Σύλληψη Μπογονικολού: Αίτηση αποφυλάκισης για τον πατρινό επιχειρηματία – Στην «Π» ο δικηγόρος του του

Κατασκοπευτικό θρίλερ με τον πατρινό επιχειρηματία Νίκο Μπογονικολό. Συνελήφθη στο Παρίσι, αναμένεται η έκδοση του στις ΗΠΑ, για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας.

Σύλληψη Μπογονικολού: Αίτηση αποφυλάκισης για τον πατρινό επιχειρηματία - Στην «Π» ο δικηγόρος του του

Ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο σε γνωστό πατρινό επιχειρηματία και πρώην αθλητικό παράγοντα, ασκήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον 59χρονο ιδρυτή και πρόεδρο του ευρωπαϊκού ομίλου εταιρειών «Aratos», Νίκο Μπογονικολό, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συνωμότησε με τη Μόσχα για την απόκτηση τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με την κβαντική πληροφορική και τις πυρηνικές δοκιμές προς όφελος της αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ

Οπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσης του στις ΗΠΑ. «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα του Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Σύλληψη Μπογονικολού: Αίτηση αποφυλάκισης για τον πατρινό επιχειρηματία - Στην «Π» ο δικηγόρος του του

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Οπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ενώ ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Σύλληψη Μπογονικολού: Αίτηση αποφυλάκισης για τον πατρινό επιχειρηματία - Στην «Π» ο δικηγόρος του του

Οι αμερικανικές Αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του 59χρονου επιχειρηματία.

Η «Aratos»

Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας «Aratos» του Νίκου Μπογονικολού, όπως υποστηρίζεται, η Aratos Systems BV, το 2021, ήταν φιναλίστ στο NATO για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Στην πρόταση που κατέθεσε ο πατρινός επιχειρηματίας υποστήριξε ότι είχε εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και ότι η «Aratos» είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να έχει υπογράψει πολλές ψευδείς δηλώσεις τελικής χρήσης και τις παρείχε σε εταιρείες των ΗΠΑ, πιστοποιώντας ότι η εταιρεία ήταν ο τελικός χρήστης των ζητούμενων αντικειμένων και ότι η εταιρεία δεν θα τα επανεξήγαγε αλλού και πως δεν θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη όπλων.

Η «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ»

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, «στρατολογήθηκε» ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Ελληνα επιχειρηματία με το ρωσικό «δίκτυο Serniya», με έδρα τη Μόσχα που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο πατρινός επιχειρηματίας ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Περιμένουμε τη δικογραφία»

Σύλληψη Μπογονικολού: Αίτηση αποφυλάκισης για τον πατρινό επιχειρηματία - Στην «Π» ο δικηγόρος του του

Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στο δικηγόρο του κ. Μπογονικολού, πατρινό ποινικολόγο Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, ο οποίος δήλωσε λακωνικά: «Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Το προφίλ του «ισχυρού» παράγοντα

Σύλληψη Μπογονικολού: Αίτηση αποφυλάκισης για τον πατρινό επιχειρηματία - Στην «Π» ο δικηγόρος του του

Ο Νίκος Μπογονικολός το 1985 αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το 1987 διετέλεσε προέδρος, διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανώτερος σύμβουλος υπουργείων και σε κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Από το 20ο4 είναι επίτιμος Διδάκτωρ της National Academy of Management, Ουκρανία.

Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές της μπασκετικής Ολυμπιάδας στην ιστορία της. Μ’ αυτόν στην προεδρία του συλλόγου η πατρινή ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά σε Α2 και Α1 Εθνική (2006-2008), έχοντας επίσης κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο EuroCup Challenge. Η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά το 2008 και το 2010 ο Μπογονικολός αποχώρησε οριστικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το Παγκράτι και εξαφανίστηκε από τα αθλητικά δρώμενα. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Aθλητικού Σωματείου ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (2003-2006).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε μέλος των ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας και του Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Νικος Λεοντιου
Νικος Λεοντιου
14 ημέρες πριν

Ολα εδω θα πληρωθουν


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ