Στη μάχη της αναζήτησης προσωπικού γιατρού στην Αχαΐα

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%

Στη μάχη της αναζήτησης προσωπικού γιατρού στην Αχαΐα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη του προσωπικού γιατρού για τους πολίτες της Αχαΐας. Στο σύστημα επιλογής έχουν ενταχθεί μόλις 20 ιδιώτες γιατροί και υποχρεωτικά έχουν μπει περί τους 70 παθολόγους και γενικούς γιατρούς που υπηρετούν στις δημόσιες δομές υγείας.

«Δεν επαρκούν για όλο τον πληθυσμό της Αχαΐας, αλλά καλύπτεται ένας μεγάλος αριθμός» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, προσθέτοντας ότι: «Γενικά υπήρξε αναστάτωση μεταξύ των πολιτών, κι αυτή την εισπράττουμε καθημερινά, καθώς καλούνται σε περίοδο διακοπών να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι κάτι όμως που πρέπει να κάνουν, ώστε να μην βρεθούν ακάλυπτοι, αλλά και αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις οικονομικές, όταν θελήσουν να εξυπηρετηθούν από το σύστημα υγείας».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, νόμος προβλέπει επιβαρυντικές κυρώσεις για όσους δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό.

Στη μάχη της αναζήτησης προσωπικού γιατρού στην Αχαΐα

Αννα Μαστοράκου

«Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλεια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 1η Ιανουαρίου δε του 2023 τα παραπάνω θα αυξηθούν σε ποσοστό 20%» αναφέρει η κ. Μαστοράκου.

Αντίστοιχα, όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ΠΟΙΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ

Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι:

α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί),

γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Διευκρινίζεται ότι δεν δίνεται η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Ολες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος
Γιώργος
1 μήνα πριν

οι γιατροί που έχουν μπει είναι λίγοι, και από αυτούς αρκετοί δεν είναι διαθέσιμοι..


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ