Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η στρατηγική της Αθήνας και το παρασκήνιο της συνάντησης Τραμπ – Ερντογάν
Πώς η Αθήνα «κλειδώνει» τον ρόλο του ισχυρού παίκτη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πώς αποτιμά το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς ισορροπίες, η Αθήνα «διαβάζει» με ψυχραιμία και χωρίς βιαστικά συμπεράσματα το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα φλέγοντα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, με την Ελλάδα να εκπέμπει ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των διπλωματικών κύκλων είναι στραμμένη στο δίωρο τετ α τετ που είχαν στην Άγκυρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τα θερμά λόγια του Αμερικανού προέδρου και τις υποσχέσεις για «καυτά» εξοπλιστικά θέματα (όπως η επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35, η άρση των κυρώσεων CAATSA και οι κινητήρες για το τουρκικό μαχητικό KAAN), η υλοποίησή τους παραμένει μια εξαιρετικά περίπλοκη εξίσωση.
Το μπλόκο του Κογκρέσου και η παρέμβαση Νετανιάχου
Το θερμό κλίμα της Άγκυρας έρχεται αντιμέτωπο με ισχυρές θεσμικές και διεθνείς αντιστάσεις:
-
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ: Ήδη 18 μέλη του Κογκρέσου κινούνται ενεργά για να μπλοκάρουν τις τουρκικές επιδιώξεις, υπενθυμίζοντας ότι οι περιορισμοί για τα F-35 παραμένουν σε ισχύ όσο η Τουρκία διατηρεί το ρωσικό σύστημα S-400.
-
Το «όχι» του Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποκάλυψε ότι προέτρεψε προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει στην πώληση των αεροσκαφών στην Άγκυρα, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ανέτρεπε δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Η απάντηση της Αθήνας: Από την ανυπαρξία, στην εξοπλιστική υπεροχή
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει τα απτά αποτελέσματα της αμυντικής της στρατηγικής. Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η χώρα πέτυχε μια θεαματική ανατροπή τα τελευταία 6,5 χρόνια: από εκεί που βρισκόταν εκτός των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, έχει πλέον εξασφαλίσει 20 υπερσύγχρονα F-35 (με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμα 20), ενώ παράλληλα τρέχει η αναβάθμιση 83 μαχητικών F-16 σε τεχνολογία Viper (με 56 να έχουν ήδη ολοκληρωθεί).
Πρωταθλήτρια στις δαπάνες του ΝΑΤΟ η Ελλάδα
Στη σημερινή Σύνοδο, κεντρικό θέμα αποτελεί η δέσμευση των χωρών-μελών για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες και 1,5% για επενδύσεις ασφαλείας) έως το 2035.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με την αυτοπεποίθηση του πρωτοπόρου, καθώς συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν ήδη πιάσει και υπερβεί τον στόχο. Μαζί με την Ελλάδα, το όριο έχουν ξεπεράσει μόνο η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Η ελληνική θέση παραμένει ξεκάθαρη: μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα δεν ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ, αλλά ενισχύει συνολικά τη Συμμαχία.
Ιδρυτικό μέλος στην Παγκόσμια Τράπεζα Άμυνας η Ελλάδα
Μια ακόμα σημαντική διπλωματική και οικονομική επιτυχία για την Αθήνα αποτελεί η συμμετοχή της ως ιδρυτικό μέλος στην Defence, Security and Resilience Bank (DSRB). Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα προσανατολισμένη αποκλειστικά στην άμυνα και την ασφάλεια.
Το προφίλ της DSRB: Με αρχικό κεφάλαιο 100 εκατομμυρίων ευρώ, η νέα τράπεζα στοχεύει στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών διεθνών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών, καινοτομίας και θωράκισης των συμμετεχουσών χωρών. Λειτουργεί συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά εργαλεία, επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας.
Πηγή: ethnos.gr
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News