Συνελήφθη γνωστός youtuber για βασανισμό ΑμεΑ σε ζωντανή μετάδοση

Η κακοποιητική δράση του αρχηγού και η σύλληψη.

youtuber

Συνελήφθη γνωστός youtuber που πριν μερικούς μήνες το όνομα του είχε εμπλακεί σε μια φρικαλέα υπόθεση διαδικτυακού βασανισμού ΑμεΑ, τα οποία σε ένα on line θέατρο φρίκης και παραλόγου, έκαναν τους γελωτοποιούς που χτυπιόντουσαν μεταξύ τους, φθάνοντας στα ακραία σημεία να ξυρίζουν τα κεφάλια τους ή να προβαίνουν σε ανάρμοστες πράξεις που ευτελίζουν την ανθρώπινη φύση.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, μετά από έφοδο που έκαναν σε χώρο στο Αιγάλεω, το μεσημέρι της Τρίτης (06.02.2024) πέρασαν χειροπέδες στον 35χρονο youtuber με το προσωνύμιο «Αρχηγός» με την κατηγορία της « Εμπορίας ανθρώπων», Σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων», «Απειλή» «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά λόγω αναπηρίας», ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων που ελάμβαναν μέρος σε αυτό το απάνθρωπο διαδικτυακό τσίρκο συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικούς μήνες είχε πέσει στα δίχτυα του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένας ανταγωνιστής του συλληφθέντος οποίος προέβαινε στις ίδιες πράξεις σε βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η κακοποιητική δράση του αρχηγού

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ, «ο κατηγορούμενος γνωστός με το ψευδώνυμο (σ.σ. αναφέρεται στο όνομα που χρησιμοποιούσε στην πλατφόρμα) ή «Αρχηγός», κατά το χρονικό διάστημα από την 03-01- 2023 έως και την 06-02-2024, καθώς και σε έτερα χρονικά διαστήματα, προέβη κατ’ εξακολούθηση σε κακοποιητικές συμπεριφορές που περιλάμβαναν εξυβρίσεις, σωματικές βλάβες, σεξουαλικές πράξεις, σε βάρος ατόμων με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης και στη μετάδοση αυτών σε πραγματικό χρόνο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας αυτούς να πραγματοποιήσουν διάφορες προκλήσεις που έθεταν θεατές πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο, με σκοπό να αποκομίζει ο ίδιος οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα την 00:15 ώρα της 06-02-2024 , ο ανωτέρω προέβη, σε ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, σε πράξεις όμοιες με αυτές που περιγράφονται παραπάνω».

Η σύλληψη

Οι αστυνομικοί χωρίς να χάσουν χρόνο πραγματοποίησαν επιχείρηση για να βάλουν στο χέρι τον youtuber. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό της ΕΛ. ΑΣ «μεσημβρινές ώρες της 06-02-2024 Αστυνομικοί της Τμήματος Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας μετέβηκαν στην οικία του, στην οποία πραγματοποιήθηκε έρευνα κατά την οποία κατασχέθηκαν επτά (7) σκληροί δίσκοι και τέσσερις (4) συσκευές κινητών τηλεφώνων, ενώ ο ίδιος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των άρθρων 323Α παρ. 2-1 Π.Κ. “Εμπορία Ανθρώπων”, 312 Π.Κ παρ. 1β Π.Κ. “Σωματική Βλάβη Αδύναμων Ατόμων” και 333 Π.Κ. “Απειλή”, με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 82Α Π.Κ. “Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά” λόγω αναπηρίας».

Σε δομή τα ΑΜΕΑ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την έφοδο των αρχών, στον χώρο του συλληφθέντος βρέθηκαν δύο άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «γίνεται μνεία ότι κατά τη σύλληψη του κατηγορουμένου στην οικία του ανευρεθήκαν δύο (2) άτομα με αναπηρία λόγω νοητικής υστέρησης τα οποία, κατόπιν προηγούμενης εντολής Εισαγγελέα, οδηγήθηκαν σε δομή φιλοξενίας. Ο συλληφθείς πρωινές ώρες της 07-02-2024 με τη σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών».

Ποιος είναι ο Hayate

Ο λεγόμενος Hayate ή Αρχηγός, είναι ο εμπνευστής των βίντεο με κακοποιήσεις αδυνάμων, ανηλίκων και ΑμεΑ που στην συνέχεια αντέγραψε ο 42χρονος Youtuber ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Έχει χιλιάδες followers που τους αποκαλεί «Army», δηλαδή «στρατό», ενώ στο παρελθόν μητέρα είχε κάνει αναφορά για ξυλοδαρμό του παιδιού της.

O 42χρονος που είχε συλληφθεί στο Κερατσίνι αρχικά εμφανιζόταν σαν μέλος του stream, δηλαδή μέλος της παρέας στη συνέχεια, οταν είδε ότι οι προσβολές και οι συμπεριφορές ξέφυγαν από τα όρια όπως έκρινε ο ίδιος, ως οργανωμένος οπαδός ομάδας, αποφάσισε μαζί με άλλα άτομα -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο διαδίκτυο- να προχωρήσει στον ξυλοδαρμό του επονομαζόμενου “Αρχηγού” επισκεπτόμενος το σπίτι του. Στη συνέχεια, μετέφερε όλα τα προηγούμενα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας στο δικό του σπίτι ξεκινώντας το δικό του stream.

«Έχει ξεκινήσει πριν από ενάμισι με δύο χρόνια, στα τέλη του 2021, όταν άρχισα να καταγγέλλω και στην αστυνομία και σε οποιανδήποτε δημόσιο φορέα και τον Λευτέρη και τον “Αρχηγό”. Να ξέρετε όμως ότι πίσω από τον Λευτέρη και τον “Αρχηγό” υπάρχουν άλλα 20 άτομα. Όταν καταγγέλθηκαν όλα αυτά η αστυνομία πολλές φορές με έδιωξε. Αρκετές φορές κάλεσα την αστυνομία γιατί είχαν έρθει σπίτι μου, μου σπάσανε το μαγαζί μου και το αυτοκίνητό του.

Συγκεκριμένα, είχα απευθυνθεί στο Α.Τ. Ηλιούπολης με την καταγγελία της κακοποίησης σε ΑμεΑ αρχικά και κατόπιν για κακοποίηση εναντίον και της οικογένειας μου. Τον Λευτέρη τον έχω καταγγείλει και για παιδοφιλία» είχε σημειώσει τότε, μιλώντας στο Mega, γυναίκα που είχε εντοπίσει τη δράση του 42χρονου στο Κερατσίνι τον περασμένο Νοέμβριο.

Ήταν όμως η μόνη που είχε εντοπίσει όσα φρικτά συνέβαιναν στο YouTube; Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, γνωστός YouTuber ο οποίος διαθέτει κανάλι στη δημοφιλή πλατφόρμα με το όνομα «Booyah TV» είχε αποκαλύψει τη φρικτή δράση του «Αρχηγού», καταγγέλοντας όσα συνέβαιναν:

«Θέλουμε να πιστεύουμε για να νιώθουμε καλύτερα ότι είμαστε κατά του bullying, κατά του σεξισμού, κατά της κακομεταχείρισης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ταυτόχρονα μια λαοθάλασσα από τα νέα παιδιά αυτής της χώρας αποθεώνει αυτό το σκουπίδι […] Ο Hayate (Αρχηγός) αποκαλεί σκουπίδια και ζώα το κοινό του όταν δεν του δίνουν χρήματα στα live του», έλεγε ο γνωστός YouTuber στο κανάλι του την 1η Οκτωβρίου 2022, δηλαδή περισσότερο από έναν χρόνο πριν.

Και συνεχίζει ο Booyah: Ο Hayate για τους λίγους που δεν ξέρουν είναι ένας παλαίμαχος streamer, με μεγάλη επιτυχία. Και η μοναδική εκπομπή στο ελληνικό YouTube, η οποία είναι καθημερινή, για αυτό και έχει πετύχει κιόλας. Και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Θέλει κουράγιο να κάνεις κάθε μέρα content.

Για αυτό σταμάτησε να παράγει περιεχόμενο εδώ και χρόνια. Κάνουν άλλοι content για αυτόν. Είναι ο μοναδικός δημιουργός που δεν είναι δημιουργός. […] Πριν από αυτό έκανε πολύ διασκεδαστικά streams για το LoL community (σσ. Βιντεοπαιχνίδι στο διαδίκτυο). Σε αυτό το πλαίσιο, ο YouTuber αναφέρει ότι ο Hayate έδειχνε live τις ακραίες αντιδράσει του και τις εκρήξεις οργής που είχε όταν έχανε στο παιχνίδι, ενώ λίγο καιρό αργότερα αποκλείστηκε για πάντα απο το Twitch (πλατφόρμα παρόμοια με το YouTube αλλά για gamers) επειδή έβρισε και χτύπησε την κοπέλα του σε ένα Live.

 

Στη συνέχεια αναφέρεται πώς ο Hayate ξεκίνησε να φέρνει άλλα άτομα στο stream για να “δημιουργούν” εκείνα περιεχόμενο αντί για τον ίδιο. «Βέβαια δεν έγιναν τυχαίες επιλογές. Για να πάρεις μεταγραφή στο team του Hayate πρέπει να είσαι ΑΜΕΑ» σημειώνει στο βίντεο απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει αυτά τα άτομα να είναι στο περιθώριο, ότι όσοι ασχολούνται με τα social media, μόλις αποκτήσουν λίγη αναγνωρισιμότητα, τρελαίνονται.

«Πώς περιμένουμε στα αλήθεια να αντιμετωπίσουν την αναγνωρισιμότητα αυτά τα άτομα; Πολύ χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Το διαδίκτυο έχει αρκετά βίντεο με άτομα που αναγνωρίζουν όσους έχουν λάβει μέρος στα live του Hayate και τους κυνηγούν ή τους επιτίθενται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουν στην φυλακή ή σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

 

Πηγή: newsit.gr/protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ναυάγιο Ζακύνθου: Στον Άρειο Πάγο αύριο η υπόθεση με τους κληρονόμους που ζητούν το πλοίο από το Δημόσιο

Πέθανε ο Βαγγέλης Ρωχάμης, ο Έλληνας «πεταλούδας»

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος «έσπασε τη σιωπή του»: «Θα απολογηθώ στη Δικαιοσύνη και σε όσους έβαλαν έστω 1 ευρώ»

Πάτρα: Τι αναφέρει το Master Plan για τη Μαρίνα Mega Yacht – Αγκυροβόλιο για 212 σκάφη