Συμπαράσταση στην απεργία των εργαστηριακών ιατρών

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού, Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί απεργούν το τριήμερο 26-27-28 Μαΐου με κύριο αίτημα την επαρκή χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την αποζημίωση των εξετάσεων που καλούνται να πραγματοποιήσουν.

Η υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τους κατοίκους της χώρας, αλλά και του ιατρούς.

Ο τελευταίος προϋπολογισμός (2021) του ΕΟΠΥΥ για δαπάνες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν ύψους 465εκ. εύρω αλλά η τελική δαπάνη έφθασε τα 650εκ. ευρώ.

Η διαφορά των 185 εκ. ευρώ που προέκυψε καταλογίσθηκε στους ιατρούς (πάγια τακτική από το 2013 έως σήμερα) που αναγκάζονται να τα επιστρέψουν ως χρέος προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να βρίσκονται προ του φάσματος της χρεοκοπίας.

Κύριε υπουργέ, σκύψτε πάνω στο πρόβλημα το οποίο άλλωστε γνωρίζετε άριστα, έχοντας ως δικηγόρος παλαιότερα προσφύγει προς τούτο για λογαριασμό διαγνωστικού κέντρου αλλά και όπως εσείς ο ίδιος με την σημερινή ιδιότητά σας, έχετε πλειστάκις εκφραστεί για την αδικία που υφίστανται οι συνάδελφοι.

Δηλώνοντας τη συμπαράστασή μου στον αγώνα των συναδέλφων μου, σας καλώ κύριε υπουργέ αντί να απειλείτε με μέτρα τους συναδέλφους για τις κινητοποιήσεις τους να δώσετε λύση άμεσα.

Οι εργαστηριακοί ιατροί δεν ζητούν να πληρώνουν οι πολίτες, ζητούν να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ όλες τις εξετάσεις που εντέλλουν οι κλινικοί ιατροί του, στο ακέραιο.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop