Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας – Σε εφέτη ανακριτή οι έρευνες – Με καινούριο δικηγόρο ο σταθμάρχης

Διαρκείς εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας - Σε εφέτη ανακριτή οι έρευνες - Με καινούριο δικηγόρο ο σταθμάρχης

Διαρκείς είναι οι εξελίξεις ύστερα από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε τη χώρα σε κάθε επίπεδο.

Σε ειδικό εφέτη – ανακριτή η έρευνα – Σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Λάρισας

Επίσημα με έγγραφο του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη – ανακριτή η έρευνα για την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Συνεπώς, μόλις η Ολομέλεια Εφετών λάβει τη σχετική απόφαση, η έρευνα για την μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη, ανώτερο δικαστικό λειτουργό, και να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

«Ισχνότατα τα στοιχεία της δικογραφίας»

«H δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα», αναφέρει σε δήλωση του ο καθηγητής Νομικής Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης που μαζί με τους δύο συναδέλφους του δικηγόρους της Λάρισας έχει αναλάβει την υπεράσπιση του σταθμάρχη για την τραγωδία στα Τέμπη. Παράλληλα επισημαίνει πως τα στοιχεία της δικογραφίας αυτή τη στιγμή είναι ισχνότατα. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις έρευνες της ανάκρισης, της Εισαγγελίας αλλά και των λοιπών αρμοδίων οργάνων σχετικά με τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, αναφέρει ο κ. Χαραλαμπάκης.

Δίνοντας το υπερασπιστικό πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε και θα κινηθεί για την τραγωδία των Τεμπών, αναφέρει πως ο σταθμάρχης «δεν ακολούθησε κάποια επιτηδευμένη υπερασπιστική γραμμή αλλά με αυθορμητισμό, ευθύτητα και συναίσθηση της ευθύνης του απάντησε με ευκρίνεια και ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις».

Νέα πρόσωπα στο «στόχαστρο» – Ενδεχόμενο αναβάθμισης των ερευνών

Το ενδεχόμενο αναβάθμισης των ερευνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές την ώρα που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος μελετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που έχει την εποπτεία της έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβάλλει αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας των εφετών Λάρισας προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής για τις περαιτέρω έρευνες.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως μετά την προφυλάκιση του σταθμάρχη στο «στόχαστρο» της δικαιοσύνης θα μπουν και νέα πρόσωπα. Στο πλαίσιο της έρευνας είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι αρμόδιες αρχές να στραφούν στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που τοποθέτησαν τον συγκεκριμένο σταθμάρχη στη θέση του χωρίς να διαθέτει τα προσόντα, αλλά και άλλων προσώπων που φέρονται είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Στον ανακριτή και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας

Την πόρτα του ανακριτή περνά σε λίγη ώρα και ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας από την αυτήν που σημειώθηκε το δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Στόχος της κλήσης είναι να συλλέξει ο ανακριτής όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το τι συνέβη το βράδυ της πολύνεκρης σύγκρουσης στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με το newsit.gr, θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα.

Στις φυλακές Λάρισας ο 59χρονος σταθμάρχης

Στις Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας οδηγήθηκε χθες το βράδυ ο 59χρονος σταθμάρχης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η απολογία του 59χρονου κράτησε 7,5 ώρες. Ο σταθμάρχης ρωτήθηκε για όλα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των δύο τρένων, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ενέργειες που έκανε στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

«Με ομόφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο κατηγορούμενος κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέος. Ήταν κάτι αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους και των ευθυνών. Ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι» τόνισε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρτζίδης. «Ο άνθρωπος ούτε έπινε, ούτε γλένταγε. Πότε δεν εγκατέλειψε τη θέση του» τόνισε και υπογράμμισε ότι ο 59χρονος είναι σε τραγική κατάσταση.

Τέμπη: Γιατρός του νοσοκομείου Βόλου υπέγραψε την άδεια επιθεωρητή του ΟΣΕ – Δεν τον εξέτασε ποτέ

Σύμφωνα με το gegonota.news, την άδεια φέρεται να υπογράφει γιατρός ο οποίος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν εξέτασε τον επιθεωρητή που πήρε άδεια τη μέρα αμέσως μετά το βράδυ της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

Ο επιθεωρητής δεν είχε περάσει ούτε από το ΤΕΠ, ούτε από τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου.

Η άδεια φέρεται να υπογράφηκε από με εντολή άνωθεν, γεγονός που θα διερευνηθεί στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας. Ο γιατρός βρίσκεται σε ταραχή διότι φέρεται να έκανε εξυπηρέτηση «καλή τη πίστει» σε συνάδελφό του – όπως λέει – και μόλις χθες (05.03.2023) συνειδητοποίησε σε ποιον έδωσε την άδεια.

Η διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» φέρεται να είχε άγνοια για την υπογραφή της αναρρωτικής και αναμένεται να διαταχθεί έρευνα για το ποιος φέρεται να έδωσε την εντολή στον συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος είναι από την Αθήνα και δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Παρέμβαση Πλεύρη με κατεπείγουσα έρευνα για την αναρρωτική άδεια του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Με εντολή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ζητήθηκε κατεπείγουσα έρευνα για να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που τη χορήγησαν. Παράλληλα δόθηκε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.

Τα κενά στην απολογία – Τι είπε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επιθεωρητή του ΟΣΕ ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις βάρδιες των σταθμαρχών είπε στο Open και την Αναστασία Αργυριάδου πως ενημερώθηκε πως παύτηκε από τα καθήκοντά του από τα ΜΜΕ, ότι στερείται νομικής βάσης αυτή η απόφαση και δεν βρίσκεται σε βάρος του και περιμένει επίσημη αιτιολόγηση του ΟΣΕ.

Υποστηρίζει πως από την προηγούμενη Παρασκευή έχει καταθέσει στις ανακριτικές Αρχές αυτοβούλως και έχει στα χέρια του τα έγγραφα των βαρδιών που αποδεικνύουν πως στη συγκεκριμένη βραδινή βάρδια υπήρχαν 3 σταθμάρχες.

Ο ένας ήταν ο εμπειρότερος που σχολούσε περίπου στις 11 το βράδυ, όμως ο συγκεκριμένος υπάλληλος έφυγε από το πόστο του νωρίτερα. Μαζί με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη θα έπρεπε να είναι άλλος ένας, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν στο πόστο του.

Είναι απορίας άξιο καθώς αυτό δεν το έχει αναφέρει ο 59χρονος ενώπιον της ανακρίτριας, τονίσει η ρεπόρτερ. σημειώνοντας πως υπάρχουν κενά στην απολογία του.

Ο επιθεωρητής επίσης σύμφωνα με το ethnos.gr, επιρρίπτει ευθύνες και στο σταθμάρχη των Νέων Πόρων καθώς έχει μπροστά και αυτός τον πίνακα κυκλοφορίας των τρένων και έπρεπε να είχε δει τι συνέβαινε με τις δύο αμαξοστοιχίες.

Ζήτησε και πήρε αναρρωτική άδεια για ένα μήνα, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

Σημειώνεται πάντως στο ρεπορτάζ του OPEN, ότι το πρωί της επόμενης ημέρας από την τραγωδία ο επιθεωρητής Λάρισας ζήτησε να βγει σε αναρρωτική άδεια για έναν μήνα και δεν παρουσιάστηκε την επομένη στα γραφεία του Οργανισμού και της εταιρείας του ΟΣΕ κάτι που προκαλεί ερωτήματα.

Ο επιθεωρητής Λάρισας μένει στον Βόλο, αλλά έχει φύγει από τον Βόλο, ενώ φαίνεται πως δεν βρίσκεται στην πόλη και ότι έχει αποχωρήσει λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων.

Επιστολή Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την τραγωδία στα Τέμπη

Επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ζητώ εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Επιστολή Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την τραγωδία στα Τέμπη

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments