Σταφίδα: Αθέτησαν τη συμφωνία κυρίων

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, θα οδηγούσε με βάση τις τότε εκτιμήσεις, σε μια τιμή βάσης γύρω στο 1,40 ευρώ το κιλό, ωστόσο οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται στην πράξη.

Σταφίδα: Αθέτησαν τη συμφωνία κυρίων

Ανεκπλήρωτη φαίνεται πως είναι μέχρι σήμερα, η συμφωνία κυρίων που είχαν κάνει στις 20 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συνεταιρισμοί και οι έμποροι για την απορρόφηση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, θα οδηγούσε με βάση τις τότε εκτιμήσεις, σε μια τιμή βάσης γύρω στο 1,40 ευρώ το κιλό, ωστόσο οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται στην πράξη, προφανώς γιατί στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει κανένας νόμος που να υποχρεώνει όλο το φάσμα της (μεταποιητές κ.λπ.) να αγοράσουν στην ίδια τιμή.

Έτσι, αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 50 ευρώ ανά στρέμμα, αναγκάζονται να πωλούν σε τιμές το πολύ 1 ευρώ το κιλό, για να πάρουν το πολυπόθητο τιμολόγιο που πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου.

Για τον λόγο αυτό, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, με παρέμβασή του, ζήτησε την παράταση της προθεσμίας για την συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μαντάς αναφέρει πως οι ασφυκτικές συνθήκες, οδηγούν πολλούς παραγωγούς να πωλούν το προϊόν τους σε τιμές που προσεγγίζουν τα 50 λεπτά ανά κιλό, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα τιμολόγια πώλησης και να μην διακινδυνεύσουν απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, ο μεσσήνιος βουλευτής ζητά από τον υπουργό κ. Λιβανό, αφενός να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων, με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του κλάδου.

Αφετέρου ζητά να δοθεί παράταση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Να σημειωθεί πως, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» την περασμένη Τρίτη πραγματοποίησε κινητοποίηση στον κόμβο Σελινούντα, για την κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης της κορινθιακής σταφίδας, προαναγγέλοντας κλιμάκωση την επόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΙΜΟΣ»

Πάντως, η παρέμβαση του κ. Μαντά, είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της εταιρείας εμπορίας κορινθιακής σταφίδας «Λαιμός», η οποία διαμαρτύρεται πως έχει πλημμελή πληροφόρηση, καθόσον η ίδια αγοράζει στην τιμή του 1 ευρώ.

Μάλιστα, η εταιρεία «δείχνει» την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών ως «υπεύθυνη» αυτής της λανθασμένης εντύπωσης, με την προκαταβολή που δίνει στους παραγωγούς στα 0,50 λεπτά ανά κιλό προϊόντος, πρακτική η οποία καταγγέλλεται από την εταιρεία.

Η εταιρεία εμπορίας τονίζει ακόμα ότι πελάτες στο εξωτερικό, ακούγοντας αυτές τις λανθασμένες τιμές πιέζουν για περαιτέρω μείωση της τιμής διάθεσης του προϊόντος, κάτι που λειτουργεί εις βάρος όλων, βεβαίως δε και των παραγωγών.

Για τους λόγους αυτούς, καλεί τον κ. Μαντά να μην προβάλλει μια λανθασμένη εικόνα προς τα έξω.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Αισιοδοξία για την κατάσταση του βρέφους με κορονοϊό στο ΠΓΝΠ
Αίγιο: Γιατί κινδυνεύει να χαθεί η προσφυγή για την ανάπλαση της Αγίας Λαύρας
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πατρινοί Πυροσβέστες επί τριήμερο στη «μάχη» της Αττικής ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Λίμνη Τσιβλού: Οδοιπορικό της «Π» στην «Ελβετία» της Αχαΐας - ΦΩΤΟ