Στοιχεία που σοκάρουν: Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Πληθαίνουν οι φωνές στην ΕΚΤ για νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο

EUROSTAT

Εκτοξεύτηκε για ακόμη έναν μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 70 ετών! Τα νέα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα (30.09.2022) από τη Eurostat.

Στο 12,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 11,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10% από 9,1% τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Η Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο, ήταν πρωταθλήτρια στην ευρωζώνη, με μηνιαία μεταβολή του πληθωρισμού 3%.

Τις υψηλότερες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Συγκεκριμένα η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Μεγάλη άνοδο για τον πληθωρισμό στην Γερμανία που εκτινάχθηκε στο 10,9% που είναι το υψηλότερο 70 και πλέον ετών. Τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν στο 8,8%. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε κατά 2,2%, έναντι προσδοκίας για άνοδό του κατά 1,3%.

Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Γαλλία και τον Ισπανία υποχώρησε. Στην Γαλλία διαμορφώθηκε σε 6,2% τον Σεπτέμβριο (ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη), από 6,6% τον Αύγουστο, ενώ στην Ισπανία ήταν 9,3% από 10,5%.

Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη είχε η Εσθονία με 24,2% και ακολουθούν η Λετονία με 22,4% και η Λιθουανία με 22,5%.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Σταϊκούρας
Allazosyskevi
ΕΛΣΤΑΤ
Χρήστος Σταϊκούρας