Στόλτενμπεργκ: Πολωνία και Σλοβακία θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία μετά τις εκλογές τους

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Στόλτενμπεργκ

Την πεποίθησή του πως τόσο η Βαρσοβία όσο και η Μπρατισλάβα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας μετά τις επικείμενες εκλογές στην Πολωνία και τη Σλοβακία, παρά την πρόσφατη σκληρή ρητορική προς το Κίεβο εξέφρασε μέσα από δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Πολωνία, η οποία θα εκλέξει το νέο της κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμφωνεί πλέον σε νέες παραδόσεις όπλων προς την Ουκρανία και αντί γι’ αυτό θα εστιάσει στην αποκατάσταση των δικών της αποθεμάτων.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, αλλά οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν μετά την απόφαση της Πολωνίας να παρατείνει μια απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

“Περιμένω και είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία και η Πολωνία θα βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, χωρίς αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη στην Κοπεγχάγη.

Μέλος του ΝΑΤΟ η Σλοβακία, είναι επίσης πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας, στέλνοντας στον ανατολικό γείτονά της στρατιωτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ωστόσο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Σάββατο, έχει δεσμευτεί να θέσει τέλος σε αυτή τη στρατιωτική υποστήριξη.

“Όποια νέα κυβέρνηση και να έχουν στη Σλοβακία, εμείς θα συνεχίσουμε να καθόμαστε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ” είπε ο Στόλτεμπεργκ “και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη — όπως κάναμε έπειτα από κάθε εκλογή σε αυτήν τη συμμαχία από τότε που άρχισε ο πόλεμος”.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι περιμένει η Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά τη σύγκληση του τουρκικού κοινοβουλίου τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως δεν συνδέει την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.