Συμβούλιο της Επικρατείας: Συνταγματική η σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές  οι διατάξεις για την πανεπιστημιακή Αστυνομία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Η σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ). Αυτό αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας , κρίνοντας συνταγματική τη σύσταση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Η Ολομέλεια των ανώτατων δικαστών με δύο αποφάσεις της έκρινε ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές  οι διατάξεις του νόμου 4777/2021  που προβλέπει την σύσταση  Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης .

Σύμφωνα με τις αποφάσεις οι  επίμαχες ρυθμίσεις κινούνται εντός των πλαισίων της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και δεν θίγουν το δικαίωμα των ιδρυμάτων αυτών να αποφασίζουν επί των υποθέσεών τους με δικά τους όργανα και

Οι σύμβουλοι Επικρατείας  επισημαίνουν ότι οι ΟΠΠΙ δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε, συνεπώς, δυνατότητα επέμβασης επί θεμάτων επιστήμης, έρευνας, διδασκαλίας, λειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελευταίων και κατά  συνέπεια η επίμαχη ρύθμιση,  «όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά θάλπεται η συνταγματική τάξη».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρομά
Χρήστος Καλογρίτσας
ΑΕΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ