Συνέδριο ΕΝΠΕ: Περισσότερη δύναμη στις τοπικές κοινωνίες, ζητούμενο η θεσμική και οικονομική ολοκλήρωση

Τον οδικό χάρτη προς την περιφερειακή διακυβέρνηση συζητούν, από χθες στην Πάτρα, οι περιφερειάρχες της χώρας, μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Το στίγμα της συζήτησης έδωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, που τόνισε πως οι ελληνικές περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες ως πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

ΕΝΠΕ Δέκα περιφερειάρχες με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο

Τον οδικό χάρτη προς την περιφερειακή διακυβέρνηση, αλλά και τα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, συζητούν από χθες στην Πάτρα, οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, μαζί με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Τον παλμό της συζήτησης έδωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, που τόνισε πως οι ελληνικές περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες ως πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, γι’ αυτό δικαιούνται περαιτέρω ισχυροποίησης, σε επίπεδο ρόλων και πόρων. Η μεταρρύθμιση του κράτους δεν πρέπει να αφήσει εκτός την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ως «μετάγγιση» ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, είπε.

Ο κ. Φαρμάκης που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μεταρρύθμιση, εστίασε στη δύναμη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθεί, να θωρακιστεί και να αποκτήσει τον θεσμικό και δημοσιονομικό «χώρο» που θα μεγαλώσει την αποτελεσματικότητά της.

«Οι περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη» είπε και τόνισε την ανάγκη για οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για να φτάσει στον τελικό στόχο της περιφερειακής διακυβέρνησης, που θα σημαίνει μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές.

«Πρέπει να ενισχύσουμε, να εξελίξουμε και να θωρακίσουμε τον θεσμό των περιφερειών» επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ΕΝΠΕ, στην οποία προεδρεύει ο κ. Φαρμάκης, έχει μία πλήρη εισήγηση με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Μάλιστα, στο πάνελ που έγινε χθες το απόγευμα γι’ αυτό το θέμα ο Νεκτάριος Φαρμακης ζήτησε περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον στενό πυρήνα του κράτους.

Στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, συμμετείχε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος εξήγγειλε άνοιγμα της συζήτησης για νέο κώδικα αυτοδιοίκησης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

ΕΝΠΕ

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με την υπουργό Νίκη Κεραμέως

Η ΕΝΠΕ

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Αποστολής Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έχουν οι περιφέρειες στην τοπική κοινωνία και υπογράμμισε πως οι περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή εποχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το 60% των δημοσίων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και συνολικά, το 60% του προϋπολογισμού και το 70% των δράσεων της ΕΕ πραγματοποιούνται από τις περιφέρειες και τους δήμους της Ευρώπης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε να υπάρξει επιτέλους, καθαρή αποκέντρωση. Ο κόσμος κουράστηκε με τη σύγχυση αρμοδιοτήτων, είπε, και πρόσθεσε ότι το βαθύ κράτος που είναι κάτω από τους υπουργούς, αρνείται τις αλλαγές και γι’ αυτό πρέπει να συγκρουστούμε.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παρευρέθηκε και χαιρέτισε στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, τονίζοντας πως αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, έξω από τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως έγινε στο παρελθόν με διάφορες μεταρρυθμίσεις, «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης». Επιπλέον, ζήτησε να βγει στην επιφάνεια η αναγκαιότητα προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού, επαρκούς χρηματοδότησης κ.ο.κ.».

Ν. Κεραμέως: Καίρια η συμβολή περιφερειών και δήμων στις εκλογές

ΕΝΠΕ

Νίκη Κεραμέως και Απόστολος Τζιτζικώστας

Σε τρεις καίριες δέσμες μεταρρυθμίσεων στην τοπική και περιφερειακή Ανάπτυξη, ώστε ο κρατικός μηχανισμός να καταστεί σε όλα τα επίπεδα διοίκησης πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, πιο φιλικός στον πολίτη και στον δημόσιο λειτουργό, εστίασε την αναφορά της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Οι δέσμες αυτές, όπως είπε, είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η θεσμική εξυγίανση, η συνεργασία, ο εκσυγχρονισμός και η νέα νοοτροπία στο Δημόσιο».

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε:

στη στελέχωση των περιφερειών, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 1.864 προσλήψεις τακτικού προσωπικού, ενώ τόνισε και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να εξορθολογιστεί το σύστημα προσλήψεων. Επισήμανε ότι «δεν αρκεί να εγκρίνονται θέσεις, αλλά πρέπει και να καλύπτονται εγκαίρως, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το ΑΣΕΠ, ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πρόσληψης».

στο Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης που έχει τεθεί σε λειτουργία και για την αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας των ΟΤΑ.

στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που προωθεί το υπουργείο.

Η Νίκη Κεραμέως, ενόψει ευρωεκλογών, έστειλε και το δικό της μήνυμα, ζητώντας να μην υπάρξει αποχή, γιατί η εκλογική μάχη είναι κρίσιμη.

Επίσης, έκανε ειδική νύξη στην επιστολική ψήφο στις επικείμενες ευρωεκλογές: «Ηδη έχει παραδοθεί περίπου το 94% των επιστολικών ψήφων απ’ άκρη σε άκρη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρότι μιλάμε για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ψηφίζει».

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι μετά τις ευρωεκλογές να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές».

* Στο πλαίσιο του Συνεδρίου τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης.

Θ. Κοντογεώργης για την περιφερειακή ανάπτυξη: Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης

ΕΝΠΕ

Ο Θ. Κοντογεώργης

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης και σύγκλισης της περιφερειακής ανάπτυξης διαπιστώνει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), στην Πάτρα.

Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει επαναπροσεγγίσει την περιφερειακή ανάπτυξη με όρους ενδυνάμωσης, βιωσιμότητας και ανταπόκρισης των περιφερειών στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της εποχής μας» και ως εκ τούτου αυτή η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί.

«Η κυβέρνηση θεωρεί την αύξηση και βελτίωση της συνεργασίας της με τις Περιφέρειες και την εναρμόνιση πολιτικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ως βασική συνθήκη για την υπέρβαση των εμποδίων και την απελευθέρωση των αναπτυξιακών τους δυνάμεων», πρόσθεσε.

Οπως είπε «θέλουμε να ενισχύσουμε όχι μόνο την ανθεκτικότητά της (περιφερειακής ανάπτυξης) αλλά και το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής», γνωστοποιώντας πως σύντομα, μέσα από μία δημόσια πλατφόρμα, κάθε πολίτης θα έχει πλέον άμεση πρόσβαση στην εξέλιξη των σημαντικότερων έργων σε κάθε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο της χώρας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Σήμερα θα γίνει η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, με ειδική θεματική συνεδρίαση για το αγροτικό, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, του γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Στρατάκου, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και αγροτικών φορέων της περιοχής.

Τη συνεδρίαση θα συντονίσει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η δεύτερη μέρα θα ολοκληρωθεί με τοποθετήσεις συνέδρων, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και προέδρου της ΕΝΠΕ, Απόστολου Τζιτζικώστα.