Σωτήρης Ντούβας- Από την Γερωκοστοπούλου, στην ταράτσα του Φοίβου και από εκεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας!

Έχει βρεθεί σε μουσικές σκηνές της Ελλάδας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Παλαιστίνης και σε πάρα πολλές ακόμα χώρες ενώ στην Πάτρα τον έχουμε απολαύσει σε διάφορες συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς (Θανάση Παπακωνσταντίνου και πολλούς άλλους)και σε sοlo project.

2

Δεν υπάρχει μουσική παρέα στην Πάτρα που να μην μου έχει πει έναν καλό λόγο (και παραπάνω) για τον Σωτήρη Ντούβα, κάθε φορά που θα συζητήσουμε για τις συναυλίες κα τα live του καλοκαιριού! Γέννημα θρέμα Πατρινός ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ασχολείται με τα τύμπανα και ο δρόμος του για σπουδές τον οδήγησε στο Codarts University of arts του Ρότερνταμ.

Έχει βρεθεί σε μουσικές σκηνές της Ελλάδας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Παλαιστίνης και σε πάρα πολλές ακόμα χώρες ενώ στην Πάτρα τον έχουμε απολαύσει σε διάφορες συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς (Θανάση Παπακωνσταντίνου και πολλούς άλλους)και σε sοlo project. Τα τελευταία 11 χρόνια τον “ανέχεται” όπως λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς ενώ το Σάββατο 3 Ιουλίου θα ρίξει αυλαία στο Jazz + Πράξεις του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας στα Παλαιά Σφαγεία! Για όλα αυτά τα πολύ όμορφα πράγματα που του συμβαίνουν, την Jazz, τον Φοίβο και τα μαθήματα ντραμς στην Πάτρα μίλησε στην “Π”.

1

Ο Σωτήρης Ντούβας θα “κλείσει” το Jazz+Πράξεις στην Πάτρα το Σάββατο 3 Ιουλίου – φωτο Αντώνης Καρράς

Σωτήρη καλησπέρα! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκίνησες από νωρίς τα τύμπανα… Η Jazz πότε ήρθε στην ζωή σου;
Σ.Ν.

“Η ιστορία με την τζαζ άρχισε με τον δίσκο του Miles Davis (Seven steps to heaven). Θυμάμαι ότι καποια στιγμή ο πρώτος μου δάσκαλος ντράμς στο δημοτικό ωδείο Πατρών Λεωνίδας Πλιάτσικας, μου έδωσε μια κασέτα με τον συγκεκριμένο δίσκο του Miles και μου πρότεινε να την ακούσω και να του πω την γνώμη μου. Γενικά ο Λεωνίδας με παρότρυνε να το πάρω πιο σοβαρά και να σπουδάσω jazz ντραμς στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από τότε, στο μυαλό μου όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους…”

Είναι πολύ διαφορετικό το να σπουδάζει κάποιος μουσική στην Ελλάδα από το εξωτερικό;

Σ.Ν.”Πιστεύω πως τα προγράμματα σπουδών στα διάφορα πανεπιστήμια, ακαδημίες, ωδεία κ.ο.κ έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων που τα αποτελούν. Άρα αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε δεύτερο επίπεδο μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εξωτερικοί παράγοντες κάθε χώρας (θερμοκρασία, κλίμα, κουλτούρα) τα οποία επηρεάζουν και αυτά την εξέλιξη σου στην μουσική και την πορεία σου με το όργανο. Αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο που εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης της μουσικής εξαλείφεται και για μένα είναι κάτι πολύ θετικό διότι την μουσική δεν την ενδιαφέρουν τέτοια πράγματα.”

Ποιοι είναι οι μουσικοί που σου άσκησαν βασική επιρρόη;

Σ.Ν. “Εάν αρχίσω να λέω δεν θα σταματήσω ποτέ … Θα πω όμως τρεις που είναι οι πιο βασικοί … John Coltrane , Keith Jarrett και Tony Williams.”

Νιώθω ότι τελευταία αρχίζουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να εκτιμούμε λίγο περισσότερο την Jazz… Ποια είναι η αποψή σου;

Σ.Ν.“Παλιότερα επικρατούσε η άποψη πως όποιος παίζει τζαζ είναι διανοούμενος ή κάτι σαν γκουρού της μουσικής διότι αφιερώνει τόσο χρόνο από την ζωή του και κάνει κάτι τόσο δύσκολο όσο η τζαζ. Όμως η τζαζ είναι απλά ένα είδος μουσικής που είναι παγκοσμίως γνωστό και πλέον μπορεί να το προσεγγίσει ο καθένας από μικρή ηλικία χωρίς φόβο και να εξελιχθεί μέσα από αυτό στην μουσική και το όργανο του.”

Πες μας ποια ειναι η σχέση σου με την Πάτρα σήμερα! Μοιράζεσαι ανάμεσα σε αυτήν και την Αθήνα; Κατεβαίνεις αρκετά συχνά;

Σ.Ν. “Εδώ και δώδεκα χρόνια διδάσκω ντραμς στην μουσική σχολή Δίηχο και παρόλο που τα τρία τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα , την Πάτρα δεν την έχω αφήσει και δεν θα την αφήσω ποτέ γιατί είναι μια εστία δημιουργίας για μένα όπου αναπτύσσονται μέσα σε αυτήν οι μαθητές μου και πολλοί άλλοι μουσικοί. Επίσης υπάρχει το Jam session κάθε Τετάρτη τα τελευταία έντεκα χρόνια στο Café cinema όπου δίνει την ευκαιρία στον καθένα να συμπράττει με άλλους μουσικούς και να έχει κίνητρο για να μελετήσει και να εξελίσσεται στην μουσική.”

4

Ο Φοίβος Δεληβοριάς με την μουσική του οικογένεια (και τον Σωτήρη Ντούβα) εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στην… “Ταράτσα” στο θέατρο Άλσος

Τι κάνεις σήμερα; Σε ποιες σκηνές/σχήματα θα σε συναντήσεις κανείς;

Σ.Ν. “Τα σχήματα που συμμετέχω αυτό τον καιρό είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς με τον οποίο συνεργάζομαι έντεκα χρόνια και θα συνεργάζομαι όσο με ανέχεται διότι είμαστε όλοι ένα σχήμα που εξελίσσεται και σε προσωπική σχέση αλλά και μουσικά. Επίσης οι συναυλίες του έχουν μέσα πολλά στοιχεία αυτοσχεδιασμού και ο Φοίβος είναι από τους λίγους που παίρνουν το ρίσκο να αφήνουν τους μουσικούς τους ελεύθερους να παίζουν αυτό που νιώθουν την κάθε στιγμή το οποίο κάποιες φορές δεν είναι και πολύ καλό.
Επίσης συμμετέχω στην Μαρίνα Σάττι η οποία είναι πολυεργαλείο, απίστευτα εργατική και ταλενταρα! Η Μαρίνα πλέον κλείνει πιο πολλες συναυλίες στο εξωτερικό από ότι στην Ελλάδα και κάνει κάτι που της αρέσει πολύ και πιστεύει σε αυτό, παρότι στην Ελλάδα δεν είναι στην μόδα ακόμα. Για αυτό τον λόγο της έχω μεγάλο ρησπέκτ.”

 

5

O γνωστός Πατρινός ντράμερ Σωτήρης Ντούβας με την Μαρίνα Σάττη με την οποία έχουν συνεργαστεί σε αρκετές συναυλίες

Στην Πάτρα θα είσαι το Σάββατο. Τι θα ακούσουμε σε αυτήν την μουσική συνεργασία “Sotiris Ntouvas & the G.O.A.T.S.”

Σ.Ν. “Το “State Of Exception” είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε στην καραντινα και ακόμα συνεχίζει στο σαλόνι μου στα Εξάρχεια. Ξενοίκιασα από το στούντιο που ήμουν και πήρα τα όργανα (ντραμς ,πιάνο ) στο σπίτι μου και λόγω του εγκλεισμού άρχισα να γράφω διάφορα κομμάτια στο πιάνο και μετά τα ενορχήστρωνα και καλούσα φίλους μουσικούς να ηχογραφήσουν στο σπίτι μου. Είναι ένα σχήμα που έχει στοιχεία από τζαζ και χιπ χοπ και τραγουδάνε οι Ηλίας Ηλιόπουλος (Coslee) και η Νεφέλη Φασούλη. Στα πλήκτρα είναι ο Κωστής Χριστοδούλου και ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος, στο μπάσο ο Γιώργος Κωνσταντίνου, στην κιθάρα ο Έρικ Παναγόπουλος και στον ήχο ο Γιάννης Πετρολιας και ο Ekelon.”

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΙΝΑΣ
touni
4 17
bogdanos 3 1 768x461 1