Συμπληρώνονται 42 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Συμπληρώνονται 42 χρόνια από την μεγαλύτερη τραγωδία στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Συμπληρώνονται σήμερα 42 ολόκληρα χρόνια από τις 8 Φεβρουαρίου του 1981, όπου γράφτηκε η χειρότερη τραγωδία στα Ελληνικά γήπεδα με τα γεγονότα στην Θύρα 7 του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Ολυμπιακός κέρδιζε την ΑΕΚ 6-0 και τίποτα δεν προμήνυε ότι αυτός ο αγώνας θα εξελισσόταν στη μεγαλύτερη τραγωδία που σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

Το παιχνίδι βρισκόταν στα τελευταία λεπτά, στο 84′ για την ακρίβεια, όταν ένας μεγάλος όγκος της εξέδρας στις θύρες 6 και 7 κινήθηκε προς την έξοδο. Ηταν εκείνοι που βιάζονταν να φύγουν νωρίτερα για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία της κίνησης στους γύρω δρόμους ή τον ανυπόφορο συνωστισμό στον ηλεκτρικό. Κάποιοι άλλοι πάλι, ήθελαν να τρέξουν έξω από την θύρα 1, για να στήσουν εκεί τα επινίκια, την ώρα που θα αποχωρούσαν οι παίκτες.

 

Ο χρόνος σταμάτησε στις 4:58 μ.μ. Το τουρνικέ της εισόδου στην θύρα 7 δεν είχε αφαιρεθεί, όπως γινόταν κάθε φορά όταν άρχιζε το β’ ημίχρονο, για να είναι ευκολότερη η αποχώρηση των φιλάθλων. Τα νερά από τις τουαλέτες έτρεχαν. Τα σκαλιά ήταν φαγωμένα από τον χρόνο και γλιστερά από το νερό και την υγρασία. Και σε μια στιγμή κάποιος γλίστρησε… Σαν ντόμινο ακολούθησαν οι υπόλοιποι, αφού από τον συνωστισμό, ο ένας στηριζόταν στην πλάτη του άλλου. Και όταν ένας έπεσε, άρχισαν να πέφτουν όλοι και καταπλακώθηκαν.

Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά οι φωνές μπερδεύονται με τα συνθήματα του θριάμβου, καθώς μόλις έχει λήξει ο αγώνας κι έτσι ουδείς μέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.

Γίνεται έκκληση προς τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου να σπεύσουν στο Τζάνειο, αλλά και στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά, ώστε να προσφέρουν βοήθεια στους εφημερεύοντες γιατρούς.

Στο τέλος, ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν 19 νεκροί, ενώ τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα ξεψύχησαν άλλοι 2. Σύνολο 20 άνδρες και 1 γυναίκα, όλοι από 14 έως 41 ετών.

Από τότε το σύνθημα «Αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» δονεί το Καραϊσκάκη. Η μνήμη των 21 νεκρών τιμάται κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, όχι μόνο από συγγενείς, αλλά και από φιλάθλους, παίκτες τεχνική ηγεσία και παράγοντες του Ολυμπιακού. Κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου, οι σημαίες του Ολυμπιακού κυματίζουν μεσίστιες στο Καραϊσκάκη και τελείται επιμνημόσυνη δέηση έξω από τη Θύρα 7, ενώ γίνεται προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματα των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «παρών»…

Τα ονόματα όσων χάθηκαν και οι ηλικίες τους:

Δημήτρης Αδαμόπουλος (41), Γεράσιμος Αμίτσης (18) Σπύρος Ανδριώτης (24), Γιάννης Διαλυνάς (20), Γιάννης Κανελλόπουλος (18), Κώστας Καρανικόλας (26), Αντώνης Κουρουπάκης (34), Μιχάλης Κωστόπουλος (21), Σπύρος Λεωνιδάκης (18), Ευστράτιος Λούπος (20), Μιχάλης Μάρκου (27), Βασίλης Μάχας (20), Κώστας Μπίλας (28), Ηλίας Παναγούλης (17), Αναστάσιος Πιστόλης (30), Κώστας Σκλαβούνης (16), Γιάννης Σπηλιόπουλος (19), Παναγιώτης Τουμανίδης (14), Νίκος Φίλος (19), Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23), Χρήστος Χατζηγεωργίου (34).

Η κοινή γνώμη απαίτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Πέρασαν 42 χρόνια και δεν αποδόθηκαν ευθύνες.

 

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments