ΣΥΔΙΣΑ: Το νέο τιμολόγιο για τα σκουπίδια – Επιβεβαίωση της «Π»

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας βάζει «φρένο» στα ποσά που καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν, αφού έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις

 

ΣΥΔΙΣΑ: Το νέο τιμολόγιο για τα σκουπίδια - Επιβεβαίωση της «Π»

Στον καθορισμό της νέας τιμολογιακής του πολιτικής προχωρά σε λίγες ημέρες ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, αφού πρώτα η χρέωση που θα επιβάλλει για την εναπόθεση των απορριμμάτων στους κατά τόπους ΧΥΤΑ εγκριθεί τυπικά από τους δήμους που τους χρησιμοποιούν, όπως ήδη έκανε αυτός της Δυτικής Αχαΐας.
Για το 2022, ο ΣΥΔΙΖΑ βάζει «φρένο» στα ποσά που καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν, αφού σε κοινή συνεννόηση με όλους, έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν επιπλέον χρεώσεις, αλλά σταθερές ή και λίγο προς τα κάτω, αναγνωρίζοντας οικονομικές δυσκολίες και άρα την ανάγκη πολιτική προς όφελος των δημοτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» (τις οποίες ήρθε να επιβεβαιώσει πανηγυρικά και η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΔΙΣΑ), το τελικό πινάκιο των τιμών του ΣΥΔΙΖΑ ανά περιοχή και ΧΥΤΑ, θα έχει ως εξής:
> Δήμος Πατρέων, για τη χρήση του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, στα 12,60 ευρώ τον τόνο.
> Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με μειωμένο κατά λίγο τιμολόγιο για τον ΧΥΤΑ Φλόκα, στα 12,60 ευρώ τον τόνο.
> Δήμος Καλαβρύτων, για τη μεταφορά στον ΧΥΤΑ Φλόκα, στα 13,07 ευρώ τον τόνο.
> Δήμος Ερυμάνθου, για τη φιλοξενία των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φλόκα, στα 13,44 ευρώ τον τόνο.

ΣΥΔΙΣΑ: Το νέο τιμολόγιο για τα σκουπίδια - Επιβεβαίωση της «Π»

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως το τι μέλλει γενέσθαι με την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΔΙΖΑ Αχαΐας, όταν πια θα λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Φλόκα (203-2024), με τους χρήστες δήμους, Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου. Οι ίδιες πληροφορίες της «Π» οδηγούν σε ένα πρώτο σχεδιασμό που θ’ αφορά σε τριπλασιασμό (!) και ίσως ακόμα παραπάνω των σημερινών τιμών, φθάνοντας σε χρεώσεις από 38 ευρώ τον τόνο μέχρι και πάνω από 40 ευρώ/τόνο. Η επεξεργασία έναντι της καύσης των απορριμμάτων είναι άλλωστε πιο ακριβή.
Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα πρέπει να αυξήσουν την ανακύκλωση κι έτσι να μειώσουν τον μεταφερόμενο όγκο σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ ή στο μελλοντικό εργοστάσιο, κάτι που αποτελεί αυτόνομη διαδικασία για τον καθένα και όχι αρμοδιότητα του ΣΥΔΙΣΑ, όπως πρόσφατα έχει αποσαφηνίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γρ. Αλεξόπουλος.

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ «Π»

Η ανακοίνωση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. την Τετάρτη το μεσημέρι έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Π», που αποκαλύπτει το νέο καθεστώς τιμολογιακής πολιτικής προς τους δήμους της Αχαϊας.

Ενα απόσπασμα της ανακοίνωσης: «Αντιθέτως υπάρχει μικρή μείωση στα τέλη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης σε επίπεδο νομού και στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται ώστε να μην επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι πολίτες στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων στο άμεσο μέλλον με την παραγωγή λιγότερων  σκουπιδιών αλλά και με την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους τόσο στην πηγή όσο κατά τη διαδικασία συλλογής και διαλογής τους από τους Δήμους, είναι μονόδρομος ώστε να επιτύχουμε και περιβαλλοντική προστασία και οικονομία κλίμακας.

Τα επόμενα χρόνια έως την κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, είναι χρήσιμα και κρίσιμα προκειμένου να υλοποιήσουν οι Δήμοι δράσεις και έργα με στόχο τη μείωση των προς διάθεση απορριμμάτων.

Οι τιμές οι οποίες προτείνονται από τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. για το έτος 2022 ανά Δήμο είναι οι εξής: 

-Δήμος Πατρέων: 12,60  ευρώ ανά τόνο.

-Δήμος Δυτικής Αχαΐας: 12,60  ευρώ ανά τόνο.

-Δήμος Καλαβρύτων: 13,07 ευρώ ανά τόνο.

-Δήμος Ερυμάνθου: 13,44 ευρώ ανά τόνο.

 

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά η υλοποίηση για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας – Ποια τα επόμενα βήματα
Συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΔΕΕΠ Αχαΐας για τον θάνατο του Αντώνη Αργυρόπουλου
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Μητρόπολη Πατρών ΦΩΤΟ
Μεσολόγγι: Με λαμπότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «Όχι» παρουσία της Λίνας Μενδώνη