Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ενεργειακή κρίση και μεταναστευτικό στο «τραπέζι» των «27» στις Βρυξέλλες

Η ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των αυξήσεων των τιμών ενέργειας, καθώς επίσης και το μεταναστευτικό, τίθενται επί τάπητος κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ενεργειακή κρίση και μεταναστευτικό στο «τραπέζι» των «27» στις Βρυξέλλες

Η ευρωπαϊκή απάντηση προς υποστήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, καθώς και το μεταναστευτικό, τίθενται επί τάπητος κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα επίσης σταθερά η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η προετοιμασία για την COP26.

Η ενεργειακή κρίση θα συζητηθεί κατά την αυριανή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι θα γίνει συζήτηση για το «τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για τους πληγέντες όσο και τα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπογραμμίζει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά».

Αναζητώντας λύσεις για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

«Κατά την πρώτη μας συνεδρίαση, θα ασχοληθούμε με την τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκαλεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία και επηρεάζει σοβαρά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, θα εξετάσουμε προσεκτικά τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, τόσο όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση προς τους πληγέντες όσο και τα μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε χθες, Τρίτη, από το Λουξεμβούργο -όπου έλαβαν χώρα οι προπαρασκευαστικές εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων- στην ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στο πρόβλημα της αύξησης των τιμών ενέργειας.

«Η ελληνική πρόταση είναι σαφής: Η Ευρώπη να αγοράσει για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο, ώστε να το προμηθευτούμε στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στο θέμα της ενέργειας και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ισπανική πρωτοβουλία και υπογραμμίζοντας παράλληλα την κοινή στάση των χωρών του Νότου, που βρίσκονται ενωμένες, όπως, είπε σε αυτή την προοπτική.

Κορωνοϊός, Κράτος Δικαίου και εμπόριο

Επί τάπητος θα τεθεί στις Βρυξέλλες και η τρέχουσα κατάσταση ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον Σαρλ Μισέλ να επισημαίνει στη σχετική επιστολή πως ο εμβολιασμός έχει φέρει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της Covid-19 αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά τον δισταγμό ως προς τα εμβόλια και την παραπληροφόρηση.

«Θα μιλήσουμε για τη διεθνή αλληλεγγύη, για να διασφαλίσουμε την ταχεία παράδοση των εμβολίων στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρέπει επίσης να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για πανδημίες στο μέλλον» προσθέτει.

Επίσης, επισημαίνει ότι θα γίνει αναφορά «στις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με το κράτος Δικαίου» υπό το φως και της διένεξης με την Πολωνία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπληρώνει ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας θα λάβει χώρα στρατηγική συζήτηση για το εμπόριο.

«Όσον αφορά την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ, το εμπόριο παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο στη εργαλειοθήκη μας. Θα συζητήσουμε πώς να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτό το μέσο, τόσο ως προς τους στόχους που επιδιώκουμε όσο και ως προς τη διαδικασία για τη συμμετοχή των κρατών μελών, υπό το φως των εμπειριών τα τελευταία χρόνια» αναφέρει στην επιστολή του.

Κλιματική αλλαγή και προετοιμασία για την COP26

«Ένα άλλο θέμα θα είναι οι προετοιμασίες για σημαντικές προσεχείς συνόδους κορυφής, όπως η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 και η διάσκεψη COP15 για τη βιοποικιλότητα. Κοιτάζοντας προς τη σύνοδο κορυφής COP26, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Όλες οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να θέσουν φιλόδοξους στόχους και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη χρηματοδότηση του κλίματος» αναφέρει.

«Θα προετοιμάσουμε επίσης τις προσεχείς συνόδους κορυφής ASEM (Ευρωασιατική Σύνοδος) και Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» προσθέτει ο κ. Μισέλ.

Μεταναστευτικό

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανέλθουν την Παρασκευή στο ζήτημα του μεταναστευτικού για να παρακολουθήσουν «την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου σχετικά με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, ιδίως όταν πρόκειται για χρηματοδότηση», αναφέρεται στην επιστολή.

«Τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε αναφέρει σχετικά από το Λουξεμβούργο ότι χρειάζεται «μία σοβαρή, στιβαρή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που θα ανταποκρίνεται και στις αρχές της Ευρώπης για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα θα ικανοποιεί και το αίτημα για ασφάλεια των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Ειδικά για την Τουρκία, έστειλε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το μήνυμα ότι «πρέπει να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της Κοινής Διακήρυξης του 2016, ιδίως ως προς το θέμα των επιστροφών των παράνομων μεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα μας».

Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να καταδικάσει ρητά όσα συμβαίνουν στη Λιθουανία και να προσδιορίσει ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα και ιδίως «η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους, δεν είναι αποδεκτή».

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Εν συνεχεία, οι «27» θα στραφούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης, ο οποίος, όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ, αποτελεί βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.

«Θα παράσχουμε πρόσθετη καθοδήγηση σχετικά με την ψηφιακή ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της συνδεσιμότητας, και θα δώσουμε μια πολιτική ώθηση για να εργαστούμε σε υπάρχουσες και μελλοντικές προτάσεις και πρωτοβουλίες» συνεχίζει ο Σαρλ Μισέλ.

Και καταλήγει αναφέροντας πως «όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν η ενότητα είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα» της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ