Σταυρόπουλος για θέμα σταφίδας: «Κατάλαβε το τσουνάμι που ερχόταν και το πρόλαβε…»

Και οι δύο πλευρές, υπουργείο και ΠΕΣ, δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν σε νέα συνάντησή τους από κοινού τρόπους επίλυσης, πρακτικά πλέον, του ζητήματος της απόσυρσης των αποθεμάτων και της στήριξης των παραγωγών. Η «ΠτΔ» μίλησε με τον γενικό διευθυντή της ΠΕΣ Μίλτο Σταυρόπουλο, σε μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα.

216304353 861307198137502 2985869249467238754 n

Βρέθηκε τελικά, σε θεωρητική καταρχάς βάση, η χρυσή τομή ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Παναιγιάλειο Ενωση Συνεταιρισμών. Ο κ. Σπήλιος Λιβανός δεσμεύτηκε πως, με βάση τα στοιχεία που του προσκόμισε η Ενωση, η κυβέρνηση θ’ αναλάβει ένα κομμάτι απ’ τη διαδικασία απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας και μένει το πρακτικό κομμάτι, το πιο σημαντικό: να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόσυρσης, γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον.
Ο υπουργός ζήτησε να του προσκομίσει η Παναιγιάλειος Ενωση όλα τα στοιχεία, οικονομικά και εμπορικά, και πιστοποιημένα από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, τα οποία θα αποδείκνυαν ότι το πρόβλημα του αποθέματος της σταφίδας έχει δημιουργηθεί από την πανδημία. Τα στοιχεία δόθηκαν και εκτός απροόπτου, σήμανε λήξη συναγερμού.
Σε τρίωρη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, στελέχη του υπουργείου, εκπρόσωποι της Παναιγιαλείου Ενωσης (ο πρόεδρος Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Νίκος Μιχαλόπουλος, ο γενικός διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος και άλλα στελέχη).
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως με τα νέα στοιχεία τεκμηριώνεται το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων ως προϊόν που προκάλεσε η πανδημία.
Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν σε νέα συνάντησή τους από κοινού τρόπους επίλυσης, πρακτικά πλέον, του ζητήματος της απόσυρσης των αποθεμάτων και της στήριξης των παραγωγών.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με τον γενικό διευθυντή της ΠΕΣ Μίλτο Σταυρόπουλο, σε μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα.

-Τέλος καλό, όλα καλά για την ΠΕΣ; Πώς και ανατράπηκε το σκηνικό;
«Ο υπουργός κ. Λιβανός μάς κάλεσε να προσκομίσουμε όλα όσα ισχυριζόμαστε εμείς ότι τεκμηριώνουν το έκτακτο αίτημά μας για απόσυρση του αποθέματος της σταφίδας λόγω πανδημίας. Και το διατυπώνω έτσι γιατί, όπως θα γνωρίζετε, υπήρχαν και φωνές που μας διέβαλαν…».

-Πώς εξηγείτε ότι πριν λίγες μέρες στη Βουλή ο κ. Λιβανός είπε άλλα απ’ αυτά που σας υποσχέθηκε την Παρασκευή;
«Είπε άλλα στη Βουλή γιατί τότε δεν είχε τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία του προσκομίσαμε εμείς».

-Δεν είχε στοιχεία ή είχε λάθος στοιχεία;
«Αν εγώ προσκομίσω στοιχεία για λογαριασμό κάποιου άλλου, πιθανότατα δεν θα είναι τα σωστά. Μας ζήτησε το υπουργείο τα στοιχεία, αλλά προσέξτε: όχι απλώς τα δικά μας στοιχεία, αλλά επιβεβαιωμένα και πιστοποιημένα από ορκωτούς λογιστές. Τα προσκομίσαμε, συνεπώς δεν υπήρχε πλέον αμφισβήτηση. Αλλά πώς ήταν δυνατόν να έχει πριν τα σωστά στοιχεία, όταν αυτοί που του τα έστελναν ήταν ανταγωνιστές της ΠΕΣ; Ηταν ένας εμπορικός πόλεμος…».

-Και πώς ο υπουργός υιοθέτησε στοιχεία που του έδωσαν άλλοι για την Ενωση;
«Το έκανε καλόπιστα. Σ’ εμάς, πάντως, είπε ότι είδε τα στοιχεία μας, μαζί με τους υπηρεσιακούς συμβούλους του, διαπίστωσε πως είναι όλα σωστά και αληθή και δεν έχει κανέναν λόγο η κυβέρνηση να ταλαιπωρεί 20.000 κόσμο…».

-Μήπως έπαιξε ρόλο και η συνεχώς αυξανόμενη πίεση από χιλιάδες παραγωγούς, που φημολογείται ότι ετοιμάζονταν να βγουν στο δρόμο σε συλλαλητήρια;
«Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να χρεωθεί ένα τέτοιο πολιτικό κόστος και χωρίς λόγο μάλιστα. Σε 15 μέρες που ξεκινάει η νέα σοδειά, έστω ότι εμείς δεν κατεβαίναμε να κάνουμε παρέμβαση. Ξέρετε τι θα γινόταν έξω απ’ το υπουργείο στην Αθήνα από τους παραγωγούς; Οταν ο άλλος είναι στην κορφή στο βουνό και δεν του δίνεις παλετοκιβώτιο να βάζει το προϊόν του, τον φτάνεις στα όριά του. Θα έφταναν στα άκρα πολλοί… Το θέμα είχε χοντρύνει. Να σας πως κάτι; Καμία κυβέρνηση δεν θα έβαζε απέναντί της 20.000 οικογένειες για 2-3 πορτοφόλια. Καλοί οι φίλοι, αλλά να στέλνεις στην εξαθλίωση τόσο κόσμο επειδή το ήθελαν 2-3 άνθρωποι; Εκανε, λοιπόν, κάτι πολύ απλό ο υπουργός: έστριψε τη βαλβίδα της αποσυμπίεσης και αρχίζει να εκτονώνεται μια κατάσταση. Δεν θα συμβεί αυτό που θα συνέβαινε με βεβαιότητα. Θα έπεφταν οι τιμές καθημερινά και καταλαβαίνετε για τι κατάσταση μιλάμε…».

-Ποια είναι τα πορτοφόλια; Θα πείτε ονόματα;
«Δεν είμαι αυτής της τακτικής… Εγώ είμαι αυτός που έχω στοχοποιηθεί προσωπικά από επιχειρηματία στην Πάτρα επειδή υπερασπίστηκα το συμφέρον της Ενωσής μου. Στηθήκαμε στον τοίχο χωρίς να φταίμε. Χωρίς να μας ακούσει, μας καταδίκασε. Δεν με κάλεσε ποτέ να του εκθέσω την άποψή μας. Εστω να με ακούσει και ας μου έλεγε ότι τον έπεισε η άλλη πλευρά. Και έστειλε και μια επιστολή στον Υπουργό συκοφαντική για μας, που μας δυσφημεί…».

-Για τον κ. Μαρλαφέκα λέτε;
«Εγώ τον κ. Μαρλαφέκα δεν τον γνώριζα αλλά τον εκτιμούσα, και συνεχίζω να τον εκτιμώ, μάλιστα τον στηρίξαμε στις επιμελητηριακές εκλογές και ως Ενωση και προσωπικά ως Σταυρόπουλος με όποια επιρροή έχω. Και ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μια άρνηση που δεν περίμενα. Η επιστολή του στον Υπουργό γνώριζε πως ήταν δυσφημιστική για την Εταιρία μας κι όμως το έκανε. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί αυτή η τόσο αρνητική θέση του σε βάρος μας. Δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει…».

-Και τότε; Τι εξήγηση δίνετε;
«Δεν μπορώ να δώσω. Μόνο ο ίδιος μπορεί. Οποιοσδήποτε θεσμικός εκπρόσωπος, όμως, θα μπορούσε, ακόμα και καταγγελία να του γινόταν, να την έστελνε στην μοναδική κατά νόμο αρμόδια και ανεξάρτητη αρχή, την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Και ας αποφάσιζε αυτή. Αυτό μας στενοχώρησε. Ουδέποτε είχα κάτι προσωπικό, ή η Εταιρία, με τον κ. Μαρλαφέκα. Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί πήρε τέτοια θέση, που τον αδίκησε στα μάτια της εδώ κοινωνίας και των σταφιδοπαραγωγών».

-Θα θέλατε ν’ απαντήσετε σε αυτό που είπε ο κ. Μαρλαφέκας ότι στην ΠΕΣ παίρνετε μισθούς πολυεθνικών εταιριών και αυτούς πάτε να προστατεύσετε κι όχι το εισόδημα των απλών αγροτών;
«Δεν είναι έτσι… Ενας μισθός 1.500 και 2.000 ευρώ δεν νομίζω ότι είναι μισθός πολυεθνικής εταιρίας. Ή έχει κάνει λάθος, λοιπόν, ή αναφέρεται σε άλλες εποχές. Ακούστε, όμως: το θέμα εμείς προσωπικά το θεωρούμε λήξαν. Δεν κρατώ κακία σε κανένα, ούτε στον κ. Μαρλαφέκα. Μας πίκρανε πολύ η συμπεριφορά του, ήταν άδικη, αλλά ό,τι έγινε έγινε. Καμία αντιπαράθεση πλέον με κανέναν».

-Παρεμπιπτόντως, στον κ. Αρη Τηλιγάδη απευθυνθήκατε;
«Μας έλεγε πως συμφωνεί με τα αιτήματά μας, είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την επιστολή και ότι ήταν προσωπική πρωτοβουλία του κ. Μαρλαφέκα, για την οποία δεν ήξεραν ούτε τα μέλη του Επιμελητηρίου».

-Γιατί θέσατε κάποια στιγμή, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, θέμα να φτάσετε ως τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πως δεν είχε καλή ενημέρωση;
«Στο ΔΣ της Ενωσης δεν είναι όλοι ΚΚΕ. Οι περισσότεροι με τη ΝΔ είναι. Δεν υπήρχε ούτε πολιτικός λόγος αντίδρασης ούτε κάτι τέτοιο. Απλά πιέζαμε γιατί θέλαμε να λάμψει η αλήθεια, να βγει στο φως η αλήθεια».

-Εάν δεν παρενέβαινε τελικά ο κ. Λιβανός και δεν άλλαζε την απόφασή του, θα ήταν μεγάλη η ζημιά για την ΠΕΣ;
«Η ΠΕΣ είναι μεγάλο καράβι και θα άντεχε οποιαδήποτε τρικυμία. Εχει στέρεες βάσεις. Οταν έχεις το 60% των εξαγωγών της σταφίδας, μπορεί ν’ αντέξεις οτιδήποτε. Η ΠΕΣ δεν είχε ποτέ ακάλυπτη επιταγή, δεν χρωστάει πουθενά. Ενοχλεί, φαίνεται, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. Οι παραγωγοί, όμως, θα κατέρρεαν, θα πήγαιναν σε εξαθλίωση και υφίστατο τεράστιο πλήγμα και η καλλιέργεια. Ποιος θα καλλιεργούσε μετά;».

-Μέτρησαν, πιστεύετε, τα στοιχεία που προσκομίσατε ή έπαιξε ρόλο και κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα στα οποίο ζητήσαμε να παρέμβουν;
«Πάνω απ’ όλα η Κυβέρνηση αφουγκράζεται την κοινωνία, τον κόσμο. Κατάλαβε ότι το πρόβλημα ήταν σοβαρό και αφορούσε χιλιάδες οικογένειες. Το κριτήριο της απόφασης της Κυβέρνησης βασίστηκε σε ένα και μόνο στοιχείο: στην πολιτική και κοινωνική ευαισθησία της. Απ’ τη μια είχε χιλιάδες παραγωγούς και 20.000 οικογένειες κι απ’ την άλλη είχε 2-3 εμπόρους. Η Ενωση εύκολα ή δύσκολα θα τα κατάφερνε γιατί είναι υγιής και κερδοφόρος. Δεν θα μας κατέστρεφε αυτή η ζημιά. Αλλά οι παραγωγοί θα καταστρέφονταν ολοκληρωτικά. Θα αφανιζόταν ένα προϊόν που έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία. Η Πολιτεία κατάλαβε το τσουνάμι που ερχόταν και το πρόλαβε».

-Υπάρχει άλλο πρόσωπο από το οποίο να έχετε παράπονο για τη στάση που κράτησε;
«Από κανένα. Ούτε κι απ’ τον κ. Μαρλαφέκα πλέον. Απλώς επισήμανα και εξήγησα πόσο μας αδίκησε με τη συμπεριφορά του».

-Η διαδικασία της απόσυρσης του αποθέματος θα ξεκινήσει άμεσα;
«Είναι θέμα του Υπουργείου. Όμως σκοπός είναι να ξεκινήσει άμεσα γιατί σε 20 μέρες ξεκινάει ο τρύγος, άρα πρέπει να έχει λυθεί ως τότε το πρόβλημα. Βρέθηκε, δηλαδή, η λύση, αλλά πρέπει να τρέξουν πολύ, από σήμερα κιόλας, οι διαδικασίες. Ηδη είμαστε εκτός χρονοδιαγράμματος».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

apagxonismos
pelop 1
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΟΔΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 1
collage 4 1 e1632751774714