Συγγενικές, αλλά διαφορετικές: Πώς η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά

Η ευλογιά μεταδιδόταν πιο εύκολα και ήταν πιο συχνά θανατηφόρα, καθώς περίπου το 30% των ασθενών πέθαιναν.

Συγγενικές, αλλά διαφορετικές: Πώς η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά

Τον τρόπο που συνδέεται η ευλογιά με την ευλογιά των πιθήκων αναλύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λοιπόν, η κλινική εικόνα της ευλογιάς των πιθήκων μοιάζει με εκείνη της ευλογιάς, η οποία ουσιαστικά είναι μία συγγενική λοίμωξη από ορθοπυξονικό ιό που έχει εξαλειφθεί.

 

Ευλογιά: Πιο θανατηφόρα, έχει εξαλειφθεί

Συγκεκριμένα, η ευλογιά μεταδιδόταν πιο εύκολα και ήταν πιο συχνά θανατηφόρα, καθώς περίπου το 30% των ασθενών πέθαιναν.

Το τελευταίο κρούσμα της φυσικώς αποκτηθείσας ευλογιάς σημειώθηκε το 1977 και το 1980 η ευλογιά κηρύχθηκε ότι έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως μετά από μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού και περιορισμού.

Έχουν περάσει 40 ή περισσότερα χρόνια από τότε που όλες οι χώρες σταμάτησαν τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς με εμβόλια με βάση την εμβολίνη.

 

Ευλογιά των πιθήκων: Ανακαλύφθηκε το 1958

Από την άλλη πλευρά, ο ιός της ευλογίας των πιθήκων ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae, στο ίδιο γένος με τον ιό variola, ο οποίος προκάλεσε την ευλογιά. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970 στο Κογκό.

Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία και σημαντικότερη την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία με πάνω από 500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Πριν την τωρινή έξαρση, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν εντοπιστεί από το 2018, μόλις 7 κρούσματα-σχετιζόμενα με ταξίδι σε ενδημικές χώρες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς έχει προστατεύσει τον πληθυσμό και από την ευλογιά των πιθήκων στη δυτική και κεντρική Αφρική, με αποτέλεσμα οι ανεμβολίαστοι πληθυσμοί να είναι τώρα πιο ευάλωτοι στη μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καφές: Σε ποια ποσότητα αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλό σας
Κορονοϊός: «Ξεγλιστρά» από το αντιικό Paxlovid της Pfizer
Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 6000 κρούσματα σε 58 χώρες
Νοσοκομείο Ρίου: Για πρώτη φορά καρδιοχειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας