Στην Πάτρα το πρώτο κτίριο με εκτύπωση – Η συνεργασία του Πανεπιστημίου που φέρνει «πρωτιά» στην πόλη

«Το Κτίριο του Αύριο» θα χτιστεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών με την πιο σύγχρονη τεχνολογία και θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτόμου επιχειρηματικότητας για νέους επιστήμονες. Πρόκειται για τον καρπό συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την εταιρεία τσιμέντων «Ηρακλής». Θα είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που θα φτιαχτεί με τεχνολογία «εκτύπωσης».

Πάτρα,κτίριο,εκτύπωση,συνεργασία

Μια επανάσταση στον κλάδο της κατασκευής κτιρίων πρόκειται να λάβει χώρα σύντομα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου θα ανεγερθεί το πρώτο στην Ελλάδα κτίσμα με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Προ ημερών, το Πανεπιστήμιο Πατρών ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Όμιλο Ηρακλής για την κατασκευή ενός πειραματικού ισόγειου δομήματος, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτόμων υλικών εντός της Πανεπιστημιούπολης.
Για την κατασκευή του κτηρίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε πραγματική κλίμακα η τεχνολογία ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος (3D Concrete Printing).

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) είναι σχετικά πολύ νέα στις κατασκευές. Αποτελεί μία μέθοδο προσθετικής κατασκευής στην οποία κατασκευάζονται αντικείμενα μέσω της διαδοχικής πρόσθεσης επάλληλων στρώσεων υλικού, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι στα πρώτα της βήματα χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη κυρίως το πλαστικό, πλέον έχει προσθέσει στη «φαρέτρα» της διάφορα μέταλλα, και τελευταία μέχρι και τσιμέντο για την κατασκευή κτιρίων.

ΜΠΕΤΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ

Η κατασκευή ενός κτίσματος με εκτυπωτή μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες, δηλαδή σε χρόνο ρεκόρ και σε στρώσεις με τη χρήση ενός ειδικού μείγματος τσιμέντου. Η μείωση του απαιτούμενου προσωπικού αλλά και η μείωση του κόστους για τη χρήση των υλικών κάνει τα 3D printed κτίρια πολύ πιο οικονομικά.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Οπως δήλωσε στην «Π» ο αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, το νέο κτήριο θα αλλάξει την Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, παρέχοντας τις υποδομές σε νέους επιστήμονες να αναπτύξουν επιχειρηματικά καινοτόμες ιδέες, καθώς θα λειτουργεί ως κόμβος καινοτόμου επιχειρηματικότητας για νέους επιστήμονες.

Η τεχνολογία κατασκευής του, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο υψηλός βαθμός ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης επιτρέπει:
@ Ευελιξία σχεδιασμού – Η κατασκευή πολύπλοκων δομών υψηλής καμπυλότητας γίνεται εφικτή

@ Ταχύτητα κατασκευής – Ο χρόνος κατασκευής μειώνεται τουλάχιστον στο ήμισυ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πιλοτικές και εμπορικές εφαρμογές (ταχ. διάστρωσης πάνω από 0,3 μέτρα/δευτερόλεπτο)

@ Μειωμένα απόβλητα – Μειώνεται η απόρριψη υλικών λόγω αστοχίας, επιτρέποντας έτσι την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατασκευής

@ Μείωση εργατικού κόστος

Το δόμημα θα έχει επιδεικτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της προώθησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας και θα χρησιμοποιηθεί ως κοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, ο Όμιλος Ηρακλής προτίθεται να παρέχει δωρεάν τα υλικά κατασκευής και να καλύψει τις δαπάνες για την μελέτη και την κατασκευή του δομήματος.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
To κτήριο θα σχεδιαστεί, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στοχεύοντας το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα υλικά δόμησης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος με υψηλό περιεχόμενο ανακυκλώσιμων, δομικά υλικά υψηλής ενεργειακής εξοικονόμησης και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο Χαράλαμπος Κουρής, γενικός διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου Ηρακλής, ανέφερε σχετικά: «Ανακοινώνουμε σήμερα με χαρά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, για τη σχεδίαση και ανέγερση μιας σύγχρονης και αειφόρου κατασκευής, που θα υποστηρίζει τους νέους επιστήμονες στο καινοτόμο έργο τους και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη χορηγία του Ομίλου Ηρακλής και φιλοδοξεί να παρέχει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών δυνατότητες ώσμωσης της ερευνητικής τους δραστηριότητας με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ