SOS από τους πολιτιστικούς συλλόγους – Αργοσβήνει ο παραδοσιακός χορός στην Αχαΐα

Πότε θα ξεκινήσει ο παραδοσιακός χορός; Παραδοσιακοί φορείς της Αχαϊας ξεσπούν – Οι εκδηλώσεις τους για την παραδοσιακή τέχνη έχουν μπει στο ψυγείο και δεν βλέπουν φως, ενώ χάνεται μια ακόμα σεζόν

χορευτικα

Κάθε λόγο να αισθάνονται ξεχασμένοι, έχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τους παραδοσιακούς χορούς καθώς η δραστηριότητα τους έχει περιοριστεί και παραμένει κλειστή και με το νόμο χωρίς καμία ενημέρωση που να αφορά την επαναλειτουργία τους. Οι πολιτιστικοί, χορευτικοί σύλλογοι και τα σωματεία έχουν μπει στον “πάγο” από τον  Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα προβλήματα που παρασύρουν τον λαϊκό πολιτισμό σε ένα αδιέξοδο με τους μισούς συλλόγους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της διάλυσης και του αφανισμού μπροστά στα οικονομικά προβλήματα και αλλά και την δραματική μείωση των μελών τους.

1 13

Μία από τις τελευταίες παραστάσεις χορού που έγιναν στην Πάτρα κατόπιν ειδικής άδειας

Αυτή την εποχή κανονικά ξεκινούσαν οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες για τη νέα χορευτική χρονιά, τώρα όλοι ψάχνουν δανεικά να αποπληρώσουν τα ενοίκια των χώρων που τους φιλοξενούν και “φως στο τούνελ” της πανδημίας για να βγουν στην επιφάνεια και να κάνουν το απαραίτητο restart.

Όπως σημειώνουν στην “Π” οι άνθρωποι του χώρου, για κάποιους, ο χορός φαντάζει πολυτέλεια εν μέσω κορονοϊού, ωστόσο για πολλούς συμπολίτες μας αποτελεί τρόπο ζωής και μεταλαμπάδευσης αρχών και αξιών της λαϊκής μας παράδοσης και του πολιτισμού…

3 16

Υπεύθυνος του χορευτικού του Λαογραφικού Ομίλου Πατρών Διογένης Οικονόμου

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών  – “Καμία ενημέρωση για το τι θα απογίνουμε”

Αυτή την εποχή συμμετείχαμε σε διάφορες παραστάσεις και παράλληλα προετοιμαζόμασταν υποδεχτούμε τα καινούργια μας μέλη καθώς τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινούσαν τα μαθήματα. Δηλαδή η καθημερινή δραστηριότητα του συλλόγου με 350 – 400 άτομα χωρισμένα σε τμήματα να κάνουν μάθημα 3-4 φορές την εβδομάδα. Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία και ας είναι και Νοέμβριος και κάτω από συγκεκριμένα μέτρα λειτουργίας. Έχουν μειωθεί εκ των πραγμάτων τα έσοδα αφού ο κόσμος απομακρύνθηκε.

Ουσιαστικά προκύπτουν πολλά προβλήματα γιατί και να ανοίξουμε τώρα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν ξέρω αν μπορούμε να επιβιώσουμε. Το παράξενο είναι πως ο παραδοσιακός χορός σαν μάθημα στις ιδιωτικές σχολές χορού έχει ανοίξει. Αυτοί έχουν πάρει κανόνες και οδηγίες και έχει ανοίξει ο ΚΑΔ τους για να μπορούν να χορέψουν και σε εσωτερικούς χώρους. Εμείς είμαστε σε αναστολή.
Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη να πω ότι ξεκινάμε τις εγγραφές χωρίς τις πολυπόθητες διευκρινίσεις. Αν μας θυμηθούν και μας δώσουν το πράσινο φως θα αρχίσουμε ξανά από το μηδέν ακόμα και σε καλλιτεχνικό επίπεδο καθώς έχει σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Πολύ αντιμετωπίζουν τον παραδοσιακό χορό σαν ένα χόμπι.Για εμάς όμως είναι η ψυχή μας. Είναι μία τέχνη και μια διαδικασία από την οποία βγαίνεις πιο μορφωμένος. Μαθαίνεις την ιστορία του τόπου, τις ρίζες μας και το μεταλαμπαδεύεις στους νέους και αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

4 12

Στο Λύκειο Ελληνίδων Πατρών διδάσκονται ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από κάθε περιοχή της Ελλάδας

Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών  – “Με δανεικά και δωρεές προσπαθούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας”

Η κα Μάγδα Μαργαζά από το Δ.Σ. του Λύκειου Ελληνίδων επισημαίνει ότι, “Κλείσαμε έχοντας μείνει από το 1970 με τον ίδιο κωδικό δραστηριοτήτων που δεν μας κάλυψε για να επιστρέψουμε στην δράση. Κάναμε τεράστια προσπάθεια με λογιστή και δικηγόρο να υπάρξει μια λύση έστω προσωρινή με τροποποίηση του ΚΑΔ αλλά δεν μπορέσαμε. Κοντεύουμε τα δύο χρόνια κλειστά και δίνουμε το 60% του ενοικίου δηλαδή από 800 ευρώ 480 στην καθολική εκκλησία και χωρίς κανένα έσοδο φτάσαμε να χρωστάμε από τον Φεβρουάριο του 2021. Μέσω φίλων και γνωστών πληρώνουμε τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού με αποτέλεσμα να έχουμε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Έχουμε μείνει πίσω και δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσουμε να αντέξουμε.Δυστυχώς όσες προσπάθειες και αν έχουμε κάνει δεν έχουμε καμία απάντηση για το τι θα γίνει με εμάς.”

5 9

Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου Φώτης Παπαθεοδώρου

Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών – “Δεν μας υπολογίζει κανείς. Δεν υπάρχουμε για την πολιτεία”

Οι σύλλογοι είναι σαν να είναι ανύπαρκτοι. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε οι κωδικοί δραστηριότητας είναι κλειστοί και ίσως είναι από τις λίγες αν όχι η τελευταία δραστηριότητα που παραμένει σε αναστολή. Δεν μας υπολογίζει κάνεις. Δεν υπάρχουμε για την πολιτεία εφόσον όλες οι δραστηριότητες έχουν ανοίξει, όλοι οι ΚΑΔ είναι ανοιχτοί και οι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι κλειστές.

Είμαστε στον αέρα και παίρνουμε την ευθύνη πάνω μας. Προστατεύουμε την υγεία των μελών μας, του διοικητικού συμβουλίου και όλων όσων ερχόμαστε σε επαφή παραστάσεις που συμμετέχουμε κατόπιν ειδικής άδειας όμως μπροστά έχουμε τον χειμώνα και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Εφόσον είμαστε κλειστοί από πού θα πληρωθούν τα ενοίκια των χωρών και οι ΔΕΚΟ;

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
Ιωάννης Παναγιωτόπουλος
1 μήνα πριν

Ο χορός και ο πολιτισμός μας είναι θέμα και θα πρέπει να είναι κτήμα και ανησυχία όλων. Είναι δύο χρόνια που ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αγαπούν την παράδοσή μας δεν μπορούν να εκφραστούν. Είναι δύο χρόνια τώρα που ο πολιτισμός, ο χορός και η λαογραφία μας παραμένει στα αζήτητα. Είναι δύο χρόνια που οι υπεύθυνοι των Συλλόγων, των πολιτιστικών Ομίλων, των χορευτικών ομάδων και γενικά όλων των πολιτιστικών φορέων, που δεν βλέπουν τον ΚΑΔ να απελευθερώνεται και να λειτουργεί με πρωτόκολλα όπως όλες οι άλλες δραστηριότητες. Βλέπουν του κόπους μιας ζωή να πηγαίνουν χαμένοι. Κόποι οι οποίοι δεν αποφέρουν χρήματα και κέρδη, παρά μόνο ηθικά. Κόποι που όχι μόνο αμείβονται αλλά που χρειάζεται να μπει το χέρι στην τσέπη τους για να έχουν αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι να διασωθεί και να διαδοθεί ο χορός, ο πολιτισμός και η λαογραφία μας. Να δοθούν διέξοδοι σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας και κοινωνικής στάθμης, να αγαπήσουν ότι πολυτιμότερο έχουμε σαν λαός. όμως δυστυχώς οι ασχολούμενοι, υπεύθυνοι, δάσκαλοι, χορευτές νιώθουμε ξεχασμένοι και είμαστε απογοητευμένοι από αυτήν την συμπεριφορά…!!!!

Is Drv
Is Drv
1 μήνα πριν

Βγείτε σε καμιά πλατεία ελάτε Κ Αθήνα περιοδία Τη Αμαλ την πηγαινοφερνουν tour και το μαστίγωμα συνοδεύει την κουλτούρα … Πιάστε το Ελληνικό Χορό να τρίξει η Γη


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

agries melisses xeilakis e1632748104499
242521762 373901327797764 2842729437343507965 n
pizap 1
maria