Σταματήστε την προσβολή του Καραγκιόζη!

Ο Γιώργος Πιπερόπουλος είναι δρ. Κοινωνιολογίας – Ψυχολογίας – καθηγητής επικοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με «αιτιολογία» τις ευρωεκλογές, βιώσαμε το πρωτόγνωρο κλείσιμο της Βουλής για τρεις εβδομάδες, που κάποιοι χαρακτήρισαν «Καραγκιοζλίκι»!

Εκτιμώ, καλοπροαίρετα, ότι η κυβέρνηση μάς ξάφνιασε με την απόφαση, αλλά σίγουρα είχε επαρκείς – νομικά και ηθικά – λόγους να το κάνει.

Με στενοχωρούν, όμως και πάλι, οι αναφορές σε «Καραγκιοζλίκια». Απολαύσαμε αμετροεπείς «κοκορομαχίες» βουλευτών και στελεχών κομμάτων και υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικά μπαλκόνια και παράθυρα, στις οποίες έχουμε εθισθεί ως λαός.

Να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε «Καραγκιοζλίκια» πράξεις των πολιτικών μας, που η συμπεριφορά τους μας προσβάλλει, καθώς διαπιστώσαμε ότι στις ευρωεκλογές, αν και υποσχέθηκαν ευρωψηφοδέλτια χωρίς «λαμπερά» πρόσωπα, τελικά υπήρχαν πολλά.

Να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε «Καραγκιόζηδες» εκείνους που ήταν «απέναντί» μας πολιτικο-ιδεολογικά, αλλά με εντυπωσιακές κυβιστήσεις (ο λαός απλοϊκά και σοφά αποκαλεί κωλοτούμπες) όχι μόνο βρέθηκαν στον δικό μας χώρο αλλά τους έχουν παραχωρηθεί προνομιακές θέσεις, που εμείς ακόμη βλέπουμε με τηλεσκόπιο.

Να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε «Καραγκιόζηδες» τα «δημόσια πρόσωπα, που τα βλέπουμε πολύ συχνά στις τηλεοράσεις εκφράζοντας απόψεις, που μας προξενούν έντονο θυμό, φτάνοντας ακόμη και στο να θέλουμε να τις σπάσουμε.

Να σταματήσουμε να αποκαλούμε «Καραγκιόζηδες» τα πρόσωπα της χλιδής, της φιγούρας και της απάθειας του «οικονομικού κατεστημένου», που παραμένουν επιδεικτικά ανάλγητα στα πάθη του λαού.

Να σταματήσουμε να αποκαλούμε «Καραγκιόζηδες» τους επιστήμονες, που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μας τα λένε καλά ή άλλαξαν -προφανώς με ανταλλάγματα)- την ακαδημαϊκή τους τήβεννο με «κομματικούς μανδύες».

Να σταματήσουμε να αποκαλούμε «Καραγκιόζηδες» επιβήτορες μοτοσικλετών, που καβαλούν πεζοδρόμια.

Εύλογο το ερώτημα: «Δηλαδή πώς να τους χαρακτηρίζουμε εφεξής;» Απαντώ: στο κλασικό Θέατρο Σκιών ο Καραγκιόζης ήταν η δεσπόζουσα φιγούρα αλλά πλαισιωνόταν και από άλλα πρόσωπα (Χατζηαβάτης, Μπαρμπα-Γιώργος, Βεζύρης, Πασάς, Νιόνιος, Σταύρακας, Μορφονιός, Κολλητήρης, Αγλαΐα κ.ά.) . Καλώ την προσοχή σας στο βιβλίο «Οι σκιές του Καραγκιόζη σκιές της ιστορίας μας», από το οποίο δανείζομαι: «Ο Καραγκιόζης, θεόφτωχος, μα πάντα ζωηρός και κεφάτος άνθρωπος του λαού, που μένει με την οικογένειά του σε μια ετοιμόρροπη καλύβα».

Προσδιορίζοντας, με ακρίβεια, τη συμπεριφορά συγκεκριμένων πολιτικών, επιχειρηματιών, διανοουμένων, καλλιτεχνών κ.ά., που μας «τη δίνουν» με τα λεγόμενά τους, επιλέγοντας να τους προσάπτουμε τη σωστή ταυτότητα. Να σταματήσουμε, επιτέλους, να προσβάλλουμε τον Καραγκιόζη!