Στο μικροσκόπιο τα υπόγεια νερά στους ΧΥΤΑ Φλόκα και Αιγείρας – Σύμβαση 37.200 ευρώ
Εξειδικευμένες υδρογεωλογικές μελέτες για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας

Στην εκπόνηση ειδικών υδρογεωλογικών μελετών για τους ΧΥΤΑ Φλόκα και Αιγείρας προχωρά ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας, με στόχο την προστασία των υπόγειων υδάτων, την περιβαλλοντική συμμόρφωση των εγκαταστάσεων και τον σχεδιασμό των επόμενων παρεμβάσεων.
Τη σχετική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 37.200 ευρώ, υπέγραψε με τον ανάδοχο ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Νομού Αχαΐας και δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Οι μελέτες αφορούν δύο διαφορετικές αλλά κρίσιμες ανάγκες: τη βιώσιμη και ασφαλή λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Φλόκα και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
Έλεγχος στα υπόγεια νερά και στο έδαφος
Μέσα από τις υδρογεωλογικές μελέτες θα εξεταστούν τα χαρακτηριστικά του εδάφους και η κίνηση των υπόγειων υδάτων στις περιοχές όπου βρίσκονται οι δύο εγκαταστάσεις.
Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί με επιστημονικά δεδομένα εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προστασίας και ποιες τεχνικές παρεμβάσεις πρέπει να προγραμματιστούν.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αποτροπή πιθανής επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τη λειτουργία ή το παρελθόν των χώρων διαχείρισης απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα των μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών δεδομένων και τη συμμόρφωση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας
Για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, το αντικείμενο της σύμβασης συνδέεται άμεσα με την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.
Η μελέτη θα καταγράψει τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά του χώρου και θα συμβάλει στον καθορισμό των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στον ΧΥΤΑ Φλόκα, αντίστοιχα, τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης και της ασφαλούς λειτουργίας της εγκατάστασης.
Αλεξόπουλος: Προτεραιότητα η ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου.
Όπως επισήμανε, η αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημονικών μελετών είναι απαραίτητη για έναν σύγχρονο και ασφαλή σχεδιασμό στον τομέα των απορριμμάτων.
Η νέα σύμβαση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εγκαταστάσεων και τον έγκαιρο προγραμματισμό των έργων που θα κριθούν αναγκαία μετά την ολοκλήρωση των μελετών.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News