Συνεδριάζει στις 10 υπό νέα σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο: Με το βλέμμα σε καθημερινότητα, ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις

Kατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης, κάτι που το έδειξε και με τον χθεσινό ανασχηματισμό – Ποια είναι τα θέματα της συνεδρίασης.

υπουργικό

Υπό τη νέα σύνθεση του και με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω των αλλαγών που έγιναν, θα συνεδριάσει σήμερα στις 10 το υπουργικό συμβούλιο.

Kατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης, κάτι που το έδειξε και με τον χθεσινό ανασχηματισμό.

Ο ανασχηματισμός αποτυπώνει τη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη μέριμνα για τους αγρότες. Τα βλέμματα στρέφονται στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός στη νέα υπουργική ομάδα. Μηνύματα για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον καθαρό πολιτικό διάδρομο που έχει ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές.

Ανασχηματισμός της καθημερινότητας που αναδεικνύει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ήταν αυτός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός και ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης, αυτό σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Κριτήριο των επιλογών του πρωθυπουργού η αποτελεσματικότητα και εργατικότητα, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. αγρότες, περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα.

Άμεσα θα ξεκινήσουν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής.

Πρώτος σταθμός αναμένεται να είναι το υπουργείο Εσωτερικών, στο τιμόνι του οποίο πλέον βρίσκεται ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος αναβαθμίστηκε από αναπληρωτής υπουργός.

«Θα πάω στο παλιό μου γραφείο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Ηρώδου Αττικού για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο κύκλος των επισκέψεων στα υπουργεία θα ανοίξει μετά την επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε Ελβετία και Βρυξέλλες, δηλαδή από την Τρίτη και μετά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης ‘Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα

Νέα πρόσωπα συνθέτουν πλέον το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νέα άτομα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο και βρίσκονται σε θέση υφυπουργού είναι οι:

Τον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού.

Τον Χρήστο Κέλλα που αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Τον Στέφανο Γκίκα που αναλαμβάνει υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τον Γιώργο Μυλωνάκη που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και προστίθεται στο ρόστερ του Μαξίμου, αναβαθμιζόμενος από γενικός γραμματέας της Βουλής

Η Κατερίνα Παπακώστα, βουλευτής Τρικάλων, μπαίνει για πρώτη φορά στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ο Βασίλης Οικονόμου μπήκε επίσης στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν και επιστροφές έμπειρων περί τα κυβερνητικά, καθώς έχουν αναλάβει χαρτοφυλάκια σε προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έτσι, στο κυβερνητικό σχήμα επιστρέφουν:

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως υπουργός Ανάπτυξης

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως υπουργός Μετανάστευσης

Ο Κώστας Τσιάρας ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης οι υφυπουργοί:

Κώστας Καραγκούνης, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κατερίνα Παπακώστα, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Κώστας Γκιουλέκας ως υφυπουργός Εσωτερικών,

Ζωή Ράπτη ως υφυπουργός Ανάπτυξης