Στο «κίτρινο» η Κυριακή στη Δυτική Ελλάδα: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία
Σε αυξημένη ετοιμότητα Περιφέρεια, Δήμοι και αρμόδιες υπηρεσίες – Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για εργασίες και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά
Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς προβλέπεται για την Κυριακή 19 Ιουλίου σε μεγάλο τμήμα της χώρας, με την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία να περιλαμβάνονται στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3.
Ο ημερήσιος χάρτης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θέτει σε αυξημένη επιφυλακή τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς οι συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Στο ίδιο επίπεδο κινδύνου βρίσκονται επίσης η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία, τμήματα της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Κρήτης, καθώς και αρκετά νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου.
Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο
Στην κατηγορία 3 εντάσσονται:
- Αττική, Εύβοια, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία
- Αχαΐα και Ηλεία
- Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία
- Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και τμήματα των Ιωαννίνων
- Ηράκλειο, Λασίθι και τμήματα της Φθιώτιδας
- νησιά του Ιονίου
- Λέσβος, Χίος, Ψαρά, Σάμος και Ικαρία
Οι κρατικές υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι των συγκεκριμένων περιοχών έχουν ενημερωθεί, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και να μπορούν να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Ο καύσωνας βαραίνει και την ψυχή – Η αθέατη απειλή πίσω από άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη
Η κατηγορία 3 χαρακτηρίζεται ως υψηλός κίνδυνος και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μία φωτιά μπορεί να αποκτήσει γρήγορα διαστάσεις, ανάλογα με τη βλάστηση, τους ανέμους και τις τοπικές συνθήκες.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους πολίτες
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να αποφύγουν κάθε δραστηριότητα στην ύπαιθρο που μπορεί να δημιουργήσει φλόγα, υψηλή θερμοκρασία ή σπινθήρες.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται:
- στο κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού,
- στη χρήση δισκοπρίονων και συσκευών συγκόλλησης,
- στις υπαίθριες ψησταριές,
- στο κάπνισμα των μελισσών,
- στην απόρριψη αναμμένων τσιγάρων.
Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων και υπολειμμάτων. Ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς εκδίδεται για την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών και των πολιτών, ώστε να περιορίζονται περιστατικά που προκαλούνται από αμέλεια.
Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να ειδοποιήσει αμέσως την Πυροσβεστική στον αριθμό 199, δίνοντας όσο το δυνατόν ακριβέστερες πληροφορίες για το σημείο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
