Αίγιο: «Σπάνια τα ξίφη», θα μπουν στο Μουσείο – Τι είπε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή

Στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς έχουν ερευνηθεί θαλαμοειδείς τάφοι και έχουν αποδώσει πολύ σημαντικά σύνολα κεραμικής και μικροτεχνίας.

Αίγιο: «Σπάνια τα ξίφη», θα μπουν στο Μουσείο - Τι είπε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή

Στα μυκηναϊκά ξίφη του Αιγίου, αναφέρθηκε στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο αρχηγός της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος, για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο πλάτωμα της Τραπεζάς Αιγίου, μεταξύ των χωριών Κούμαρη και Χατζή, όπου ο χώρος ταυτίζεται με τη θέση της αρχαίας πόλης των Ρυπών, μητρόπολης του Κρότωνα στην Κάτω Ιταλία.

Για την ανασκαφή του αρχαιολογικού μέρους, από το 2005 που διευθύνεται από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Ανδρέα Βόρδο και στην επιστημονική ομάδα ανασκαφής της μυκηναϊκής νεκρόπολης μετέχει η καθηγήτρια της Αιγαιακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Udine Elisabetta Borgna με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από ιταλικά και ελληνικά πανεπιστήμια, η υπουργός ανέφερε: «Έχουν ερευνηθεί, έως σήμερα, 5 θαλαμοειδείς τάφοι κι έχουν αποδώσει πολύ σημαντικά σύνολα κεραμικής και μικροτεχνίας, χρονολογούμενα από τον 15ο έως τον 11ο αι. π.Χ. Τα χάλκινα ξίφη, τα οποία βρέθηκαν φέτος, αποτελούν πρώιμα δείγματα ανακτορικών εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και σπανίζουν στην Αχαΐα».

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, όλα τα ευρήματα συντηρούνται στα εργαστήρια της ΕΦΑΑ και πολλά απ’ αυτά πρόκειται να παρουσιαστούν στην επέκταση της Εκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ