Στεγαστικά δάνεια: Αναζητείται μοντέλο στήριξης των δανειοληπτών

Τα σενάρια για τη στήριξη των δανειοληπτών

Υπουργείο Οικονομικών

Σχέδιο για επιδότηση στεγαστικών δανείων επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, για τον λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τραπεζίτες την προηγούμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας. Ζήτησε να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό. Ηδη, οι αντίστοιχες διευθύνσεις των τραπεζών επεξεργάζονται σενάρια και αναμένεται να παραδώσουν τις προτάσεις τους εντός της εβδομάδας.

Ειδικότερα, εξετάζεται η επιδότηση στο 100% της επιβάρυνσης το πρώτο τρίμηνο του 2023, το 75% το β’ τρίμηνο και το 50% το τρίτο τρίμηνο.

Σε περίπτωση που προκριθεί ως λύση το ισπανικό μοντέλο προβλέπεται κρατική επιδότηση του ποσοστού του επιτοκίου πέραν αυτού του Euribor.

Με βάση το μοντέλο αυτό και οι δανειολήπτες πληρώνουν λιγότερα αλλά και οι τράπεζες δεν χάνουν χρήματα.

Ουσιαστικά δηλαδή, εφόσον εν τέλει υιοθετηθεί το μοντέλο αυτό, το κράτος θα επιδοτεί το περιθώριο κέρδους της τράπεζας, ενώ ο δανειολήπτης θα επιβαρύνεται με το ποσό που αναλογεί στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Οι δικαιούχοι, εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη λύση θα αποφασισθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια και το εν λόγω μέτρο περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση διάρκειας έως 7 χρόνια και κατάργηση προμηθειών στη μετατροπή από κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι οι τράπεζες πρέπει να προβούν στις κινήσεις εκείνες προκειμένου να αναμορφώσουν την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Καλεί το τραπεζικό σύστημα να λάβει τις όποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολύνει τους ευάλωτους πολίτες – λόγω της συγκυρίας – μέσω ρυθμίσεων στα δάνεια (επιμηκύνσεις κ.λπ.). Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση των επιτοκίων των καταθέσεων και μείωση των προμηθειών.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments