Σταφιδικό: Το «όχι» της ΕΕ σε απόσυρση φέρνει επαφές

Σήμερα, η τιμή για τον παραγωγό, από 1,60 € έχει κατρακυλήσει στα 0,80 €, κάτι που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις φέτος

Σταφιδικό: Το «όχι» της ΕΕ σε απόσυρση φέρνει επαφές

Εβδομάδα εξελίξεων στο φλέγον ζήτημα, που έχει προκύψει από τον Απρίλιο, με την περιορισμένη διάθεση της Κορινθιακής σταφίδας (εσοδείας 2020) στις διεθνείς αγορές και τον κίνδυνο αφανισμού παραγωγών και καλλιέργειας, αναμένεται η τρέχουσα, αφού η κινητήριος δύναμη του προϊόντος στην περιοχή «Παναιγιάλεια Eνωση Συνεταιρισμών» περνά σε νέο γύρο κρίσιμων επαφών, για να επιτύχει κρατική βοήθεια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ι

Μετά από μεγάλη αναμονή, για την υπεσχημένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τελικά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» – αυτή δεν θα γίνει, αλλά αντί του πρωθυπουργού τη διοίκηση της ΠΕΣ θα δεχθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με τον οποίο ήδη υπάρχει προσυνεννόηση. Πιθανά, η συνάντηση εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο γραφείο του) θα γίνει μετά την Πέμπτη, αφότου μεσολαβήσει, σύσκεψη επί του θέματος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΙ

Την Πέμπτη, στο ΥπΑΑΤ έχει κληθεί η ΠΕΣ, μαζί με άλλες Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών, για ν’ αποφασισθεί το πώς θα διατεθούν περί τα 10 εκατ. ευρώ σε σταφιδοπαραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να τους στηρίξει είναι δεδομένη, γι’ αυτό κι έχει διασφαλίσει απαραίτητους πόρους» τονίζει ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός. «Η κυβέρνηση πιστεύει στο εμβληματικό προϊόν και για το λόγο αυτό διατήρησε τη συνδεδεμένη ενίσχυση» πρόσθεσε και εξήγησε πως «το θέμα με τη σταφίδα έχει μπερδευτεί, γιατί υπάρχει το απόθεμα στην Ενωση του Αιγίου», προσθέτοντας πως «η Πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα ν’ απορροφήσει το απόθεμα, αλλά οι παραγωγοί έχουν λάβει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ως επιστρεπτέες προκαταβολές και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις ενίσχυση πάνω από 3 εκατ. €. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχτηκε το αίτημα παράτασης της προθεσμίας παράδοσης για λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης παραγωγών έως 28 Ιανουαρίου και για τους μεταποιητές έως 18 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Λιβανός παρέθεσε και στοιχεία για την ΠΕΣ, αναφέροντας ότι έχει λάβει 350.000 € ως επιστρεπτέα προκαταβολή και 386.000 € ως επιδότηση τόκων, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας έχει συνάψει δάνειο 7,5 εκατ. €.

«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ»

Ο υπουργός αποκάλυψε, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει τελικά την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας. «Δυνατότητα απόσυρσης λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν μας δίνει τη δυνατότητα η ΕΕ» δήλωσε. Αντιθέτως η ΕΕ, όπως είπε, προτείνει αξιοποίηση 3ετούς προγράμματος για διανομή φρούτων, στα σχολεία, για απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας, κάτι που επίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί, διότι έχουν βγει οι προκηρύξεις και τυχόν ανατροπή -με την προσθήκη αυτή- θα το έθετε σε κίνδυνο. «Βρισκόμαστε δίπλα στο πρόβλημα. Απλά πρέπει να μας εμπιστευθεί η ΠΕΣ, ότι αυτό που της λέμε ισχύει και αποδεικνύεται από έγγραφα» κατέληξε.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΠΕΣ

«Δεν υπάρχει καμία λύση, αν στην κυβερνητική απόφαση δεν εμπεριέχεται η απόσυρση του αποθέματος, που πλέον δεν υπερβαίνει τους 4.500 τόνους. Εφόσον δεν φτάσει το μήνυμα στους αγοραστές της σταφίδας, αυτοί θα συνεχίσουν να δίνουν χαμηλότερες τιμές, καθότι ξέρουν πως έχουμε αδιάθετο προϊόν. Κάθε άλλη οικονομική ενίσχυση δεν θα βοηθήσει, γιατί και πάλι θα πουν οι αγοραστές, αφού σας στήριξε το Κράτος, δώστε τη χαμηλότερα» αντιτείνει – μέσω της «Π» – ο αντιπρόεδρος της ΠΕΣ Νίκος Μιχαλόπουλος.

ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ

Σήμερα πάντως, η τιμή για τον παραγωγό, από 1,60 € έχει κατρακυλήσει στα 0,80 €, κάτι που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, σε αγρότες αλλά και στην τοπική οικονομία, την ώρα που ήδη η φετινή παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε κιόλας, κατά 30%.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσολόγγι: Η Ιταλία και η Καλαμάτα θα τιμηθούν φέτος στις Γιορτές Εξόδου
Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου: Ναι στα έργα στο υδρευτικό δίκτυο αλλά...
Αιγιάλεια: Νέα σελίδα για τη ΔΕΥΑ - Αναδείχθηκε ανάδοχος για τα συστήματα τηλεελέγχου
Πάτρα: Σε αυτά τα τηλέφωνα καλούν όσοι έχουν κομμένο ρεύμα και θέλουν επανασύνδεση