Στο Τριμελές Εφετείο Πατρών 2.500 ιδιοκτήτες γης: Περιμένουν 52 χρόνια την αποζημίωση

Πέθαναν οι παππούδες τους, οι γονείς τους και τώρα φοβούνται ότι θα φύγουν και αυτοί από τη ζωή χωρίς να αποζημιωθούν για τις απαλλοτριώσεις που τέλεσε στην περιουσία τους το ελληνικό κράτος. Η υπόθεση αφορά 2.500 ιδιοκτήτες γης για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν το 1972 στην κατασκευή του φράγματος Πηνειού.

Στο Τριμελές Εφετείο Πατρών 2.500 ιδιοκτήτες γης: Περιμένουν 52 χρόνια την αποζημίωση Δεξιά ο δικηγόρος Γιώργος Βλάχος με αιτούντες αποζημίωσης στο Εφετείο Πατρών

Πέθαναν οι παππούδες τους, πέθαναν οι γονείς τους και τώρα, φοβούνται ότι θα φύγουν και αυτοί από την ζωή και δεν θα προλάβουν να αποζημιωθούν για τις απαλλοτριώσεις που τέλεσε στην περιουσία τους, το ελληνικό κράτος.

Η υπόθεση μπορεί να ακούγεται υπερβολική, όμως είναι αληθινή πέρα ως πέρα και αφορά 2.500 ιδιοκτήτες γης και κληρονόμους δικαιούχων αποζημίωσης, για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν το 1972 στην κατασκευή του φράγματος Πηνειού στην Ηλεία.

Χθες, κάποιοι από αυτούς τους δικαιούχους, βρέθηκαν μαζί με τους νομικούς τους εκπροσώπους στο Τριμελές Εφετείο Πατρών, όπου εκδικαζόταν η αίτηση επανακαθορισμού τιμής μονάδας. Πενήντα δύο χρόνια μετά την τέλεση της απαλλοτρίωσης.

Ο δικηγόρος τους, Γιώργος Βλάχος, ξετύλιξε στην «Πελοπόννησο» το κουβάρι αυτής της πρωτοφανούς στα δικαστικά και διοικητικά χρονιά περιπέτειας.

Βρισκόμαστε στο 1972 και η τότε κυβέρνηση αποφάσιζε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση χιλιάδων στρεμμάτων για τη δημιουργία του φράγματος Πηνειού στην Ηλεία και την κατασκευή του αρδευτικού και υδρευτικού δικτύου, το οποίο κατέλαβε μια μεγάλη έκταση, ξεκινώντας από τα Σαγέικα του σημερινού Δήμου Δυτική Αχαΐα και φτάνοντας να καλύπτει την μισή Ηλεία.

Η απαλλοτρίωση αυτή έγινε σχεδόν στα κρυφά, είπε ο κ. Βλάχος, αφού, από τους 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδοποιήθηκαν μόνο 100 με αποτέλεσμα στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε το 1972 για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας, ελάχιστοι να παραστούν.

Συντελείται το έργο και στη συνέχεια την εκπροσώπηση των 10.000 θιγόμενων ιδιοκτητών ανέλαβε ο αείμνηστος δικηγόρος Δημήτρης Γούργουρας και η αδελφή του Σάσα. Παραστάθηκαν ενώπιον του τότε Εφετείου Πατρών, κάνοντας αίτηση οριστικού προσδιορισμού, η οποία όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι οι αιτούντες δεν είχαν καταστεί διάδικοι στην πρώτη δίκη, η οποία όπως προαναφέρθηκε τους είχε αποκρυβεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων ακινήτων προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο όπου και δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα στις 26 Οκτωβρίου του 1980 οι νομικοί εκπρόσωποι των 10.000 ιδιοκτητών να καταθέσουν εκ νέου αίτηση ενώπιον του Εφετείου Πατρών.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, κάποιες αποφάσεις βγήκαν μέσα στη δεκαετία του ‘80 και πληρώθηκαν στην δεκαετία του ΄90. Αλλες βγήκαν μετά από μερικά χρόνια και οι δικαιούχοι πληρώθηκαν το 2005-6 και χθες δικάζονταν δύο εναπομείνασες αιτήσεις δικαιούχων που ήταν αδίκαστες από το 1980 και αφορούσαν σε 2.500 ιδιοκτήτες.

Μεταξύ των δικαιούχων που παραστάθηκαν στο δικαστήριο ήταν και η Κωνσταντίνα Γιατρά, πρόεδρος του συλλόγου που έχουν συστήσει οι παραπάνω ιδιοκτήτες. Η ίδια δήλωσε κληρονόμος έξι ιδιοκτητών που έχουν φύγει πλέον από την ζωή. Οπως είπε στην «Π», μόνο αγανάκτηση είναι το αίσθημα που τη διακατέχει γι’ αυτή την απίστευτη περιπέτεια ζωής.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ένα με τη γη τους και τους την πήραν χωρίς να τους αποζημιώσουν» είπε. Στο σύνολό της, η περιουσία που απαλλοτριώθηκε από την οικογένειά της, υπερβαίνει τα 150 στρέμματα.

Δίπλα της, ένας ακόμα κληρονόμος περιουσίας που είχε απαλλοτριωθεί. Ο Γιάννης Γαβριήλ διεκδικεί αποζημίωση για 100 στρέμματα που απαλλοτριώθηκαν στις αρχές του 1970 και όλα αυτά τα χρόνια υπομένει μια ατελείωτη περιπέτεια. Και αυτός δήλωσε αγανακτισμένος στην «Π» για όσα βιώνει, αλλά και για τους παππούδες και τους γονείς του, που έφυγαν από την ζωή χωρίς να προλάβουν να αποζημιωθούν.

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Στο Εφετείο Πατρών βρισκόταν χθες και ο Νίκος Κωστόπουλος, για να αποζημιωθεί για την περιουσία του, που είχε απαλλοτριωθεί για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο Ρίο. Κέρδισε αναίρεση της εφετειακής απόφασης στον Αρειο Πάγο και τώρα ζητά επανεκτίμηση της περιουσίας του.

«Μου πήραν τη μεζονέτα και δεν έφτανε αυτό. Με κάλεσε και το ΙΚΑ για να πληρώσω δέκα ένσημα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που βρήκαν στην επιμέτρηση» είπε με πίκρα στην «Πελοπόννησο».

Περιμένει και αυτός να δικαιωθεί από ένα κράτος ηγεμόνα. Οταν ήταν να εισπράξει τον φόρο από την αγορά ενός γειτονικού του οικοπέδου, η εφορία το εκτίμησε στα 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά όταν ήταν να αποζημιώσει τον ίδιο για το ακίνητο που του πήρε, το εκτίμησε στα 109 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ελληνικό κράτος δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ