SOS για την πορεία της ανακύκλωσης – Κίνδυνος να σταματήσει τελείως στην Πάτρα – Κοινή προσπάθεια Δήμου-Εταιρείας για συνέχιση της συνεργασίας

Ο Δήμος έχει ενημερωθεί εγγράφως ότι, εντός λίγων μηνών, θα σταματήσει η συνεργασία του με την «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης», όπως τουλάχιστον εξελίσσεται σήμερα. Επανάληψη του σκηνικού του 2022, για παύση της λειτουργίας, καθώς δεν είχε ανανεωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Θα ζητηθούν καφέ και μπλε κάδοι, απορριμματοφόρα και μηχανήματα.

SOS Η ανακύκλωση πανελλαδικά έχει παγιωθεί στο 20%, ενώ στην Πάτρα βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά, κοντά στο 10%

Για μία ακόμα φορά η ανακύκλωση στην Πάτρα και τη χώρα μας εκπέμπει SOS. Ο Δήμος Πατρέων, όπως και άλλοι δήμοι της χώρας, έχουν λάβει επιστολή ότι εντός ολίγον μηνών θα σταματήσει η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με τη μορφή που έχει ως σήμερα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία είχε πρωτοεμφανιστεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν τον Απρίλιο του 2022 η ΕΕΑΑ είχε στείλει επιστολή στον Δήμο Πατρέων που ενημέρωνε ότι τρεις μήνες αργότερα θα έπαυε η λειτουργία της εταιρείας στην Πάτρα, καθώς δεν είχε ανανεωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Μια παρόμοια επιστολή παρέλαβε ο Δήμος Πατρέων και πριν από μερικές ημέρες.

Τότε, η συγκεκριμένη επιστολή είχε σταλεί σε αρκετούς δήμους της χώρας, οι οποίοι εξέφραζαν τον προβληματισμό, αλλά και την αγωνία τους όσον αφορά τη δυνατότητα να συνεχίσουν την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς το σύστημα των λεγόμενων «μπλε κάδων» το οποίο διαχειρίζεται η ΕΕΑΑ αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται. Μετά από διαπραγμάτευση αρκετών εβδομάδων ανάμεσα στην ΕΕΑΑ και τον Δήμο Πατρέων επιτεύχθη συμφωνία για να μη σταματήσει η λειτουργία της εταιρείας στην πόλη για ένα διάστημα. Ωστόσο, φαίνεται πως τις προηγούμενες ημέρες έφτασε το πλήρωμα του χρόνου.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας έχει φτάσει σε τέλμα και τα πανελλαδικά ποσοστά έχουν παγιωθεί κοντά στο 20%, ενώ στην Πάτρα βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά περίπου στο 10%. Γι’ αυτό τον λόγο -και επειδή η εταιρεία υπερκαλύπτει τους στόχους της βάσει των νομικών της υποχρεώσεων- η ΕΕΑΑ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις με δήμους, με αποτέλεσμα να σταματά η χρηματοδότηση των κέντρων διαλογής, η παροχή κάδων και απορριμματοφόρων. Πλέον, οι συμβάσεις ανανεώνονται με όρο να πληρώνονται οι δήμοι με βάση τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης, κάτι που σημαίνει ότι μεταφέρεται το κόστος στην αυτοδιοίκηση.

Παρόμοια επιστολή με του 2022 έφτασε και προ ημερών στον Δήμο Πατρέων. Η ΕΕΑΑ έστειλε έγγραφο -όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας- για να τους ενημερώσει πως εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους σε περίπου τέσσερις μήνες θα σταματήσει η συνεργασία για την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά σε αυτή τη φάση και με τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις να εκκρεμούν, δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις για τις εξελίξεις. Αυτό το διάστημα επιχειρείται να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να αλλάξει η σημερινή ανησυχητική κατάσταση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά του Δήμου Πατρέων έχει απευθυνθεί και σε άλλους δήμους που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα, ώστε να γίνει κοινή επαφή με την εταιρεία για να υπάρξει λύση.

Το θέμα απασχολεί έντονα και συζητείται σε συναντήσεις δημάρχων τις τελευταίες ημέρες για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου προανήγγειλε σε ημερίδα χθες ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που συνδέεται και με την ανακύκλωση, ενώ επιπλέον θα ζητήσει την ακύρωση της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αναδρομική επιβολή του τέλους, η οποία προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση του ποσού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων για τα έτη 2022, 2023 και 2024. Αν γίνει πράξη αυτή η απόφαση, τότε οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία ή ακόμα και σε χρεοκοπία.

Η απόφαση για την προσφυγή αναμένεται να ληφθεί από το ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ επίσης η ΚΕΔΕ θα ζητήσει την επιστροφή των 35 εκ. ευρώ που έχουν καταβληθεί από τους δήμους στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και δεδομένου ότι τα δικαστήρια καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να ληφθεί απόφαση με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής να ζητηθεί να δοθούν στους δήμους καφέ και μπλε κάδοι, απορριμματοφόρα και άλλα μηχανήματα αξίας μέχρι του ποσού των 240 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα παρακρατηθέντα έναντι του τέλους ταφής μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.