Στο Ελεγκτικό η τύχη του Οδοντωτού: Χωρίς σαφείς δεσμεύσεις η συνάντηση με Κώτσηρα
Η διεκδίκηση συνεχίζεται και δικαστικά στις 25 Νοεμβρίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο στα Καλάβρυτα – Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου

Χωρίς δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Οδοντωτού ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση της αντιπροσωπείας φορέων της Αχαΐας με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Γιώργο Κώτσηρα. Το ιστορικό τρένο παραμένει ακινητοποιημένο από τις 12 Μαρτίου, ενώ στη συζήτηση για την επόμενη μέρα προστίθεται πλέον και επίσημα η πρόταση ανάληψης της διαχείρισής του από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Κώτσηρας παρέπεμψε στην αναμενόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Προγραμματική Σύμβαση ανάθεσης της μελέτης θωράκισης στο ΤΕΕ, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης των δρομολογίων. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, εκτίμησε από την πλευρά του ότι, στη φάση των παρεμβάσεων, οι απαιτούμενες εργασίες θα διαρκέσουν περίπου δέκα εβδομάδες. Το διάστημα αυτό αποτελεί εκτίμηση και όχι επίσημη δέσμευση, ενώ παραμένει μη ρεαλιστική προοπτική το τρένο να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Κεντρικό ζήτημα παραμένει η ασφάλεια της διαδρομής, κυρίως η αντιμετώπιση του κινδύνου πτώσης βράχων εν όψει των χειμερινών βροχοπτώσεων. Η σχετική ανησυχία συνδέθηκε με την απόφαση του ΟΣΕ και της Hellenic Train να αναστείλουν τα δρομολόγια.
Ιδιαίτερο βάρος είχαν οι δηλώσεις του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε πλήρη επαναλειτουργία, με μεθοδικές αντιδράσεις, συντονισμό και ευθύνη για τις ασφαλείς μετακινήσεις.
«Θα πρέπει να εργαστούμε μεθοδικά, ώστε σταδιακά να θέσουμε και σε νέα βάση τη λειτουργία του τρένου» ανέφερε, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης και την πρόταση ανάληψης της διαχείρισης του μέσου από διαδημοτικό φορέα με συμμετοχή των Δήμων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ενδεχομένως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο δήμαρχος μίλησε για πολιτικές ευθύνες στην ακινησία και την απαξίωση του Οδοντωτού, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή του πρέπει να προκύψει μέσα από σχέδιο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, Κώστας Σπηλιόπουλος και Θανάσης Κανελλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Παράλληλα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων μετά τη συνάντηση φορέων στις 29 Οκτωβρίου στα Καλάβρυτα και τη συγκέντρωση της 19ης Οκτωβρίου στο Διακοπτό. Οι φορείς επικαλούνται 5.400 υπογραφές πολιτών και τη στήριξη 118 φορέων, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για την απουσία τους από τις κρίσιμες συζητήσεις.
Η διεκδίκηση συνεχίζεται και δικαστικά. Για τις 25 Νοεμβρίου έχει προσδιοριστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αχαΐας, στην έδρα Καλαβρύτων, η εκδίκαση δύο αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για την επαναλειτουργία της γραμμής. Τις προωθούν ο δικηγόρος Γεώργιος Β. Μάρκου και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γεώργιος Π. Λεχουρίτης, ενώ δήμοι και μαζικοί φορείς έχουν κληθεί να παρέμβουν πρόσθετα υπέρ τους.
Διαβάστε επίσης: Οδοντωτός: Στις 25 Νοεμβρίου συζητούνται δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την επαναλειτουργία του
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News