Συναγερμός με την ινδική μετάλλαξη Δέλτα – Μας προφυλάσσουν τα εμβόλια;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της μετάλλαξης Δέλτα που κυριάρχησε στην Ινδία και κυκλοφορεί ευρέως αυτήν τη στιγμή στη Βρετανία, είναι η μεταδοτικότητά της

hiv 2 900x506 1

Οι μεταλλάξεις και ιδίως το στέλεχος Δέλτα, ανησυχούν ειδικούς και κυβερνήσεις για τη διασπορά του στην κοινότητα και τις εξάρσεις νέων κυμάτων πανδημίας.

Το γεγονός ότι η Βρετανία που είναι μία από τις χώρες που έχουν καταφέρει να επιτύχουν ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, αποφάσισε χθες να αναβάλει την άρση του lockdown για ένα μήνα, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, είναι καμπανάκι για όλες τις χώρες.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι αποτελεσματικά και σε τι βαθμό απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι μελέτες για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και τα συμπεράσματα είναι ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά κυρίως όταν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις.

Σύμφωνα με μελέτες που διενεργούνται φαίνεται πως τα εμβόλια είναι σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικά όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις.

Σε μία μελέτη που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε ότι μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer δίδει ασφάλεια της τάξης του 33% έναντι στο νέο ινδικό στέλεχος, που ονομάστηκε Β.1.617.2, ενώ μετά από δύο δόσεις η προστασία που παρέχει το εμβόλιο φτάνει το 88%.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσίασε το ΕΚΠΑ, στη Βόρεια Ιρλανδία η απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca έχει μειωθεί σε 8 από 10-12 εβδομάδες.

Δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Δύο δόσεις προσφέρουν αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα, διαπιστώνει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα (Ινδικό), συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα (Βρετανικό). Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.

Οι ερευνητές τόνισαν ωστόσο ότι τα δεδομένα δεν επιτρέπουν τη σύγκριση των δύο εμβολίων, καθώς υπήρχαν διαφορές στα στατιστικά δείγματα για κάθε σκεύασμα.

Με βάση τις παραπάνω μελέτες για να αποφευχθεί η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα χρειάζεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και για τις δύο δόσεις, προκειμένου να μην απειληθεί το τείχος ανοσίας και αυξηθούν εκ νέου οι νοσηλευόμενοι.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ