Σουηδία: «Ικανοποιητική» η παροχή ενέργειας παρά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων

«Ικανοποιητική» είναι η κατάσταση με την παροχή ενέργειας στη Σουηδία, παρά τις αρκετές προσωρινές διακοπές σε πυρηνικές μονάδες στη χώρα. Αυτό δηλώνει η εταιρεία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ενέργειας Svenska Kraftnat.

 

ΣΟΥΗΔΙΑ

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Σουηδία Oskarshamn 3 θα κλείσει για εργασίες συντήρησης από τις 9 έως τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ ο αντιδραστήρας Ringhals 3 θα λειτουργήσει με το ήμισυ της ισχύος του το σαββατοκύριακο. Η απώλεια στην παραγωγή θα αντικατασταθεί από ενέργεια από άλλες πηγές και μέσω εισαγωγών, ανέφερε η εταιρία διαχείρισης Svenska Kraftnat σε ανακοίνωσή της.

Οι διακοπές γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς οι τιμές ενέργειας καταγράφουν άλμα σε όλη την Ευρώπη και χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής παραγωγή ενέργειας για τον χειμώνα που έρχεται.

«Κανονικά έχουμε πολλές εξαγωγές αλλά τώρα βλέπουμε τα οφέλη του να μπορούμε να εισάγουμε μέσω συνδέσμων διασύνδεσης με άλλες χώρες», δήλωσε ο Πόντους ντε Μαρ, επικεφαλής συστημάτων λειτουργίας στη Svenska Kraftnat.

Η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο άμεσο μέλλον, πρόσθεσε.

Σε ένα ακόμα εμπόδιο για την παροχή ενέργειας στην περιοχή των σκανδιναβικών χωρών και της Βαλτικής, η σουηδική εταιρία κοινής ωφελείας Vattenfall ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι καθυστερεί την επανέναρξη του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4 κατά περίπου 3 εβδομάδες έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Στη γειτονική Φινλανδία, η έναρξη λειτουργίας νέου πυρηνικού αντιδραστήρα αναβλήθηκε πρόσφατα έως τις 22 Ιανουαρίου και η αρχή ενέργειας της χώρας δήλωσε αυτό τον μήνα ότι οι κίνδυνοι για διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχουν αυξηθεί λόγω αβεβαιότητας για την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές από το εξωτερικό.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments