούς τομείς, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δεν είμαι εναντίον της τεχνολογίας, αλλά πιστεύω ότι η κουλτούρα της ανάγνωσης και του αγγίγματος του βιβλίου θα πρέπει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία. Και στα σχολεία μας, έχοντας διασχίσει εδώ 40 χρόνια όλη την Ελλάδα ως εθελόντρια Πολιτισμού με άλλους συγγραφείς, έχω διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ούτε οι βιβλιοθήκες που πρέπει. Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένες περιπτώσεις δασκάλων, που κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν μια βιβλιοθήκη στην τάξη τους, αλλά δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα ανάγνωσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου, που μέσα από αυτό θα διαμορφωθεί η σκέψη, το συναίσθημα, η γλώσσα. Κάτι που το έχω δει σε σχολεία του εξωτερικού».

-Πρέπει να επανασυστήσουμε το βιβλίο στα παιδιά;

«Θα έπρεπε οι εκπαιδευτικοί, να εκπαιδευτούν αυτοί πρώτα από τα πανεπιστήμια, για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν σαν εργαλείο το βιβλίο και πώς να το προωθούν στα παιδιά. Γιατί και αυτό είναι σημαντικό. Εχω συναντήσει εκπαιδευτικούς που το χρησιμοποιούν με έναν θαυμάσιο τρόπο και άλλους, οι οποίοι είναι αμήχανοι απέναντι σε αυτό που λέμε ανάγνωση ενός βιβλίου και αξιοποίηση των αξιών, του θέματος, των εννοιών του. Και για τους γονείς είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να κάθονται δίπλα- δίπλα με ένα βιβλίο της αγκαλιάς με το παιδί τους και να συζητάνε για το περιεχόμενό του. Αλλά όλα αυτά, θέλουν γονείς και εκπαιδευτικούς εκπαιδευμένους και μια κοινωνία, που να πιστεύει στον πολιτισμό του βιβλίου».

-Πόσο δύσκολο είναι κάποιος συγγραφέας να βιοπορίζεται από τα βιβλία του;

«Το ξέρετε ότι οι ίδιοι οι συγγραφείς, όσο καλοί και πολυγραφότατοι να είμαστε, δεν μπορούμε να ζήσουμε από τα βιβλία μας; Είμαστε επαγγελματίες, ζουν 5-6 άλλες κατηγορίες επαγγελματιών από τα βιβλία και εμάς τους συγγραφείς, αλλά όχι εμείς οι συγγραφείς!

Η εθνική πολιτική του βιβλίου στην Ελλάδα θέλει επαναπροσέγγιση. Υπήρχε ένα Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, που βοηθούσε την προώθηση της φιλαναγνωσίας και το κλείσανε! Δεν μπορείς να κλείνεις το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και να φτιάχνεις κάποιες άλλες δομές, που δεν λειτουργούν. Κάτι δεν πάει καλά…. Τι να πω;».

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Στον Εισαγγελέα το μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες – Ποιοι είναι οι ΟΥΚάδες που πιάστηκαν με εκρηκτικά

Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Συγκέντρωση αγροτών με ανοιχτές μπάρες στα διόδια – «Παρών» ο Δήμος Πατρέων ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ραφαέλα Πιτσικάλη: Σπαρακτικές εικόνες στην κηδεία της 21χρονης που έγινε σύμβολο δύναμης και αισιοδοξίας

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε «εκπνέει» η προθεσμία, πώς γίνεται η πληρωμή

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ