Συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα…

Ο Sukru Ilicak είναι ιστορικός – δρ. Πανεπιστημίου Χάρβαρντ – ερευνητής Οθωμανικής Ιστορίας Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Μετά τις δημοτικές εκλογές οι ισορροπίες στην τουρκική πολιτική άλλαξαν εν μία νυκτί και τα δύο κόμματα, που μοιράζονται την εξουσία, άρχισαν να παίζουν «σκάκι ταχύτητας».

Αφορά μια «αλά τούρκα» μάχη για την εξουσία, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στα παρασκήνια. Συλλαμβάνονται αρχηγοί της Αστυνομίας με κατηγορία πραξικοπήματος, αποκαλύπτονται αναπάντεχα νέα στοιχεία για πολιτικές δολοφονίες, που κρατήθηκαν σκόπιμα στο σκοτάδι, στελέχη των δύο κομμάτων κάνουν σκληρές δηλώσεις, των οποίων αποδέκτες δεν είναι κοινοί θνητοί. Και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν τέλος!

Ο ελληνικός Τύπος έχει μπερδευτεί με αυτή την αναταραχή. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πολιτικοί παράγοντες δεν μιλούν, ευθέως, αλλά μεταφέρουν τα μηνύματά τους με υπονοούμενα.

Ο αρχηγός του MHP Bahçeli, ενοχλημένος από τη συνάντηση Erdoğan με Özel, (αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης του πρώτου κόμματος), καθώς κι από τα μηνύματα Erdoğan για αποκλιμάκωση, έστειλε στα Μέσα βίντεο – μήνυμα, που τον δείχνει να περπατάει με αθλητικές φόρμες ενώ ακούγεται το άθλιο σκυλάδικο…«Εγώ έγινα φίλος σου, εσύ έγινες εχθρός μου. Αν σε κατακρίνω, εσύ είσαι αυτός, που με κάνει να το κάνω. Αυτό που έπαθα από σένα μου έφτανε. Αν σε αποκαλώ προδότη, εσύ είσαι αυτός που με κάνεις να το πω». Ισχυρίστηκε, ότι δεν απευθυνόταν στον Erdoğan, αλλά εκείνοι που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα το είχαν πάρει!

Ο Erdoğan ανέφερε: «Γνωρίζουμε τη μαριονέτα, τον μαριονετίστα και ποιος έγραψε το έργο».

Τα πράγματα είναι περίπλοκα και τα γεγονότα θολώνουν ακόμη περισσότερο με νέες πληροφορίες. Μπορούμε, όμως, να συνοψίσουμε τις τελευταίες εξελίξεις: τα δύο κόμματα είχαν εξαπολύσει επιχειρήσεις το ένα εναντίον του άλλου. Το ΑΚΡ, αποκάλυψε νέα στοιχεία στην υπόθεση Sinan Ateş (πρ. επικεφαλής νεολαίας) θύμα πολιτικής δολοφονίας (2022) χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής λόγος, αλλά φημολογείται πως οφείλεται στο ότι ύψωσε φωνή κατά της εμπλοκής κορυφαίων στελεχών του κόμματός στο εμπόριο ναρκωτικών και στο ότι έκανε δημόσιες σχέσεις για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος. Τα στοιχεία, που αποκαλύπτονται, δείχνουν ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε από τα στελέχη του κόμματός του. Ωστόσο, κανένα από τα ονόματα δεν εμφανίζεται στο κατηγορητήριο.

Γιατί τα δύο κόμματα, που είναι εταίροι στην εξουσία (από το 2015) έβγαλαν τα μαχαίρια;

Αλλο θέμα, στο οποίο το ΑΚΡ έχει στριμώξει το MHP είναι μια υπόθεση μαφίας, η δίκη της οποίας ξεκίνησε. Μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Erdoğan είχε «απολύσει» τον Soylu (υπουργό Εσωτερικών), το όνομα του οποίου συνδέθηκε με πολλές βρόμικες υποθέσεις. Κοντά στο MHP, ήταν γνωστός προστάτης της εν λόγω μαφιόζικης οργάνωσης.

Το ΜΗΡ απάντησε με τη σύλληψη 4 αρχηγών της Αστυνομίας που πρόσκεινται στο AKP. Το MHP, του οποίου μέλη είναι οι Γκρίζοι Λύκοι, ιστορικά αντιπροσωπεύει τη φασιστική, μαφιόζικη πλευρά του Τουρκικού κράτους.

Στις εκλογές του 2015, το ΑΚΡ προχώρησε σε αναγκαστικό γάμο με το MHP, το οποίο έλαβε ως προίκα, όχι πολιτικές θέσεις, αλλά θέσεις-κλειδιά στη γραφειοκρατία της ασφάλειας και στο δικαστικό σώμα. Μετά το «ελεγχόμενο πραξικόπημα» του 2016, κάλυψαν τις κενές θέσεις σε κάθε τομέα του Κράτους από τον οποίο είχαν εκδιώξει τους Γκιουλενιστές. Επιπλέον, ανάγκασε το AKP να απελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους ηγέτες της μαφίας, που ταυτίζονται με το κόμμα του, δίνοντας το μήνυμα ότι ελέγχει την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και τον «δρόμο».

Ωστόσο, όσο περισσότερο απομακρύνεται η Τουρκία από τη «λίγκα των πολιτισμένων χωρών» τόσο πιο δυσεπίλυτη γίνεται η εμπλοκή και η χώρα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο.