Στρεβλώσεις και αστοχίες στις πληρωμές

Η Χριστίνα Σταρακά είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας-συνυπεύθυνη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προ ημερών κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητάω απαντήσεις από τον κ. Αυγενάκη για το πού οφείλονται οι «πετσοκομμένες» πληρωμές της Συνδεδεμένης και Ενιαίας Ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων που πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για το πού και πώς κατέληξαν τα χρήματα, που δόθηκαν.

«Γολγοθά» έζησαν το Πάσχα, όταν οι αγρότες είδαν να μπαίνουν στις τσέπες τους μειωμένες ενισχύσεις, που έπρεπε να είχαν λάβει εδώ και σχεδόν 1 χρόνο και άκουσαν τόσο τον κ. Αυγενάκη όσο και τον διορισμένο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να πανηγυρίζουν, με τον τελευταίο μάλιστα να υποστηρίζει -με θράσος- ότι με αυτές τις αποτυχημένες πληρωμές… «έκανε άλμα προς το μέλλον».

Οχι μόνο δεν έλαβαν το συνολικό ποσό των χρημάτων, που δικαιούνται, αλλά πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είδαν στην τσέπη τους ούτε 1 ευρώ!

Αυτή η τακτική εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα, που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία εδώ και 5 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση για 12 μήνες.

Ωστόσο, αποκλειστικά υπ’ ευθύνη του υπουργού και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρνούνται να δώσουν λεπτομέρειες των πληρωμών, ενώ δεν αναφέρθηκαν ούτε στις οριζόντιες μειώσεις των ενισχύσεων, ούτε στις αδικαιολόγητες πληρωμές σε ημετέρους.
Μαύρο Πάσχα, λοιπόν, έκαναν οι αγρότες μας από την ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του κ. Αυγενάκη να μοιράσουν δίκαια και στο σύνολό τους τις ενισχύσεις, που έπρεπε να είχαν ήδη πιστωθεί από το 2023.

Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη, πανηγυρίζουν για το μεγάλο «πετσόκομμα». Δεν φτάνουν οι καθυστερήσεις, οι αδικίες και οι στρεβλώσεις, ο ανίκανος υπουργός με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη άρχισε περιοδείες για ψήφους ανά την Ελλάδα, λέγοντας στο κομματικό του ακροατήριο πόσο σωστός, αμερόληπτος και δίκαιος είναι. Δεν τολμάει να αντικρίσει στα μάτια τον αγροτικό κόσμο, γιατί πολλοί θα αναρωτηθούν αν έχει έστω λίγη επαφή με την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζει ο κ. Αυγενάκης ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι; Αραγε ξέρει να μας απαντήσει σχετικά με το τι πλήρωσε και τι δεν πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και πόσοι πληρώθηκαν και πόσοι όχι; Αν ήταν αξιόπιστος δεν θα άφηνε διάφορους επιτήδειους «συμβούλους» να αισχροκερδούν στις πλάτες των αγροτών. Θα φρόντιζε η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να καθοριζόταν με νόμιμο τρόπο, μέσω ΑΣΕΠ, κι όχι από τον ίδιο. Αλλά οι ηθικοί φραγμοί μάλλον περισσεύουν για τον κ. Αυγενάκη, όπως είδαμε και με τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις από τον πρώην διοικητή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Την κακοδιαχείριση και την αδυναμία να εκτελέσει ορθά τα καθήκοντά του ο υπουργός δεν τα πληρώνουν μόνο οι αγρότες, αλλά και η χώρα.

Η Ευρωπαϊκή εποπτεία του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ εξέθεσε, για άλλη μια φορά, τη χώρα μας διεθνώς και η κυβέρνηση είναι υπαίτια για το ρεζιλίκι αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ προτρέπει τον κ. Αυγενάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί. Επειδή όμως η ηθική του είναι αμφισβητούμενη καλούμε τον πρωθυπουργό στον επόμενο ανασχηματισμό που θα κάνει να απαλλάξει τη χώρα από τον χειρότερο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.