Στενά του Ορμούζ: Νεκρός ναυτικός μετά από επίθεση στο ελληνόκτητο «Minoan Dignity»
Το υπό σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα κατά τη διέλευσή του από τα Στενά του Ορμούζ. Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στο μηχανοστάσιο, ενώ οι υπόλοιποι ναυτικοί δέχονται βοήθεια από τις αρχές του Ομάν.

Ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση στο ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Minoan Dignity», το οποίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ενώ διέσχιζε τα Στενά του Ορμούζ, σε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό εις βάρος της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή.
Η επίθεση σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου, ενώ το πλοίο βρισκόταν κοντά στο Khasab του Ομάν. Πρόκειται για bulk carrier υπό σημαία Λιβερίας, χωρητικότητας 76.801 dwt, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Modion Maritime Management με έδρα την Αθήνα.
Η INTERCARGO, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 18 Αυγούστου, επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει, ένας ναυτικός του «Minoan Dignity» έχασε τη ζωή του μετά την επίθεση. Η διεθνής ένωση των πλοιοκτητών ξηρού φορτίου εξέφρασε παράλληλα την έντονη ανησυχία της για τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και ζήτησε την ασφαλή απομάκρυνσή τους.
Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Θέλει τα Στενά του Ορμούζ «αμερικανική επικράτεια» – Ο IMO απαντά ποιος έχει τη δικαιοδοσία
Το βλήμα χτύπησε το μηχανοστάσιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από εξειδικευμένα μέσα της ναυτιλίας, το άγνωστης προέλευσης βλήμα έπληξε το μηχανοστάσιο του πλοίου. Ναυτιλιακές πηγές αναφέρουν ότι ο νεκρός ήταν ο αρχιμηχανικός του «Minoan Dignity», στοιχείο που πάντως δεν προσδιορίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της INTERCARGO.
Η βρετανική υπηρεσία UK Maritime Trade Operations (UKMTO) είχε ενημερωθεί για πλήγμα από άγνωστο βλήμα και για απώλεια μέλους του πληρώματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Riviera Maritime, οι υπόλοιποι ναυτικοί βρίσκονταν σε διαδικασία υποστήριξης από την Ακτοφυλακή του Ομάν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί περιβαλλοντική επιβάρυνση από το περιστατικό.
Η προέλευση του βλήματος δεν έχει εξακριβωθεί και έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Δεύτερο χτύπημα σε πλοίο της ίδιας διαχείρισης μέσα στον Αύγουστο
Το νέο περιστατικό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα στον ίδιο μήνα σε πλοίο που συνδέεται με τη Modion Maritime Management. Στις αρχές Αυγούστου, το «Minoan Pioneer» είχε επίσης χτυπηθεί από άγνωστο βλήμα στα Στενά του Ορμούζ, με το πλήγμα να προκαλεί ζημιές στο μηχανοστάσιο, γενικό μπλακ άουτ και φωτιά στο πλοίο.
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν μία από τις πλέον επικίνδυνες ζώνες για την εμπορική ναυτιλία εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στην περιοχή. Η αυξημένη απειλή έχει περιορίσει σημαντικά τη διέλευση πλοίων και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ναυτιλιακές εταιρείες για την ασφάλεια των πληρωμάτων τους.
Η INTERCARGO υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι ναυτικοί είναι πολίτες και δεν πρέπει να μετατρέπονται σε στόχους ή παράπλευρα θύματα γεωπολιτικών συγκρούσεων, καλώντας όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τα πληρώματα και τα εμπορικά πλοία.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News